Ekonomi 2011’in ilk ayında Atakent projesinin üçüncüsü geliyor

2011’in ilk ayında Atakent projesinin üçüncüsü geliyor

28.12.2010 - 02:01 | Son Güncellenme:

Avrupa Konutları markasıyla tanınan Artaş İnşaat, Ocak 2011’de Atakent 3 projesinin lansmanını yapmaya hazırlanıyor. Çetinsaya, 2 bin 240 konutluk projede dört yıldızlı bir otelin de olacağını söyledi

2011’in ilk ayında Atakent projesinin üçüncüsü geliyor

Küçükköy ve Halkalı’da inşa ettiği konut projeleriyle dikkat çeken Artaş İnşaat, gelecek yılın önemli bir kısmını iki büyük projede teslimlere ayırırken, yeni projesi olan Atakent 3’ün de lansmanını yapacak. Üç proje de Avrupa Konutları markasıyla hayata geçiriliyor.
2010’da hedeflerine ulaştıklarını belirten Artaş İnşaat İcra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, 2010’da 1.440 konut satışını tamamlarken, toplamda 715 konutluk Ispartakule 1 ve Ispartakule 2 projelerinde de inşaata başladıklarını belirtti. Bir de erken teslim gerçekleştirdiklerini anımsatan Çetinsaya, “Avrupa Konutları Atakent 2’de tarihi sekiz ay öne çekerek temmuz ayında teslim ettik” diye konuştu.
Çetinsaya, inşaatı süren Ispartakule projelerinde teslimlerin haziran, temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşeceğini belirtirken, iki projeden geriye kalan 212 konutun satışını da tamamlayacaklarını açıkladı. Atakent 3’ün lansmanını ise yeni yılın ilk ayında yapacaklarını kaydeden Çetinsaya, projede 2 bin 240 konutun yanı sıra 140 yataklı dört yıldızlı bir otel ile dükkân ve çarşılardan oluştuğunu söyledi.

Haberin Devamı

2011 YILINDAKİ ÜÇLÜSÜ
ISPARTAKULE 1:
Altı bloktan oluşan proje, 35 bin metrekare alanda hayata geçiriliyor. Orta sınıfın ev sahibi olması için planlanan Ispartakule 1’deki daireler, 1+1 ve 5+1 arasında değişiyor. 16 ticari ünitenin yer aldığı projede alanın yüzde 80’i yeşile ayrıldı. Projenin teslimi Ağustos 2011.

ISPARTAKULE 2: 38 bin 800 metrekarelik inşaat olarak planlanan Ispartakule 2, 330 konuttan oluşuyor. Dairelerin 1+1 ile 4+1 arasında değişiklik gösteridği projede teslimler 2011’in Haziran ve Temmuz aylarında yapılacak.

ATAKENT 3: 310 bin metrekarelik inşaat olarak planlanan proje, Halkalı dördüncü etapta yer alıyor. Projede yer alacak konut sayısı ise 2 bin 400.

‘MARKALAŞAMAYAN AYAKTA KALAMAZ’
Emlak sektörünün yakaladığı gelişim çizgisine dikkat çeken Süleyman Çetinsaya, artık birçok önemli projeye imza atan sektörün, ilerleyen yıllarda çok daha gelişeceğini söyledi. Konut üretimindeki ivmenin tüketicide de bir bilinç oluşturduğunun altını çizen Çetinsaya, “Artık, konutta markaya bakılıyor, dolayısıyla sektörde markalaşamayan şirketler ayakta kalamıyor.
Bu nedenle sektörümüzde kaliteli konut anlayışıyla tüketicinin güvenini kazanmak büyük gayrimenkul şirketlerinin ana amacını oluşturuyor. Günümüzde markalaşma sürecini tamamlamış gayrimenkul şirketleri belli bir konut kalitesini yakalamış durumda ve artık bu seviyede markaların rekabeti söz konusu” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘DOĞRU ZAMAN VE LOKASYON BÜYÜTÜR’
Hızla büyüyen ekonominin ortaya koyduğu bu gelişim çizgisinde inşaat sektörünün ortaya koyduğu temponun önemli bir yere saip olduğunu vurgulayan Süleyman Çetinsaya, sektörün 2011’de de temposunu düşürmeyeceğini söyledi.
Ülkenin kaliteli konut ihtiyacını ve kentsel dönüşümünü karşılamaya yönelik çalışmaların bu yıl olduğu gibi 2011’de de hızla devam edeceğini ifade eden Çetinsaya, bu noktada firmaların ‘doğru zamanda doğru bölgelere yatırım’ yapmalarının önem taşıdığına dikkat çekti. Çetinsaya, şöyle konuştu:
“Bazı yasal düzenlemelerin tamamlanmasıyla ve banka faizlerinin olması gereken miktarlara düşürülmesiyle birlikte, 2011’de de inşaat sektörü gelişimini artırarak devam edeceği öngörüsündeyim.”

