Ekonomi 24 saat alınıp satılıyor ‘gözde’liğini koruyor

24 saat alınıp satılıyor ‘gözde’liğini koruyor

16.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, “Altın internet bankacılığı sayesinde her an alınıp satılabiliyor. Ülkemizde altın, kur ve fiyat dalgalanmalarından bağımsız gözde yatırım aracı olma özelliğini koruyor” dedi

24 saat alınıp satılıyor  ‘gözde’liğini koruyor

Altın, Türkiye’de getirisiyle ilgili olduğu kadar geleneksel olarak da bir birikim tercihi. Şekerbank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, altının küçük tasarrufları olan hatta bu tasarruflarını yastık altı yatırımı olarak değerlendiren küçük yatırımcı için uzun süre vazgeçilmez olma özelliğini koruyacak gibi durduğunu söyledi.
Ertürk, “Bankalar nezdinde hesap bazında işlem yapılabilmesi özellikle de internet bankacılığı sayesinde 7/24 alınıp satılması, altını geniş kitlelerle buluşturmaya devam edecek. Ülkemizde altın, kur ve fiyat dalgalanmalarından bağımsız gözde yatırım aracı olma özelliğini koruyor” dedi.

5 TL ile bile hesap
Bankalarının altın bankacılığına ait başta Tasarrufun Altın Günü programları olmak üzere farklı hesap ve ürün seçenekleri bulunduğunu dile getiren Ertürk, şunları söyledi: “2014 yılı altın hesaplarımızdaki büyümenin geçen yıla oranla Tasarrufun Altın Günü programlarımızın da etkisiyle yüzde 15 seviyelerinde devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bankamız getirisiyle alakalı olduğu kadar geleneksel olarak da bir birikim tercihi olan altın yatırımları için özellikle küçük tasarrufları teşvik etmeyi amaçlayan ürün ve hizmetler sunuyor.
Altın yatırımını tercih eden müşterilerimize sunduğumuz uygulamayla müşterilerimizin hesaplarındaki TL birikimlerini, her ay düzenli olarak gram altın hesabına çevirerek, çalınma veya kaybolma riski yaşamadan altın tasarrufuna dönüştürüyoruz.
Altın hesaplarımız 0.01 gram ve katları şeklinde de işlem görebilmektedir. Böylece müşterilerimize 5 TL ile bile altın hesabı açılabilme imkânı sağlamaktayız. Bankamızın bir diğer uygulaması kapsamında vadesiz TL hesaplarından her ay düzenli altın talimatı verenler ‘1 gram ve üzeri’ ya da ‘100 TL ve üzeri’ seçeneklerden birini tercih ederek küçük birikimleriyle altın tasarrufu yapabilmektedir.”

Dönemsel faiz imkânı var
Gökhan Ertürk, dönemsel faiz ödemeye imkân sağlayan ‘Dönemsel Faiz Ödemeli Vadeli Altın Mevduat’ ürünüyle ‘Sabit Faiz Ödemeli’ seçenek de sunduklarını belirterek, “Müşterilerimiz en az 1 yıl en çok 5 yıl olmak koşuluyla vadeli altın hesabı açabiliyor. Bu mevduat ürünü sayesinde biriktirilen altınlarla hesaben uzun vadeli altın yatırımı yapılırken kur getirisinden bağımsız olarak faiz getirisi de elde edebilmektedir. Ürünle aynı zamanda sabit dönemsel getiri elde edilebildiği gibi faiz getirileri 1-36 ayda bir vade sonu beklemeden altın cinsinden de tahsil edilebilmektedir.
Vadeye göre dönem sonunda birikimlerine yine gram bazında altın olarak ek getiri sağlayabiliyorlar” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Tüm işlemler ücretsiz...
Gökhan Ertürk, müşterilerinin küçük miktarda paraya ihtiyaç duymaları halinde ziynet altınını bozdurmak yerine vadesiz altın hesapları aracılığıyla rahatlıkla ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini belirterek, “Üstelik ziynet altını paraya çevirme durumunda gerçekleşebilecek işçilik maliyeti de ortadan kaldırılmaktadır.
Örneğin, 25 TL’ye ihtiyacı olan tasarruf sahibi bir bileziğini bozdurmak yerine vadesiz hesabındaki altınlarını 0.01 gram ve katları olacak şekilde TL karşılığında bozdurabiliyor. Üstelik vadeli ve vadesiz altın hesaplarından yapılan tüm işlemleri müşterilerimize ücretsiz sunuyoruz.
Müşterilerimiz internet bankacılığı sayesinde günün her saatinde rahatlıkla altın alım satım işlemi yapabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Tasarrufun Altın Günü’
0.01 gram altının bile değerlendirildiği küçük tasarrufa yönelik ‘Tasarrufun Altın Günü’ uygulamaları bulunduğunu da aktaran Ertürk, “Hangi ayarda olursa olsun bilezik, yüzük, kolye, çeyrek altın, küpe gibi her türlü ziynet altınını Şekerbank şubelerine getirenler, bu ziynetlerini 24 ayar değerinde altın olarak Vadesiz Altın Hesapları’nda biriktirebiliyor. Tasarruf sahibi müşterilerimiz, ziynet altınlarını, tarihleri her aybaşında duyurulan günlerde Şekerbank şubelerine getirerek, haftanın 5 günü farklı şubelerde
‘Tasarrufun Altın Günü’ uygulamasına katılabilmektedir. Ayrıca yurt dışı yerleşik
T.C. vatandaşlarımıza yönelik geliştirilen ‘Memleketim Altın Hesabı’ ile de yatırımlar, sabit getirili faiziyle altın olarak kazandırılmaktadır” diye konuştu.

