Ekonomi 1.4 milyar $’lık kredi yeniden yapılandırıldı

1.4 milyar $’lık kredi yeniden yapılandırıldı

29.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kovid-19 salgınının en çok etkilediği sektörlerin başında seyahat, turizm sektörü gelirken, salgın sonrası hareketlenmeyle birlikte 2019 turizm rakamlarının yakalanması bekleniyor. DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, 11. Uluslararası Resort Turizm Kongresi öncesi gazetecilerle bir araya geldi. Ateş, turizm için kullandırdıkları 2.9 milyar dolarlık kredinin 1.4 milyar dolarını yeniden yapılandırdıklarını kaydetti.

1.4 milyar $’lık kredi yeniden yapılandırıldı

 

AYLİN RANA AYDİN

Kur pazarlığı olabilir

Turizmin Türkiye’nin petrolü olduğunu ve katma değer olarak sektörler arasında dövizi lehine çevirebilen en kazançlı sektörün turizm olduğunu belirten Ateş, “Fakat turizmin giderlerine baktığımızda tabii ki maliyetlerin de arttığına şahit olabiliriz. Bu noktada da kur pazarlıkları görülebilir. Ama tabii ki bunu sadece turizmle sınırlandıramayız.

Haberin Devamı

Bu bir alışveriş... Türkiye’nin avantajıysa şu; hiçbir hal ve şartta rakip tanımaz bir noktadayız. Kapasite ve verdiğimiz değer olarak Türkiye’nin turizm açısından dünyadaki en iyi destinasyonlardan biri olduğunu kabul etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Alıcı ve satıcıların rızasıyla 24 otel satışı gerçekleştirdiklerini, ortalama satış fiyatını ise ekspertiz değerinin 2.1 katı olarak oluşturduklarını dile getiren Ateş, şöyle konuştu:

“Ekspertiz firmalarıyla bir araya geldiğimizde ‘siz düşük değerleme yapıyorsunuz’ dedim. Ben bir otele kredi veriyorum otelin normalde pazar değeri aslında 50 milyon dolar ama lisanslı eksper aynı otele 25 milyon dolar değer biçti. 25 milyon dolara kadar kredi verebiliyorum.

Haberin Devamı

Ama otel sahibinin ihtiyacı var 5 milyon dolar daha vereceksin, otelin ederi 50 milyon dolar, biliyorsun ama senin elin kolun bağlı, sen çünkü onu ipotek karşılığı çıkartmışsın. Dolayısıyla ‘bunları biraz daha gerçek değerine yaklaştırın’ diyoruz.”

840 milyon $’lık sendikasyon kredisi

Dünyadaki her 100 dolarlık alışverişin 17 dolarının Çin alım-satımı olduğunu kaydeden Hakan Ateş, “Dünyadaki karbon salınımının yüzde 25’i de Çin’den kaynaklanıyor. Oysa şu anda Kıta Avrupası başta olmak üzere dünyada çok fazla bir sürdürülebilirlik eğilimi görüyoruz. Şu anda çok bol olan likiditeden yararlanabilmemiz için de mutlak surette bu sürdürülebilir programlarının içinde olmamız gerekiyor.

Son olarak 840 milyon dolarlık sendikasyon kredisi aldık. 22 ülkeden 49 bankanın katılımıyla gerçekleşen bu sendikasyon kredisi, tarım ve iyi tarım ağırlıklı bir yapıya sahipti. Sadece karbon salınımı değil, deniz, nehir ve hava kirliliğine karşı duyarlılık da bunun içine giriyor. Turizm de bundan çok etkileniyor” dedi.