Ekonomi 2 milyar dolarlık gemi ihraç ettik

2 milyar dolarlık gemi ihraç ettik

05.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk denizcilik sektörünün son yıllarda büyük ivme yakaladığını belirterek, “Türkiye sadece geçen yıl 2 milyar dolarlık gemi ihracatına imza attı” dedi.

2 milyar dolarlık gemi ihraç ettik

Varank, Yalova’nın Altınova ilçesindeki Sanmar Tersanesi’ni ziyaret ederek, römorkörlerin yangına müdahale ve kurtarma çalışmalarındaki performansı ile ani manevra sistemlerini test etti. Test sonrası açıklamalarda bulunan Varank, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bu deniz araçları küçük boyutlu olmalarına rağmen özellikle yüksek teknolojili ve kabiliyetli gemiler. Büyük tonajlı gemilerin çekilmesi veya yangın söndürme, arama kurtarma çalışmalarında da kullanılıyorlar. Türk denizcilik sektörü, son dönemde büyük ivme kazandı. Yalova tersanelerimiz yüksek teknolojili gemiler üreten bir bölge haline geldi. Pervaneleri 360 derece dönebiliyor. Geminin kendi etrafında bir su duvarı oluşturarak nasıl yangının içerisine girebildiğini bize gösterdiler. Bunlar çok ciddi kabiliyetler. Sadece bu tersanemizden şimdiye kadar 300 römorkör inşa edilip bir kısmı yurtdışına ihraç edildi. Burası çok ciddi sipariş almaya devam ediyor. Gemi inşa sektörümüz yüzümüzü ağartmaya devam edecek.”

Haberin Devamı

Yüksek katma değer

Gemi inşa sektörünün yüksek katma değer getirmesinden çok memnun olduklarına vurgulayan Varank, “Bu tersane bölgesinde 35 bin vatandaşımız çalışıyor ve evine ekmek götürüyor. Burada bir tersanemiz savunma sanayinde çok önemli yere sahip. Reis sınıfı denizaltıların burnundaki, torpido atabilen bölümler burada inşa edildi” diye konuştu.