Ekonomi ‘2012’DE KONUT TALEBİNDEKİ ARTIŞI YABANCILAR BELİRLER’

‘2012’DE KONUT TALEBİNDEKİ ARTIŞI YABANCILAR BELİRLER’

22.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

GYODER Başkanı Işık Gökkaya, 2012 yılında gayrimenkul talebinde sınırlı bir büyüme olacağını belirterek, yabancıya satışın önünü açmayı, kredi faizlerine sübvansiyonu ve tapu harcının düşürülmesi gibi önlemleri piyasayı hareketlendirecek ana adımlar olarak gösterdi

‘2012’DE KONUT TALEBİNDEKİ ARTIŞI YABANCILAR BELİRLER’

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, 2012’de konut talebinde sınırlı bir artış beklediklerini, ancak, yabancılara konut satışını düzenleyen yasa ile talep artışının gündeme gelebileceğini söyledi. Sınırlı artış beklentisindeki en önemli neden olarak, kredi faiz oranlarında yükselme sonucunda kredi iştahındaki yavaşlamayı gösteren Gökkaya, yabancı unsuru dışında iç talebi hareketlendirecek bir yapı da dikkat çekti. Gökkaya, şunları söyledi: “Konut kredisi faizlerinin gelir vergisi matrahından düşürülmesine imkân verilmesini, dar gelirlilerin konut kredisi faizlerine sübvansiyon uygulanmasını, gayrimenkul alım satımında uygulanmakta olan toplam yüzde 3.3’lük tapu harcının makul seviyeye indirilmesini, alım satım sözleşmelerinde damga vergisi uygulamasının kaldırılmasını, gayrimenkul yatırımlarının cazibesini düşüren yasa düzenlemelerden kaçınılmasını ve enerji verimliliği ve yeşil binaların yapımının teşvik edilmesini istiyoruz.”
Gökkaya’nın bir diğer öngörüsü de 2012’de konut fiyatlarındaki artışın sınırlı kalması oldu.

Türkiye’de balon riski yok
Bu yıl gelişen ülkelerin inşaat sektöründe büyüme hızının kontrol edildiğini, bu ülkelerde piyasanın baskı altında kalmaya devam edeceğini belirten Gökkaya, Türkiye’yi gayrimenkul fiyatları ve finansal sisteminin yapısı itibariyle balon riski en az olan ülke olarak nitelendirdi. Bu noktada ekonomiyi soğutma çabalarına, konut kredileri genişlemesindeki kontrollü hedefe ve faizlerdeki yükselişe rağmen yeni konut projelerinin iştahını koruduğuna dikkat çeken Gökkaya, şu andaki durumu şu sözlerle anlattı:
“Konut satışları sürüyor, yeni markalı konutların arzı hızlandı, kredi kullanma iştahı korunuyor, yeni konut başlangıçları sürüyor, alışveriş merkezi ve ofis alt pazarlarında büyüme hızlandı. 2011 sonunda yapı ruhsatı beklentisi 570-580 bin adet, konut satışı beklentisi 450 bin adet. 2010 yıl sonunda 60.8 milyar lira olan konut kredileri, 2011 Kasım sonu itibariyle yüzde 22 artışla 74 milyar lira oldu. Yıl sonu beklentisi 75 milyar lira. Yabancıların gayrimenkul net alımlarında 2011 yılı ilk 9 ayında, 2010’un aynı dönemine göre yüzde 19 gerileme ile 1.5 milyar dolar olurken, yıl sonu beklentisi 2 milyar dolar.”

Dönüşüm ranta dönüşmesin
İstihdamdaki yükselişe de dikkat çeken Gökkaya, İstihdamın 1.9 milyon kişi ile tarihi zirvesine ulaşırken, toplam istihdamdan yüzde 7.7 pay aldığını ifade etti. Diğer yandan gündemdeki konulardan biri olan kentsel dönüşüme de değinen Gökkaya, “Kentsel dönüşüm, konut boyutunda değil, şehir boyutunda düşünülmeli. Ayrıca, kentsel dönüşümde rant olmamalı. İş, ranta dönüşürse başlamadan biter” dedi.

Haberin Devamı

BİR RUHSAT İÇİN 200 İŞLEM
GYODER Başkanı Işık Gökkaya, sektörde yapılması gereken düzenlemeler hakkında da konuştu. Gökkaya’nın önerileri şöyle oldu:
- İmarlı arsa üretimiyle arsa maliyetleri düşürülmeli. Ayrıca, arsa maliyetlerindeki KDV unsurları düzenlenmeli.
- Türkiye’de ruhsat bürokrasisi dünyada sıralama yapılsa en üst sırada yer alacaktır. 200’ün üzerinde proses mevcut. İmar ve ruhsat bürokrasisi rehabilite edilmeli.
- Vergi, resim ve harçlarda haksız rekabet kaldırılmalı.
- Yabancıların mülk edinmesi, uygulama sıkıntısı yaratmayacak şekilde kanunlaştırılmalı.
- İmar ve ruhsat hakları, müktesep hak olarak alınmalı.
- Daha planlı şehirler için özel sektörün rolü artırılmalı.

