Ekonomi 333 milyar liralık dijital kaldıraç

333 milyar liralık dijital kaldıraç

03.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Google, bünyesindeki Youtube başta olmak üzere diğer dijital hizmet sunan markalarıyla, Türk ekonomisine 2023 yılı için 333.8 milyar TL katkı sağlamayı hedefliyor. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda sunum yapan Google yönetimi, milletvekillerinin sorularının bir kısmını yazılı olarak yanıtladı.

333 milyar liralık dijital kaldıraç

ÖNDER YILMAZ Ankara
Google'ın komisyona gönderdiği yanıtta, Türkiye'deki faaliyetlerine ilişkin şu detayları açıkladı:

150 MİLYAR TL'YE ULAŞTI: Google Reklam Ürünleri (Arama, Alışveriş, YouTube vs.), Google Haritalar, Google İşletme Profili, Android, Google Play, ve Google Cloud Platformu gibi Google hizmet ve ürünleri, ülke ekonomisine katkı sağlamakta. Google ve alt şirketleri tarafından desteklenen dijital ekonominin Türkiye milli geliri içindeki payı yüzde 4'ü aşarak 150 milyar TL'ye ulaştı. Google’ın Türkiye ekonomisindeki yerini 5 ana başlıkla açıklayabiliriz: büyüme ve gelişme, uluslararası rekabet, uluslararasılaşma, girişimcilik ve dijital dönüşüm.

Haberin Devamı

1.4 MİLYON İSTİHDAM: Dijital kaldıraç işlevi gören hizmet ve ürünlerimizin desteklediği dijital ekosistemin Cumhuriyetimizin 100. yılında milli gelirin yüzde 4.7’sine kadar tırmanacağını öngörüyoruz. Google ürün ve hizmetlerinin Türkiye'deki Ekonomik Faaliyet Etkisi Raporuna göre Google ürünleri ve Android ekosistemlerinin yarattığı katkı 1.4 milyona tekabül eden istihdam yaratmakta. Türkiye genelinde 5 milyon öğrenci ve öğretmen her akademik yılda temel kodlama ve dijital güvenlik konularında verdiğimiz eğitime erişebiliyor. Google'ın sosyal fayda yaratan kurumu olan Google.org’un Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na 1 milyon dolarlık bağış yapmasını destekleyerek 3 yıllık bir süre zarfında 1 milyondan fazla çocuğumuzun internette güvenlik ipuçları, problem çözme, algoritmik düşünce ve kodlama alanındaki becerilerinin geliştirilmesine vesile olduk.

Haberin Devamı

EKONOMİYE KATKI HEDEFİ: 2018 yılından bu yana, Google’ın sadece reklamcılık ürünleri 29.5 milyar Türk Lirası tutarında katkı sunarken, bu miktarın 2023 yılında 62.7 milyar Türk Lirasına ulaşacağı tahmin edilmekte. Google Haritalar ve Google İşletme Profili ekonomiye doğrudan katkı, tasarruf ve verimlilik artışı yoluyla 2018'den bugüne 25.1 milyar TL katkıda bulundu. Rakamın 2023 yılına kadar 59,5 milyar TL’ye ulaşması beklenmekte. Android ve Google Play'in ekonomiye doğrudan katkı, tasarruf ve verimlilik artışı yoluyla 83,4 milyar TL'yi bulan katkısının da 2023 yılına kadar 193,3 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor. Google Cloud Platformu ve G Suite ise 5,7 milyar TL'lik katkı sundu. 2003'e kadar bu rakamın da 18,2 milyar TL’ye ulaşması öngörülüyor. 2023 yılında bu ürün ve hizmetlerin Türkiye ekonomisine genel olarak sağlayacağı katkının 333,8 milyar TL’ye yükselmesi beklenmektedir.

6.2 MİLYON İÇERİK KALDIRILDI: Google 2011 yılından bu yana Türkiye’deki resmi makamlar ve mahkemelerden 80.578 adet öğe için toplamda 15.152 adet içerik kaldırma talebi aldı. Sadece Ocak-Haziran 2021 döneminde 921 talep geldi. Türk hukukuna riayet ediyoruz. Dezenformasyonla mücadele ve “spam” davranışlarını büyük ölçekte azaltabilecek sistemlere yatırım yaptık. Topluluk kurallarımızı ihlal etmesi sebebiyle 6.2 milyondan fazla içerik YouTube’dan kaldırıldı. 

Haberin Devamı

TİCARI SIR, RAKİPLERİMİZ ÖĞRENİR: (Geliriniz nedir? Ne kadar kazanıyorsunuz, ne kadar vergi veriyorsunuz? soruları üzerine) Google, Türk mevzuatı altında düzenlenen vergi yükümlülüklerine uymaktadır. Talep edilen mali bilgiler, kamu ile paylaşılamayan hassas, mahrem kurumsal veriler içermektedir. Ticari sır niteliği taşıdığından, talep edilen bilgilerin kamuoyuna ve özellikle rekabetin çok yüksek olduğu teknoloji sektöründe rakip teşebbüslere açıklanması sakıncalar barındırmaktadır.