‘Tüketim dönemi bitti, tüketirken biriktirme başladı’
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli gündem maddelerinden biri tasarruf oranlarının yükseltilmesi. Türk Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “Artık Türkiye’de ‘tüketim’ dönemi bitti, ‘tüketirken biriktirme’ dönemi başladı. Bankalar da bu eğilime destek vererek özellikle tasarruf mevduatları ve birikim ürünleri üzerine yoğunlaşmaya başladılar.
Bankalar, bir yandan teşvikler ve kampanyalarla tasarrufun önemi konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyor, bir yandan da mevduat toplamaya ağırlık veriyorlar” dedi.
Mendi, bu bağlamda TEB olarak müşterilerine tasarruf ve birikim alışkanlığını teşvik etmek amacıyla yeni ürün ve hizmetler sunmaya devam ettiklerini belirterek, şu bilgileri verdi: “‘Marifetli Hesap’ günlük nakit akışını yönetmekten çok birikim yapmak isteyenlere yönelik bir ürün. Toplumu birikim yapmanın gerekliliği ve önemi konusunda bilinçlendirmeyi hedefledik. Marifetli Hesap ile avantajlı faiz oranları ve uygun koşullar sunarak tüketicileri kişisel birikim konusunda teşvik etmeyi başardığımıza inanıyoruz.

Yeni ‘Üstü Biriksin Hesap’
Marifetli Hesap ile birikim yapan müşterilerimizin sayısı 250 bine ulaştı. Ortalama müşteri bakiyesinin 16 bin TL olduğu Marifetli Hesap’ın mevduat tabanımızı genişletmek için ne kadar doğru bir seçim olduğunu görüyoruz. Bizi en çok sevindiren sonuçlardan biri de, Marifetli Hesap müşterilerimizin aktif olarak bu hesapta kalış süresinin ortalama bir yıla yaklaşmış olması.
Tasarruf yapmaya teşvik etmek için geliştirdiğimiz yeni ürün ise ‘Üstü Biriksin Hesap. Nisanda kullanıma sunduk. TEB banka kartlarıyla POS üzerinden yapılan harcamalarda belirlenen bir katsayı tutarına ve onun katlarına tamamlanarak aradaki tutarın aynı gün içinde hesaplara aktarılmasını sağlıyor.”

Haberin Devamı

Aile Akademisi’yle finansal eğitim...
Gökhan Mendi, TEB olarak sorumlu bankacılık anlayışları doğrultusunda, bireylerin finansal okuryazarlık düzeyinin yükselmesine ve tasarruf bilincinin yaygınlaşmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini de belirterek, şunları anlattı: “Bu doğrultuda ‘Ekonomi ailede başlar’ düşüncesiyle toplumun finansal okuryazarlık düzeyini yükseltmek ve tasarruf bilincini geliştirmek amacıyla Ekim 2012’de TEB Aile Akademisi’ni hayata geçirdik.”

Haberin Devamı

‘Altın ülkemizde hâlâ ana tasarruf kalemi’
Finansbank Bireysel Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın, sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma açısından tasarruf eğiliminin artırılmasının şart olduğunu belirtti.
Aydın, “Ülkemizde, 2000’lerde kamu tasarruf açığı azalırken aynı anda özel sektör tasarruf açığında artış yaşanmıştır. 2000’lerin başında yüzde 20’lerin üzerinde olan tasarruf oranı 2012’de yüzde 10’lara gerilemiştir. Aynı dönemde gelişmiş ya da gelişmekte olan ekonomilerde meydana gelen azalış sadece 1-2 puan civarında” dedi.
Türkiye’de, SPK tarafından yapılan bir çalışmada akla ilk gelen yatırım araçları arasında yüzde 41 ile altın, yüzde 19 ile gayrimenkul, yüzde 17 ile mevduat hesabı, yüzde 9 ile döviz ve yüzde 2 ile hisse senedi geldiğini de kaydeden Aydın, şunları söyledi: “Bunun dışındaki yatırım fonu, hazine ya da banka bonoları gibi ürünler sadece yüzde 6 oranında kalıyor. Buradan da anlaşıldığı üzere ülkemizdeki ana tasarruf eğilim kalemi hala altın, gayrimenkul ve mevduat hesabıdır. Gayrimenkulü bir kenara bırakırsak altın neredeyse toplam yatırım eğiliminin yarısını teşkil etmektedir. Mevduatın hacmi yüzde 20’de kalmaktadır.
TCMB verilerine göre ise, toplam finansal varlıkların yüzde 77’si mevduatta değerlendirilmektedir. Bunların yüzde 27’si yabancı para cinsinden mevduatlardır.

Bilinç geliştirilmeli
Hisse senetleri yüzde 7, altın ise yüzde 3 civarındadır. Geri kalan varlıklar hazine bonosu, Euro bond, yatırım fonları ve tahviller gibi menkul kıymetlerde değerlendirilmektedir. Burada en dikkat çeken şey tasarruf eğiliminde çok yüksek oran gösteren altının aynı oranda finansal varlıkla altında raporlanmayışıdır. Burada yastık altı altın tutma anlayışının azalsa da hala devam ettiği anlaşılmaktadır.”
Aydın, yapılması gerekenlerle ilgili de, “Mutlaka yatırım bilincinin geliştirilmesi, tasarruf alışkanlığının verilmesi gerekiyor. Tasarrufun aslında gelecek planlaması için olduğu, evlilik, ev sahibi olmak, emeklilik gibi aslında ilerdeki tüketim için birikim yapmak demek olduğu anlatılmalı” dedi.

Haberin Devamı

‘Ürünlerle birikimi teşvik ediyoruz’
Erkin Aydın, tasarruf ürünleri hakkında da şu bilgileri verdi:
- Altın Biriktiren hesap ürünümüzü oluşturduk. Altın Biriktiren Hesap ile kredi kartınızdan veya vadesiz hesabınızdan sadece bir kere talimat vererek belirtmiş olduğunuz tutar kadar aylık olarak altın birikimi yapabilirsiniz.
- Yıllardır, düzenli olarak yaptığımız altın günleri ile ise yastık altında atıl halde bulunan altını bankacılık sistemi içine sokuyoruz. Böylece hem yatırımcıların ek getiri almasını sağlıyoruz hem de evlerimizde güvensiz ortamda saklanan altının çalınma, kaybolma riskini de ortadan kaldırıyoruz.

‘Tasarruf alışkanlığında bankaların rolü önemli’
Bankacılığın tasarruf bilincinin geliştirilmesinde önemli rolü olduğunu belirten Akbank Genel Müdür Yardımcısı Tözge, “Tasarruf alışkanlığının yerleşmesi için çalışıyoruz” dedi

Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, Türkiye’de iç tasarrufların Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) olan oranının yüzde 12 seviyelerine geldiğini söyledi.
Tözge, “Uluslararası Para Fonu 2013 yılı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda yapılan sıralamaya göre Türk halkı tasarruflarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya oranı itibariyle 165 ülke arasında 127’inci sırada yer alıyor. Ülkemizin hızlı istikrarlı bir büyüme sağlayabilmesi için dış kaynak bağlılığının azaltılmasına, iç tasarruf oranlarının artırılmasına gayret edilmesi gerekiyor” dedi