Haberin Devamı

Varyap’ın 100 milyon liralık yeşil ofisinin adresi Pendik
Varyap, Ataşehir’deki Meridian’den sonra sessizliğini bir yeşil ofis projesiyle bozdu. Firma Pendik’te 100 milyon liralık yatırımla A sınıfı ofis kategorisinde yer alan Varyap Plaza projesine başladı

Son olarak Ataşehir’deki Varyap Meridian projesini hayata geçiren Varyap, sessizliğini ofis projesiyle bozdu. Varyap CEO’su Erdinç Varlıbaş, Pendik’te Varyap Plaza projesinde satışlara başladıklarını açıklayarak, Anadolu yakasının ilk yatay A sınıfı ofis projesi olma özelliği taşıyan Varyap Plaza’yı 100 milyon liralık yatırımla hayata geçireceklerini söyledi. Erdinç Varlıbaş, ekonomide yaşanan canlanma ve doğrudan yabancı yatırımcıların yönünü Türkiye’ye çevirmesi ile ofis ihtiyacının arttığını belirterek, “AVM pazarı doygunluk noktasına gelirken, ofis pazarı istikrarlı gelişmesini sürdürüyor. Anadolu yakasında yeni iş alanlarının artışına bağlı olarak da A sınıfı ofise olan talep artışı sürecektir” dedi.
İstanbul’da, ofis arzının, talebi karşılayamadığına işaret eden Varlıbaş, Varyap Plaza Pendik’in de bu ihtiyaçtan doğduğunu dile getirdi.

Ofis, kârlı ve güvenilir yatırım
Ofisi, alıcılar için son dönemlerin en kârlı ve güvenilir yatırımlarından biri olarak nitelendiren Varlıbaş, büyük grupların ve kurumsal firmalar ile sayıları giderek artan yabancı sermayeli şirketlerin de A sınıfı ofisleri özellikle güçlü teknik donanımları açısından tercih ettiklerini söyledi.
Projenin lokasyon olarak tersanenin arkasında bulunduğunu ve E-5’e giriş çıkışı olduğunu söyleyen Varlıbaş, “Buraya ulusal ve uluslararası yat üreticileri gelecek. Bankaların operasyon merkezlerini taşıdığı kısım da bu bölgede. Doktorlar, avukatlar bölgede bu tarz ofislerin yer almasını bekliyor. Şu anda İstanbul için yeterli talebin oluşacağını öngörüyoruz” dedi.

Yeşil binaya İngiliz stili
Varyap olarak bütün projelerde olduğu gibi Varyap Plaza’da da ‘Yeşil Bina’ kriterlerini yerine getirerek, bölgedeki ilk yeşil ofis yatırımını hayata geçirdiklerine dikkat çeken Erdinç Varlıbaş, “Varyap Plaza, İngiliz yeşil bina değerlendirme sistemi BREEAM’den alınacak sertifikayla, bina yönetimi, sağlık ve iyi hal, enerji, ulaşım, su, malzeme, atıklar, arazi kullanımı, ekoloji ile kirlilik gibi kriterler göz önüne alınarak çevreyle uyumlu olarak tasarlandı” diye konuştu.

Haberin Devamı

İlk alanlar yüzde 30 kazanacak
Varyap Plaza, 44 bin metrekarelik alana kuruluyor. 7 bin 300 metrekare kiralanabilir alanı ve 21 bin metrekare satılık ofis alanıyla Varyap Plaza, bölgenin özellikle küçük ve orta ölçekli kuruluşlarının A tipi ofis ihtiyacına cevap verecek. Varyap Plaza, 49 metrekareden 3 bin 590 metrekareye kadar büyüklüklerde 123 adet ofis ve ticari alan sunuyor. Projede metrekare fiyatları 2 bin 950 lira ile 3 bin 500 lira arasında değişiyor. 107 adet ofisten ilk 30’u, 199 bin liradan başlayan tanıtım fiyatlarıyla satışa çıktı. Daha sonra ise fiyatlara yüzde 30 zam yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

Tüm zamanların en yüksek seviyesi
Erdinç Varlıbaş, İstanbul’un, 1 milyon 810 bin 570 metrekarelik modern ofis alanıyla Türkiye’nin en büyük ofis pazarına sahip olduğuna dikkat çekerken, ilgideki yükselişi şu tespitle ortaya koydu: “2011’in ikinci çeyrek döneminde ofis binası için alınan yapı kullanma izin belgelerinin sayısı ise 1.07 milyon ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.”