Haberin Devamı

2011’in ilk ayında Atakent projesinin üçüncüsü geliyor

Batıdaki ‘yatakhane tehlikesi’
İstanbul’un konutlaşmada giderek önemli bir bölgesi haline gelen Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir ve Avcılar’ın batı yakasında yeni bir ‘yatakhane bölgesi’ olup olmayacağı sorusunun cevabı Proje Yönetim A.Ş.’nin 8’incisini düzenlediği ‘PY Günleri‘ kapsamında ele alındı. Etkinliğe gayrimenkul ve inşaat sektörünün önde gelen yatırımcılarının ve geliştiricilerinin yanı sıra akademisyenler de ilgi gösterdi.
Özellikle 2008 yılından itibaren bölgenin nitelikli konut projelerinin merkezi haline geldiğini belirten Proje Yönetim A.Ş. Projeler Koordinatörü Serdar Serdaroğlu, buradaki, prestijli ve depreme dayanıklı konutların orta ve orta üst gelir grubu tarafından tercih edilmeye başlandığıhı ifade ederek, “Beş yıllık bir süre zarfında bölgede sosyal yaşamın önemli oranda değişeceği tahmin ediliyor” dedi.
Ancak, hızlı büyüme nedeniyle İstanbul’un ‘konut adası’ olarak nitelendirilen Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir ve Avcılar’ın hızlı nüfus artışına paralel ‘yatakhane şehir’ olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Serdaroğlu, önlem için bölgede ‘business park’ adıyla iş merkezleri projeleri geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

1. ÇÖZÜM
Yeni AVM’ler ve var olanlara yeni plan: Mevcut AVM’ler bölgenin ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bölgede mevcut ve inşaatı devam eden AVM’lerin toplam kiralanabilir alanı 660 bin metrekare. Ancak, birçok mevcut AVM’de doluluk oranları yüzde 50 seviyelerinde. Özelikle yeni konut projeleriyle beraber bölgede ikamet edeceklerin de sosyal yapısı ve alışkanlıkları ölçüsünde AVM’lerin tekrar planlanması gerekiyor.

2. ÇÖZÜM
İş merkezleri için teşvik: Yeni business park projeleri geliştirilmeli. Çünkü bölge, konut yoğun bir yapılaşmayla büyüyor. Sadece konut projelerinin geliştiriliyor olması, gece-gündüz nüfusu arasında büyük farklar doğmasına sebep olacak. Bu da trafiği içinden çıkılmaz hale getirebilir. Bu sebeple kamunun, yerli ve yabancı yatırımcıların bölgede bir ‘business park’ kurmaları için teşvik sağlanmalı.

Haberin Devamı

3. ÇÖZÜM
Çok paydaşlı bir planlama: Doğru bir gelişim ve büyüme, çok paydaşlı bir planlama ile başarılabilir. Merkezi yönetim, yerel yönetim ve belediyeler ile özel sektör yatırımcılarının ortak girişimleri ile çözümler üretilebilir. İstanbul’un en güzel coğrafyasına ve doğal güzelliklerine sahip bu bölgenin geleceği bu şekilde planlanmalı, İstanbul’un Avrupa’ya açılan kapısı olan bu bölgenin İstanbul’un gelecek vizyonunu yansıtması gerekmektedir.