Ekonomiye büyük katkı
Tasarrufların ana adresi olan bankacılık sektörünün, tasarruf bilincinin geliştirilmesinde önemli rolü bulunduğuna da dikkat çeken Tözge, “Akbank olarak yeni ürün, hizmet ve kampanyalarımızla Türkiye’de tasarruf alışkanlığının yerleştirilerek, ekonominin sağlıklı bir büyüme trendi yakalaması için liderlik yapmaya devam edeceğiz. Bu anlamda çocuklarımıza daha güçlü kaynaklara sahip bir ülke bırakmak için üzerimize düşeni yapmaya kararlıyız” diye konuştu.
Galip Tözge, son yıllarda hükümetin tasarruf konusunda önemli adımlar attığını, bunlara örnek olarak bireysel emeklilik sisteminin özendirilmesi için yüzde 25 devlet katkısı getirilmesi ve mevduatta uzun vadeye gelen vergi indirimlerinin verilebileceğini anımsatarak, şunları söyledi:
“Hükümetin aldığı bu yöndeki önlemlerin içinde en önemlisini bireysel emeklilik sisteminde yapılan değişiklik oluşturuyor. 2012 sonunda 20.4 milyar lira olan bireysel emeklilik fonlarının büyüklüğü özellikle yüzde 25’lik devlet desteğiyle birlikte 23 Mayıs 2014 itibariyle 29 milyara yaklaştı. BES katılımcı sayısı ise 4.5 milyonu geçti. Bu anlamda hükümetin aldığı tedbirlerin tasarruf rakamları üzerindeki olumlu etkisi olduğunu düşünüyoruz. Ancak cari açığımızı istenen seviyelere çekebilmek için diğer tüm önlemlerle birlikte tasarruf konusunda daha hızlı ve büyük adımlar atmamız gerekiyor.”

‘Kahraman çocuklar’
Tözge, 2012’de hem ürün ve hizmet hem de kurumsal sosyal sorumluluk tarafında başlattıkları ‘Tasarruf Seferberliği’nin ikinci yılını tamamladığını da aktararak, “‘Akbank Ekonominin Kahramanı Çocuklar’ projesiyle, temel alışkanlıkların kazanıldığı küçük yaşlarda çocuklara ulaşarak, onların bilinçli tüketici olmalarına katkıda bulunmayı, tasarruf konusunda bir bilinç ve farkındalık yaratmayı hedefliyoruz.
‘Ekonominin Kahramanı Çocuklar’ Projesi’nin üçüncü yılına yönetim kurulu başkanımız Suzan Sabancı Dinçer, genel müdürümüz Hakan Binbaşgil ve benimle birlikte bankamızın marka yüzleri Kıvanç Tatlıtuğ ve İlker Ayrık ile Akbank’ın doğum yeri olan Adana’da, ilkokul öğrencilerine tasarruf dersi vererek başladık” diye konuştu.

Yeni ürünleriyle de birikime özendiriyor
Galip Tözge, tasarruf odaklı ürünleri hakkında şunları söyledi:
“- 50 TL ile birikim yapılabilen, gram olarak altın biriktirebilen, Akbank Uğurböceği Kumbarası hediyesi olan klasik mevduat ürünlerinden başlayan, emtiaya kadar uzanan geniş bir yatırım seçeneği olanağı sunuyor.
- Kumbara hediyesi ile sunulan Mevduat Birikim Hesapları ile her ay yaklaşık 200 bin müşteri Akbank’ta düzenli birikim yapıyor.
- Akbank’ın Kumbaralı Mevduat Hesapları arasında yer alan Klasik Vadeli Mevduat Hesabı, 1.000 lira/dolar üzerindeki tutarlar için vade sonuna dek sabit getiri sunuyor.
- Vadeli Mevduat Hesabı Akbank Direkt ile internet üzerinden açıldığında daha avantajlı faiz oranları sunuyor. Akbank Altın Mevduat Hesabı ise birikimlerini altın olarak değerlendirmek isteyenler için tasarlandı.
- Akbank Altın Davet Günleri’nde de altın, mücevher takıda yatırım sağlıyoruz.”

