Ekonomi ‘4G’li cep’i erteledik

‘4G’li cep’i erteledik

27.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Patlama yapması beklenen 4G’li cep telefonu satışını ihale iptali vurdu. İhalenin ağustosa ertelenmesi talebin de eylül ayına ötelenmesine neden oldu. Yıl sonuna kadar 9 milyon 4G’li telefon satılacağı tahmin ediliyor

‘4G’li cep’i erteledik

Telekom sektöründe 4G ihalesinin üç ay ertelenmesi cep telefonunda beklenen hareketin de ertelenmesine neden oldu. Bu karar sonrasında 4G’li cep telefonu satışında beklenen patlama eylül ayına kayarken, ekipman satışı da yavaşladı. Ertelemenin yerli 4G ekipmanı geliştiricilere ise zaman kazandıracağı dile getiriliyor. 26 Mayıs’ta düzenlenmesi planlanan 4G ihalesi, 26 Ağustos 2015’te yapılacak.

Haberin Devamı

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Genel Sekreteri Ömer Kavas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4G ihalesiyle ilgili açıklamasından sonra 4G’li telefon alacak tüketicilerin durup bekleme sürecine girdiğini söyledi.

Belirsizlik var

Genelde yılın bu dönemlerinde cep telefonunun mezuniyet hediyesi olarak tercih edildiğini dile getiren Kavas, “Açıklama ve ertelemenin ardından insanlar belirsizlik nedeniyle cep telefonu alımını yaz aylarına bıraktı. Şu dönemde olmasını beklediğimiz hareket maalesef gerçekleşmedi. 4G için avucunu ovuşturan esnaf aradığını bulamadı” dedi.

Kavas, 4G teknolojisine sahip cep telefonlarının en son model olması nedeniyle satılmaya devam ettiğini ancak beklenen patlamanın olmadığını vurgulayarak, “Hiç satılmıyor diyemeyiz ama insanlar ihtiyaçlarını biraz daha ötelediler. Biraz daha önlerini görmek istiyorlar. Yıl sonu satış rakamları değişmez ama sektör için zamanlama kaybı oldu. Bahar ve yaz ayları cep telefonu satışlarının artış gösterdiği bir dönemdi. Eylül, ekime kadar bu hareket yaşanırdı. Ama artık bu yıl, bu dönem yıl sonuna kayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

5G’li cep telefonunun henüz bulunmadığını, halkın da bu teknolojinin tam ne olduğunu bilmediğini de kaydeden Ömer Kavas, “5G teknolojisinin en erken 2018 yılında Kış Olimpiyatları’nda kullanılacağı söyleniyor. Daha üç yıl var, o nedenle bu teknolojiye sahip telefonlar için erken” bilgisini verdi.

9 milyon satılır

Kavas, 2014 yılının ikinci yarısından itibaren 4G telefonların satılmaya başladığını ve şu anda ülkemizde kullanımda olan 6 milyon cep telefonunun bu özelliğe sahip olduğunu da dile getirerek, şunları söyledi: “Türkiye’de yılda 15 milyona yakın cep telefonu satılıyor. İhale belirlenen tarih olan 26 Mayıs’ta gerçekleşmiş olsaydı 4G’li cep telefonu satışının 11 milyon olması bekleniyordu. Ancak ertelendiği için bu sayının 9 milyonda kalacağını tahmin ediyoruz. Var olan 6 milyonu da katınca 4G’li telefon sayısı yıl sonunda 15 milyonu bulur. Mayıs, haziran aylarında 4G ihalesinin verdiği ivmeyle piyasada patlama bekliyorduk. Bu patlama ötelendi.”

Haberin Devamı

Ekipmanda çalışma sürüyor

4G ihalesinin ertelenmesinin ekipman sağlayıcılarına da yansıması oldu. Ericsson Türkiye Ülke Müdürü Ziya Erdem, 4G altyapısı gereksinimlerini çekirdek şebeke ve radyo şebekesi olarak ayrıştırmak gerektiğini belirterek, şu görüşleri dile getirdi:
“Çekirdek şebeke ekipmanlarına dair entegrasyon süreçleri uzun olması nedeniyle çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Radyo şebekesi gereksinimlerine gelince; ihalenin ertelenmesi ihaleye konu yeni frekansları destekleyen radyo birimlerinin mobil operatörler tarafından kullanımını ertelemekle beraber 2100 MHz’in 26 Ağustos tarihinde gerçekleştirilecek frekans ihalesi ile teknoloji bağımsız hale gelmesi, Türkiye’de 3G’ye yapılan yatırımların neredeyse tamamının 4G’yi destekleyecek şekilde kullanılmasını sağlayacak. Dolayısıyla frekans ihalesinin ertelenmesi genel anlamda satış süreçlerimize çok etki etmedi.”
Yeni modeller 4G uyumlu
Üreticilerin yeni çıkardığı cep telefonu modellerinin büyük bir çoğunluğu 4G ve LTE (Long term evolution) teknolojisiyle uyumlu. Yerli ve yabancı üreticiler Samsung, HTC, Casper, Vestel ve Apple’ın yeni modelleri bu teknolojiyi destekliyor. Dünyada 4G’ye uyumlu cep modelleri, 2012 yılı sonunda planlanmaya başladı. 2013 yılı ortasında ise bu modellerin satışları start aldı. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu yeni nesil telefonlar revaçta. Yani şu anda 4G hizmeti olmasa da ülkemizde pek çok kişinin telefonu bu teknolojiyi destekliyor.