’Dönüşüm sözü bile Kartal’ı değerlendirdi’
Kentsel dönüşümü, gelişen ve değişen dünyada Türkiye’nin yüzünün belirginleşmesi için modern kentleşme yolunda atılacak en önemli adımlardan biri olarak gösteren Propa İnşaat İcra Kurulu Başkanı Can Reşit Özçiçek, öncelikle dönüşümdeki bir algı açıklığı yaratılması gerektiğini belirtti. Kentsel dönüşümün sadece yeni yapılar inşa etmek anlamına gelmediğine dikkat çeken Özçiçek, uygulanması gereken politikaları ise “Başarılı bir dönüşüm için sistematik bir devlet politikası gerekli. Öncelikli olarak bölgeler saptanmalı. Proje, mülk sahiplerine doğru anlatılmalı; onlarla uzlaşma yoluna gidilmeli. Yerel halkın katılımının daha kolay sağlanması için kent bilinci oluşturulmalı. Ki, bunun için de bilgilendirme çalışmaları yapılmalı” sözleriyle anlattı.

Levent olma yolunda
Dönüşümde her ayrıntının çok iyi planlanması gerektiğinin altını çizen Özçiçek, şu mesajı verdi: “Tüm enerji doğru planlamaya harcanmalı, siyasi baskılar ve çekişmeler bu projelerin amaçlarının önüne geçmemeli.”
Kentsel dönüşümün kente değer katacağına inandığını belirten Özçiçek, Kartal’ı buna örnek olarak gösterdi. Kartal’ın dönüşümünün İstanbul için büyük önem taşıdığını vurgulayan Özçiçek, “Yıllarca plansız yapılmış yapılar, sanayi binaları bölgeden taşınacak. Ve Kartal, Anadolu yakasının Levent’i olma yolunda ilerleyecek. Bu projenin konuşulmaya başlanması bile bölgedeki arsa ve konutların değer kazanmasını sağladı ” dedi.

Reşit Özçiçek’in dönüşüm formülü:
1- Başarılı bir dönüşüm için sistematik bir devlet politikası gerekli.
2- Öncelikli bölgelerin saptanmalı, proje, mülk sahiplerine doğru anlatılıp uzlaşma yoluna gidilmeli, daha kolay katılımı için kent bilinci oluşturulmalı.
3- Siyasi baskılar ve çekişmeler bu projelerin önüne geçmemeli.

Yapı Ligi’nde kupa İnanlar İnşaat’ın oldu
3. Yapı Ligi’nde yapılan şampiyonluk maçında İnanlar İnşaat, Çağberk’le yaptığı maçı 9-2 kazanarak şampiyon oldu. Mehter Takımı marşları eşliğinde başlayan 3. Yapı Ligi İstanbul Şampiyonluk Maçı öncesinde, futbolcu Ümit Davala ve Saffet’in yanı sıra Serdar İnan, Şükrü Çakırgöz, Arcan Güner, Erhan Yorgancı, İsmail Belgin, Onur Özdemir ve Alper Güvenç’in de bulunduğu firma yöneticileri ve yönetim kurulu başkanları katıldı.
Ümraniye Haldun Alagaş Spor Kompleksi’nde gerçekleşen maçın ardından şampiyonluk kupasını veren Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, ligin maçlarının çok keyifli geçtiğini belirterek katılımcıları kutladı ve seneye ‘Süper Lig’ yapacaklarını söyledi.
‘İnandık ve başardık’
Yapı Ligi’nin Şampiyonu İnanlar’ın Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan ise yaptığı açıklamada, “İnandık ve başardık” dedi. İnan, seneye Yapı Ligi’ni farklı bir platforma taşıyacaklarını sözlerine ekledi. İnan, “Şampiyon olan İnanlar Futbol Takımı, ortağımız olan 32 Group’un sahibi olduğu İsviçre’nin birinci lig takımlarından Servette ile Ocak ayında Antalya’da maç yapacak” dedi.