Yatırım aracı altın geniş kitlelere ulaştı
Tasarruf sahiplerinin altın hesabı açtırmasında ve farklı altın ürünlerine yatırım yapmasında bankaların başlattıkları yenilikler etkili oldu.
DenizBank Altın Bankacılığı Grup Müdürü Hikmet Güncan, geleneksel yatırım aracı olan altının çeşitlenen bankacılık ürünleri ile artık daha geniş kitlelere ulaştığını belirterek, müşterilerinin açtıkları altın hesapları ile bütçelerinden ayırdıkları çok küçük tutarlarla bile birikim yapabildiğini ve alım satım işlemlerini diledikleri zaman gerçekleştirebildiklerini kaydetti.
Türkiye’de yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılmasına hizmete sundukları DenizAltın Günleri ile katkı yaptıklarını aktaran Güncan, “Müşterilerimizin kiralık kasalarında veya kişisel imkanları ile muhafaza ettikleri fiziki altınlarını 11 yetkili şubemizde her Çarşamba, 4 yetkili şubemizde ise her gün toplamaya devam ediyoruz. Uygulama ile müşterilerimiz bilezik, kolye, çeyrek, yarım altın gibi fiziki altınlarını değerlerini koruyarak hesaplarına yatırıyor ve dilerlerse faiz getirisi sağlıyorlar” bilgisini verdi.
Güncan, altın ürünlerine yenisini ekleyerek yetkili şubelerden fiziki altın teslimine de başladıklarını dile getirerek, “Gram Altın ürünümüzle müşterilerimiz artık kaydi veya fiziki olarak hesaba yatırdıkları altınlarını şubelerimizden istedikleri zaman gramlık kupürler halinde çekebilecek” dedi.

‘Altın biriken hesap’la kazanç
Altın Biriken Hesap ile de düzenli birikim fırsatı sağladıklarını aktaran Güncan, “Müşterilerimiz TL, euro, dolar hesaplarından veya kredi kartlarından talimat vererek 0.5 gramdan başlayan tutarlarla birikim yapabiliyor. Birikim yaparken faiz kazancı da sağlıyorlar” dedi.

Yastık altını ekonomiye kazandırdı
Kuveyt Türk Katılım Bankası, 2011’den beri altın bankacılığında uzmanlaşıyor. Kuveyt Türk Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Oral, altın bankacılığı alanında bankacılık sektöründe yüzde 10 pazar payı ile üçüncü sırada olduklarını belirterek, katılım bankaları arasında ise yüzde 48 pazar payı ile birinci sırada yer aldıklarını söyledi.
Altına Altın Katılma Hesabı’nı sunduklarını söyleyen Oral, “Kuveyt Türk, bu hizmeti uyguladığı ilk yıl olan 2011’de yaklaşık 14 milyar TL’lik altın fonuna ulaştı. 2014’te Kuveyt Türk’ün altın hesapları, toplanan fonların yüzde 11.5’ini oluşturdu. Kuveyt Türk’te açılan yeni hesaplarla birlikte altın hesaplarının bugünkü toplam büyüklüğü 22 tona ulaşmıştır” dedi.

Altın Günü kampanyası
Kuveyt Türk, 2011 Mart ayında başlattığı Fiziki Altın Toplama Kampanyası olan Altın Günü ile altınları koruma altında tutmaya devam ediyor. 3 yıldır her gün İstanbul ve Anadolu şubelerinde yapılan altın günleri ile 7.1 ton altın ekonomiye kazandırıldı. Kampanya kapsamında bankanın 2014 sonu hedefi toplam 10 ton altını ekonomiye kazandırmak.
Kuveyt Türk’ün Altın Günü kampanyası ile yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmanın yanı sıra müşterilere altınlarını ücretsiz olarak banka hesabına yatırabilme ve yine hesabındaki TL ve USD ile altın alabilme imkânı sunduğunu dile getiren Oral, Kuveyt Türk’ün bu alanda İstanbul Altın Rafinerisinin uzmanlarıyla çalıştığını vurguladı.
Oral, ekspertiz edilen bilezik, kolye ve küpe gibi tüm altınların gram altın olarak mevduat hesabında bulundurabildiğini de ifade ederken, müşterilerin ayrıca ister TL, isterlerse de altın olarak tüm Kuveyt Türk ATM’lerinden altın alabilme imkanına sahip olduğunu söyledi. Oral, bankadaki başka bir hesaba havale yapılmasının da mümkün olduğunu belirtti.