Ekonomi 3,5 milyar dolarlık dev satın alma

3,5 milyar dolarlık dev satın alma

12.01.2016 - 13:11 | Son Güncellenme:

Çinli Wanda Group, ünlü sinema filmlerinin yapımcısı ABD'li "Legendary Entertainment" şirketini 3,5 milyar dolara satın aldı.

3,5 milyar dolarlık dev satın alma

Wanda Group'tan yapılan yazılı açıklamada, film sektörüne hızlı bir giriş yapan şirketin birçok ünlü Hollywood filmine imza atan "Legendary Entertainment"ı satın aldığı belirtildi.

Wanda'nın 2012'de ABD'li sinema zinciri AMC'yi de satın aldığı hatırlatılan açıklamaya göre, Yönetim Kurulu Başkanı Vang Jianlin, konuya ilişkin, "Wanda, Legendary'nin hızla büyüyen Çin pazarındaki pazar fırsatlarını artırmasına yardımcı olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Vang Jianlin, Legendary Üst Yöneticisi (CEO) Thomas Tull'un günlük operasyonlardan sorumlu başkan olarak görevine devam edeceğini de vurguladı.

Tull ise "Wanda ve Lengendary, tamamen yepyeni bir uluslararası eğlence şirketi olarak ortaya çıkacak" ifadesini kullandı.

Açıklamada verilen bilgilere göre, ünlü Hollywood yapımlarına imza atan Legendary Entertainment, dünya çapında 12 milyar dolardan fazla hasılat yaptı.

Geçen yıl da 650 milyon ve 1,2 milyar dolara iki ABD'li şirketi satın alan Wanda ise son yatırımıyla Çin'in doğusunda 2012'de bünyesine kattığı 8 milyar dolarlık stüdyo kompleksini geliştirmeyi planlıyor.

Çin'in zenginlerini sıralayan Hurun raporunda, Wanda Group'un sahibi 62 yaşındaki iş adamı Vang Jianlin'in, Çin'in geçen yıl en zenginleri arasında yer aldığı ve 34 milyar dolarlık servete sahip olduğu aktarıldı.

Nomura'nın 7 Ocak tarihli raporunda da dünyanın en büyük film pazarlarından Çin'de bilet satışlarının bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 50 artarak 6,8 milyar dolara çıktığı, bu yıl da yüzde 25 artış beklendiği bilgisi yer aldı.

Liman şehri Dalian'da bulunan şirketin bu yatırımının, Çinli şirketlerin ABD'deki dördüncü büyük yatırımı olacağı belirtiliyor.

Hızlı gelişen nakit zengini Çinli şirketlerin, iç piyasada ve küresel piyasada büyümek için yabancı şirketlere ilgi gösterdiği kaydediliyor. Çinli şirketler, satın alma operasyonları sonrasında personel çıkaran Batılı şirketlerin aksine, yetişmiş iş gücünü korumak için mevcut çalışanları muhafaza ediyor ve hatta bazen yeni işe alımlar yapıyor.

Bu son satın alma sayesinde film sektöründe üretim, dağıtım ve gösterimi bünyesine alan Wanda Group'un, otel, perakende ve gayrimenkul sektörlerinde de yatırımları bulunuyor.

Çinli şirketlerin, ABD'de geçen yıl 11 milyar dolar yatırım yaptığı, 2005'ten bu yana toplam yatırımlarının ise 93,3 milyar dolara ulaştığı kaydediliyor.

Devlete ait Çin'in en büyük kimya şirketi ChemChina, dün, kauçuk ve plastik işleyen Alman makine üreticisi KraussMaffei'yi 1 milyar dolara satın aldığını açıklamıştı.