Ekonomi 2014’e seçimler damga vuracak, büyüme düşer

2014’e seçimler damga vuracak, büyüme düşer

31.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Martta yapılacak yerel seçimler ekonomideki belirsizliği artıracak. Büyümenin düşmesi ve faizlerin artması beklenirken toparlanmanın 2014’ün ikinci yarısından itibaren olması tahmin ediliyor

2014’e seçimler damga vuracak, büyüme düşer


Türkiye zor bir yılı geride bırakıyor. Merkez Bankası’nın ani faiz indirim/artırım kararları, FED’in aylık tahvil alımını azaltacağı açıklamaları, petrol fiyatlarındaki artış, altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş ve düşüş, kur dengesizliği, Gezi olayları, yolsuzluk operasyonu derken yorgun bir piyasayla giriyor Türkiye 2014’e. Ancak gelecek günler 2014’ün de 2013’ü aratmayacak kadar zor bir yıl olacağının açık sinyallerini veriyor.
Her şeyden önce 2014 seçim yılı. Mart ayındaki yerel seçimler ilk rampa. Yoğun seçim takvimi makro ekonomi tahminlerini de bulanıklaştırıyor. Piyasalar seçimlerin yaratacağı riski fiyatlandırmaya başladı bile. Ekonomistlerin tahminlerine göre gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesi düşecek, cari açık ve enflasyonu düşürme çabalarının ise etkisinin kısıtlı olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Parasal koşullar 2014 yılında daha sıkı olur

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Baş Ekonomisti Selim Çakır, baz senaryoda GSYH büyümesinin 2013 yılında yüzde 4.1’den 2014’te yüzde 3’e gerileyeceğini tahmin ettiklerini belirtiyor. “Bu tahminimizi yaparken parasal ve finansal koşulların önümüzdeki yıl 2013 yılına göre daha sıkı olacağını, kamu otoritesinin kredi büyümesini engellemek için aldığı makro ihtiyati tedbirlerin de etkili olacağını varsaydık” diyen Çakır, yüzde 3’lük bir büyüme senaryosunda cari açıktaki düzelmenin sınırlı olacağını vurguluyor.
Petrol fiyatlarında önemli bir düşüş gerçeklemediği taktirde cari açığın 2014’te GSYH’nin yüzde 7’si civarında seyredeceğini öngördüklerini dile getiren Çakır, “Kura ilişkin bir tahmin yapmak şu ortamda güç ancak baz senaryomuzda dolar kurunun 2014 yılsonunda 2.10 civarında seyredeceğini düşünüyoruz. Benzer şekilde enflasyon tarafında da yılbaşında baz etkileri nedeniyle bir gevşeme görsek de bunun kalıcı olmayacağını, yılsonu enflasyonunun yüzde 7 seviyesine yakın olacağını düşünüyoruz” diyor.

Faiz artırımı gündeme gelebilir
Çakır’a göre bu çerçevede enflasyonda beklediği düşüş gerçekleşmediği takdirde Merkez Bankası faiz artırımına gidebilir. FED’in tahvil alımlarını 2014 yılı içinde sonlandıracağını öngördüklerini dile getiren Çakır, “FED’in tahvil alımlarını 2014 yılı içerisinde sonlandıracağını beklemek bizce gerçekçi olur. Burada FED’in tahvil alımlarının öngörümüzden hızlı yavaşlaması ve yurtiçi belirsizliklere bağlı olarak baz senaryomuzdan uzaklaşmak mümkün olabilir ancak kanımızca farklı bir senaryo üzerinde çalışmak için henüz erken” diyor.

Haberin Devamı

Faiz yükselecek

Akbank Hazine’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kerim Rota, “2014 merkez bankaları yatırımcılarının karar almakta zorlanacakları bir yıl olacak. Ancak baz senaryomuzda faizin daha yüksek kurun ise yatay kalacağını düşünüyoruz” diyor.
JP Morgan Başekonomisti Yarkın Cebeci ise Türkiye’nin yabancı fon akımlarına ihtiyaç duyduğunu, bu yüzden 2014’te Merkez Bankası’ndan daha ortodoks para politikaları beklediğini ve buna paralel olarak daha yüksek faiz oranları görülebileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

İç talep yavaşlayacak ihracat artacak

Merill Lynch’in Türkiye’nin de içinde bulunduğu Middle East and South Africa (MENA) ekonomisti Türker Hamzaoğlu ve Arko Sen imzalı 2014 değerlendirmesine göre, Türkiye’de iç talep yavaşlarken ihracat artacak. Rapora göre, GSYH büyümesinin çok büyük bir değişikliğe uğraması beklenmiyor.
2013’te yıllık bazda yüzde 3.6 olan büyümenin gelecek yıl tahmini rakamı yüzde 3.5 olacak. Seçimlerin etkileyeceği Türkiye’de toparlanmanın ise 2014’ün ikinci yarısından itibaren olacağı tahmin ediliyor.
Enflasyon ve cari açığın azalacağının vurgulandığı raporda, bunun para politikası gittikçe sivrilen Merkez Bankası’na bağlı olduğunun altı çiziliyor. Zayıf sermaye akışı ve TL karşısında değeri yükselen dolar, GSYH büyümesi ve dış finansman ihtiyaçlarının TL üzerindeki baskıyı artırabileceği vurgulanıyor.

Değişken bir yıl
Raporda, 2014’ün Türkiye için değişken bir yıl olacağı belirtiliyor. Bunun 2 nedeni var: İlki FED’in para politikasının küresel zemini de değiştirecek olması. İkincisi ise yoğun seçim takvimiyle bulanıklaşan makro tahminler. Dolayısıyla 2014, siyasiler için zor seçimlerin yapılacağı bir yıl olacak. Çünkü bir yanda seçimler olurken bir yandan da Türkiye’nin dış dengesizliğini düzeltmek için iç talebi kontrol altına almak ve ekonomideki olası hızlı düşüşü de önlemeleri gerekecek.

Haberin Devamı

İstanbul Finans Merkezi sayfası Milliyet Gazetesi ile IFC-I işbirliğiyle hazırlanmıştır.