Haberin Devamı

Özdilek’teki büyümenin merkezinde AVM var
Ev tekstili ve perakende alanında faaliyet gösteren Özdilek Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, önümüzdeki yıl AVM, ev tekstili ve otelcilik alanında büyümelerini sürdüreceklerini açıkladı. Şu anda Antalya, İzmir, Bursa, Yalova, İzmit ve Afyon’da yer alan yedi AVM, dört hipermarket ve 30 ev tekstili mağazalarının olduğunu belirten Özdilek, iki yıl içindeki yatırımlarla yaratacakları yeni istihdamı ise 2 bin olarak ifade etti. 240 milyon dolar yatırımla 2013’te Levent’teki AVM, otel ve iş merkezi yatırımını tamamlayacaklarını ifade eden Özdilek, bir diğer alışveriş merkezi yatırımı adresi olarak 45 milyon dolarlık yatırım maliyetiyle Eskişehir’i gösterdi.
Bu yatırımların ardından Aksaray, Kütahya ve Samsun’da da projeleri olacağını belirten Özdilek, yılda 100 milyon dolarlık yatırım bütçeleri olduğunu kaydederek, iki yıl içinde GYO şirketi kurma hedeflerinin altını çizdi. Özdilek, “Şu anda varlığımız 1 milyar dolar mertebesinde. 5 yıl sonra 2.5 milyar dolarlık bir portföy büyüklüğüne ulaşacağını düşünüyoruz. Global ortaklıklar için aracılık etmek üzere Morgan Stanley ve Ernst Young bizimle görüştüler. Onlar bize geldiler” dedi.

İrlanda’da fiyattaki düşüş yüzde 50 seviyesini geçti
Kürsel krizin vurduğu İrlanda’da konut fiyatları düşmeye devam ediyor. İrlanda Merkez İstatistik Ofisi (CSO), bu yıl kasım ayına kadar yapılan hesaplamalara göre, ülke genelinde ortalama bir konutun fiyatının geçen yıla oranla yüzde 16 düştüğünü açıkladı.
CSO’nun rakamlarına göre, Şubat 2007’den bu yana başkent Dublin’deki müstakil ev fiyatları yüzde 52, apartman dairesi fiyatları yüzde 58 düşüş gösterdi. Dublin dışındaki konutların fiyatı ise yüzde 42 azaldı. İrlanda’da bugün ortalama bir ev sahibi olmak isteyenlerin gözden çıkarması gereken miktarın 170 bin euro civarında olduğu belirtiliyor.
Maliye Bakanı Micheal Noonan, emlak piyasasını canlandırabilmek için bazı teşviklerde bulunacakları sözünü verse de ekonomistler 2013’e dek durumun toparlanmasını beklemiyor. Konut sektöründeki çöküş ve bankacılık sistemine ilişkin sorunlar, İrlanda’yı 2008 yılında ekonomik krize sürüklemişti. Borç krizinin altından tek başına kalkamayan İrlanda, geçen yılın sonunda AB ve IMF’den yardım alma durumunda kalmıştı.

Memnuniyet araştırmasıyla kendine verilen notu buldu
Konut projelerinde ortaya koyduğu farklı yaklaşımla tanınan Dumankaya İnşaat, müşteri memnuniyeti açısından da ilginç bir uygulama geliştirdi. Şirketin sürekli hale getirdiği müşteri memnuniyeti anketinin sonuncusunu GfK Türkiye hazırladı. Dumankaya’nın yaptığı açıklamaya göre, en son anket, Ekim-Kasım 2011 tarihleri arasında Dumankaya Modern ve Dumankaya Dizayn projelerindeki daire sahipleri ile görüşülerek yapıldı. Anketin sonucuna göre her iki projede de daire satın alanlar bu kararı vermiş olmalarını yüzde 100 doğru bir karar olarak nitelendiriyor. Modern ve Dizayn projeleri için genel memnuniyet oranı yüzde 93 olarak ifade edilirken, buradaki ev sahipleri, projeyi bir başkası için yüzde 96 oranında tavsiye edeceğini söyledi.
Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya da, müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tuttuklarını belirterek, “Bunun için çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Hatta Dumankaya farkını müşterilermize yaşatabilmek adına satış öncesinden başlayarak, satış esnasında ve teslim sonrasında da hizmet veren Dumankaya Pusula Müşteri Hizmetleri birimini oluşturduk” dedi.

Türk mimarlar yüksek bina için de ‘en iyi ödülü’nü aldı
Çizdiği projelerle Türkiye’yi uluslararası arenada birçok kez temsil eden Gökhan Avcoğlu ile Dara Kırmızıtoprak, dünyada mimar oscarları olarak bilinen International Property Awards ‘Uluslararası En İyi Yüksek Bina Mimarisi 2011’ ödülünün sahibi oldu. Ünlü mimarlar, Londra’da düzenlenen International Property Awards’da ‘Uluslararası En İyi Yüksek Bina Mimarisi 2011’ ML yapıya ait Bursa Nilüfer Residence Projesiyle dünya ödülünü aldılar.
International Property Awards, tüm dünyada emlak ve gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren şirketler arasından en yüksek düzeyde başarı gösteren kurumları ödüllendiren bir platform olarak biliniyor. Organizasyon Asya Pasifik, Avrupa, Afrika, Arabistan ve Birleşik Krallık ile Amerika’yı kapsayacak şekilde bölgelere ayrılıyor. Katılımcıların kendi ilgilendikleri alanlarda ulusal düzeyde giriş yaptıktan sonra, disiplinlerinin önde gelen profesyonellerinden oluşan deneyimli bir ekip tarafından değerlendiriliyor.