Ekonomi 200 bin şirkete yapılandırma yolda

200 bin şirkete yapılandırma yolda

13.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 200 bine yakın şirketin borcunun yapılandırılması, Varlık Barışı’nın uzatılması, Merkez Bankası’nın “yedek akçe”sinde düzenleme yapılması, yurt dışı çıkış harcının 50 liraya çıkarılması gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifi kabul edildi. Teklif, önümüzde hafta TBMM’de görüşülecek.

200 bin şirkete yapılandırma yolda

AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş ve arkadaşlarının imzasını taşıyan yasa teklifi önceki gün gece yarısı komisyondan geçti. Teklif şu düzenlemeleri de içeriyor:

Haberin Devamı

Merkez yedek akçesi

- Son bir yılda 8 milyar TL’si yurtdışından olmak üzere 17 milyar TL sisteme giren Varlık Barışı uygulaması 31 Aralık 2019’a kadar uzatılacak.

Beyan edilen varlıklara vergi incelemesi yapılmayacak. Cumhurbaşkanı, bu düzenlemedeki süreleri, bitim 6 aya kadar uzatabilecek.

- Merkez Bankası’nın yıllık safi karının yüzde 20’sinin ihtiyat akçesine ayrılacağına yönelik hüküm kaldırılacak. Hisse senetlerinin nominal değerleri üzerinden yüzde 6 oranında ilk kâr hissesi hissedarlara dağıtılmaya devam edilecek.

Bunun ödenmesinden sonra kalan miktarın yüzde 10’u, “fevkalade ihtiyat akçesi” yerine, ihtiyat akçesine aktarılacak. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ayrılmış bulunan ihtiyat akçelerinin tamamı, birikmiş fevkalade ihtiyat akçelerinin ise son yılın kârından ayrılan kısmı hariç tamamı Genel Kurul kararı aranmaksızın Hazine’ye verilecek.

Haberin Devamı

- 200 bin civarındaki şirketin, bugüne kadar yapılandırılan 106 milyar TL dahil olmak üzere sorunlu olan 400 milyar TL’ye varan risk grubundaki kredileri yeniden yapılandırmaya tabi tutulabilecek.

Çerçeve anlaşmayla belirlenecek uygulama hükümleri, 2 yıl süreyle uygulanacak. Bu süreyi 2 yıl daha uzatmaya cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Yurtdışı harcı 50 TL

- Yurt dışına çıkışta alınan harç 15 liradan 50 liraya çıkacak. Bu miktarın 3 kat artırılması konusunda Cumhurbaşkanı yetkili olacak. Harcın çıkış başına Cumhurbaşkanı’nca 15 liradan düşük bir miktar belirlenmesi halinde belirlenen miktar TOKİ’ye aktarılacak, kalan miktar genel bütçeye gelir kaydedilecek.