Ekonomi ‘241.3 milyarlık vergiden vazgeçiyoruz’

‘241.3 milyarlık vergiden vazgeçiyoruz’

24.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerinde sunum yaptı. Komisyondaki müzakerelerin ardından 2022 yılı ek bütçe teklifi kabul edildi.

‘241.3 milyarlık vergiden vazgeçiyoruz’

Aslıhan Altay Karataş - Nebati,  sunumunda, özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

REVİZYON İHTİYACI: Küresel makroekonomik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin devam ettiği bu ortam hem gelir beklentilerimizi hem de harcama büyüklüklerimizi ve ihtiyaçlarımızı farklılaştırdı. Bu durumu dikkate alarak mevcut bütçemizdeki gelir tahminimizi ve ödenekleri artırıyor, günün koşulları çerçevesinde vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını önceleyen bir ek bütçe teklifi ile huzurunuza gelmiş bulunuyoruz.

KUR BASKISI DÜŞECEK: Azalan dış finansman ihtiyacı ile birlikte enflasyon üzerindeki kur baskılarının düşeceğini öngörüyoruz. Salgın kaynaklı belirsizliklerin azalması ile birlikte turizmde önemli ölçüde toparlanma oldu. 2022 yılı ilk çeyreğinde toplam ziyaretçi sayısı yıllık yüzde 148 artarak 6.5 milyon kişiye, turizm gelirleri ise yüzde 122 artarak 5.5 milyar dolara yükseldi. Haziran ayı itibarıyla ülkemizi ziyaret eden kişi sayısının toplam 19 milyona ulaşmasını bekliyoruz. Toplam istihdamımız 2022 Nisan ayı itibarıyla salgın öncesi seviyelerin de üzerine çıkarak 30.4 milyon kişiye ulaşmıştır. 90’lı yıllarda kronik bir sorun haline gelen enflasyonu iktidara geldiğimiz andan itibaren uyguladığımız ihtiyatlı politikalarla düşürdüğümüz gibi tekrar düşürmek için mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın günlük hayatlarını etkileyen olağanüstü fiyat artışlarının alım güçlerine en az düzeyde yansıması için azami çabayı gösteriyor ve gerekli adımları ivedilikle atıyoruz. Enflasyonla mücadeleye katkı sağlamak amacıyla kamu olarak 2022 yılında 241.3 milyar lira vergi gelirinden vazgeçiyoruz. Fahiş fiyat, fiyat manipülasyonu ve stokçuluğa asla izin vermeyeceğiz. Enflasyon ile mücadele ekiplerimiz aracılığı ile denetimlerimizi daha da yoğunlaştırdık.

Haberin Devamı

ORMAN YANGINIYLA MÜCADELEYE 4 MİLYAR: Orman yangınlarıyla mücadeleyle ilgili 2021 yılında 39 helikopter var iken bugün 55 tane helikopterimiz var. 3 uçak iken 20 oldu, 4 İHA varken 8 oldu, 13 bin gönüllü varken, 105 bin kişi oldu. Yangınla mücadeleyle ilgili bütçe de 4 milyar lira.

FAİZ GİDERLERİ AZALDI: Ek Bütçede faiz ödemelerinin toplam harcamalar içindeki payı yüzde 8.3 seviyesindedir. 2022 yılı tamamında faiz giderlerinin toplam giderler içindeki payı öngörülenin altında yüzde 11.6 seviyesinde gerçekleşmiş olacak. Mal ve hizmet alım giderleri için 86.7 milyar lira, faiz giderleri için 89.4 milyar lira , cari transferler için 421 milyar lira, sermaye giderleri için 74.1 milyar lira, sermaye transferleri için 13.6 milyar lira, borç verme giderleri için 140 milyar lira, yedek ödenek için 38.9 milyar lira ayrıldı.

Haberin Devamı

GELİRLER ARTTI: 2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde bütçe gelirlerimiz bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 100 artışla 1 trilyon 84 milyar lira, vergi gelirleri yüzde 108 artarak 881.1 milyar lira oldu. Vergi gelirlerinde meydana gelen artışa en büyük katkı, gelir ve kazançlardan alınan vergilerden gelmiştir. Kurumlar vergisinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 281.9 artış meydana geldi ve bu artışta imalat sanayi yüzde 174’le çok önemli rol oynadı. Ek bütçe ile vergi gelirlerinde 927.7 milyar lira, vergi dışı gelirlerde 152.9 milyar lira olmak üzere genel bütçe gelirlerinde net 1 trilyon 81 milyar lira ilave gelir öngörüyoruz.

Haberin Devamı

Yüzde 40 artış

Nebati, temmuz ayında memur ve emekli aylıklarında yapılacak artışa ilişkin açıklamada bulundu. Nebati, “Temmuz ayında yapılacak artışın haziran ayı enflasyonu rakamlarının açıklanmasıyla kesinleşecek, yaklaşık yüzde 40 oranında artış olacağını öngörmekteyiz. Bu kapsamda 2022 yılı memur emeklilerinin aylıklarında yapılacak kümülatif artış yaklaşık yüzde 83’e, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarında yapılacak kümülatif artış ise yaklaşık yüzde 76’ya ulaşacaktır” dedi.

Ek bütçe nerelerde kullanılacak?

216.9 milyar lira kamu çalışanlarının aylıklarında yapılan artışlarda,

154 milyar lirası emekli aylıklarında yapılan artışlarda ve sağlık giderleri ile işveren prim teşviki ödemeleri gibi giderleri karşılamada,

134.5 milyar lirası BOTAŞ ve EÜAŞ’a aktarılmada (hanelerde tüketilen elektrik ve doğalgazın piyasa fiyatının altında kullanılması için),

Haberin Devamı

105 milyar lirası tarımsal sulama projeleri ve yatırım nitelikli giderler için,

103.3 milyar lirası mahalli idarelere aktarılmada,

44.8 milyar lirası evde bakım destekleri vb. sosyal amaçlı giderler için,

37.1 milyar lirası tarıma ayrılan destek ödemeleri ile diğer giderler için,

89.4 milyar lirası faiz giderleri için,

40 milyar lirası mevduat ve katılma hesaplarının kur artışlarına karşı korunmasına ilişkin giderler için,

156 milyar lirası zorunlu harcamalar başta olmak üzere, diğer ödenek ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılacak.