Ekonomi 3 haftada 3 bin konut satıldı

3 haftada 3 bin konut satıldı

21.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle Emlak Konut GYO öncülüğünde, gayrimenkul sektörünün çatı örgütleri ile başlatılan dev konut kampanyasında 3 haftada 3 bin adet konut satıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Moskova’da düzenlenen Proestate Uluslararası Emlak ve Yatırım Forumu’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, satışların tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

3 haftada 3 bin konut satıldı

Kurum, “Kampanyada şu ana kadar ki konut satış rakamlarının 3 binin üzerine çıktığını görüyoruz. Bunun 1.200 adedini ise Emlak Konut GYO projelerindeki bağımsız birimler oluşturuyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Türkiye İçin Kazanç Vakti’ adı verilen ve ekonomiye hareket getirmek, sektörü harekete geçirmek için 29 Ağustos’ta başlatılan kampanya 3 haftayı geride bıraktı.

Kampanya kapsamında 100 bin bağımsız birim yer alırken, konut kredisi faiz oranlarının yüksek olduğu bu dönemde, konut alıcısına uygun koşullar sunuluyor.

Emlak sektörünün halka kazanç sağlayacak yatırım fırsatlarını içeren kampanya 31 Ekim’e kadar sürecek. Vatandaşlar, kampanya kapsamında, yüzde 10 indirim, 120 aya varan vade ve yüzde 0.98’lik oranla konut sahibi olabilecek. Kampanyaya günden güne katılımın arttığını belirten Bakan Kurum, her yerden katılımın gerçekleştiğini ifade etti. Kampanyanın devam ettiğini aktaran Kurum, “Yabancılara Türkiye’den 1 milyon dolarlık gayrimenkul alımı karşılığında tanınan vatandaşlık hakkında oran, 250 bin dolara düşürüldü.

Haberin Devamı

Bununla birlikte de satışlar artışını sürdürecek. Hepsi bir araya geldiğinde yıl sonuna kadar ciddi satışlar olacak” diye konuştu.

‘İmar’da sahadaki sorun çözülüyor

İmar Barışı kapsamında ‘Yapı Kayıt Belgesi’ verilmesine ilişkin usul ve esaslarda değişiklik yapılmasına dair usul ve esaslar’ yayımlanarak, sahada ortaya çıkan bazı problemler giderildi. Usul ve esaslara, “Yapı Kayıt Belgesi, yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılarda yapının tamamı için yapı kullanma izni bulunan yapılarda ise ruhsat ve eklerine aykırılık hangi bağımsız bölümde/bölümlerde yapılmış ise o bağımsız bölümler için ayrı ayrı veya yapının tamamı tek bir malike ait ise ve aykırılık bütün bağımsız bölümlerde yapılmış ise yapının tamamı için düzenlenir” maddesi eklendi. Böylece, tek bir bağımsız bölüm olarak işlenen alışveriş kompleksi, hastane, otel, fabrika, imalathane gibi yapılarda, yapının tamamı için değil aykırı bölümleri için yapı kayıt belgesi düzenlenecek. Bedel de aykırılıktan dolayı meydana gelen alan üzerinden hesap edilecek.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli eksik ödenyenlere düzeltme olanağı sağlanırken, eksik olan meblağın ilgilisince ödenmemesi halinde verilmiş olan Yapı Kayıt Belgesi ise iptal edilecek ve daha önce yatırılmış olan bedel iade edilmez ve yalan beyanda bulunan hakkında 5237 sayılı Kanunun 206’ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulacak. Yapı Kayıt Belgesi bedelini fazla ödenyenler ise iade için başvuru yapabilecek.

Haberin Devamı

Yapılan değişiklik kapsamında, Yapı Kayıt Belgesi bedeli, artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın merkez muhasebe birimi hesabına değil Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hesabına yatırılacak.