Ekonomi 5. Levent’te ‘gerilim’ yerin altına indi

5. Levent’te ‘gerilim’ yerin altına indi

23.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Torunlar GYO, 5. Levent projesinde tüm elektrik hattını yerin altına alıyor ve bir kısmının da yerini değiştiriyor. İstanbul’un en büyük elektrik iletim sistemi dönüşümü olarak tanımlanan çalışma için 80 milyon lira harcanacak

5. Levent’te ‘gerilim’ yerin altına indi

Torunlar GYO ve KİPTAŞ işbirliğiyle TEM Alibeyköy kavşağında inşa edilen 5. Levent projesi üzerinden geçen yüksek gerilim hatları TEİAŞ ile Torunlar GYO arasında yapılan sözleşme ile dönüştürülerek yerin altına alınıyor. Proje alanından geçen farklı büyüklüklerdeki 4 farklı yüksek gerilim hattının büyük bir bölümü yer altına alınırken, bir bölümünün de bu kapsamda gerilim hattı yönü değiştirilecek. 7 kilometrelik bir alanı kapsayan elektrik iletim sistemi dönüşüm projesi için özel üretilen 55 bin metre kablo kullanılacak. 80 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen projenin 6 ay içinde tamamlanması planlanıyor.

Haberin Devamı

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, İstanbul’un en büyük elektrik iletim sistemi dönüşüm projesini gerçekleştirdiklerini anlatarak, “Bu özel sektör tarafından gerçekleştirilen en büyük elektrik iletim sistemi dönüşüm projesi olacak. Şehrin TEM’den giriş noktasındayız, bunun yanısıra çevreci bir sistem ve yağmur fırtına gibi pek çok doğa olayından dolayı meydana gelen kesintilerin de önüne geçmek istiyoruz” dedi.


‘905 ünite satıldı’

Projenin ilk etabında satışa çıkan 1148 daireden 905’i satıldı. Sözleşmelerin tamamlandığını anlatan Torun, fiyatlarda ise yaklaşık yüzde 15 artış gerçekleştiğini söyledi. Torun, “Aslında maliyetler arttı ama biz belli ölçüde tutmaya çalışıyoruz. Çıkış fiyatları 5 bin liraya kadar geliyordu, şimdi 5 bin 800 lira civarında. İkinci etabın yılbaşından sonra satışa çıkabileceğini düşünüyoruz. Tüm etaplar Aralık 2017’de teslim edilecek” dedi.

Haberin Devamı


Yüzde 25 tasarruf

Projeyle ilgili olarak verilen bilgilere göre, 5. Levent proje alanında TEİAŞ’a ait 34.5 kilovat, iki tane 154 kilovat ve 380 kilovat olmak üzere 4 farklı yüksek gerilim hattı bulunuyor. Bu hatların dönüşümü için TEİAŞ ile sözleşme imzalanarak, Torunlar GYO ile çevresel anlamda bir sosyal sorumluluk projesi başlatıldı. Bugün itibariyle 34.5 kilovat hatların yer altına alınma işlemi tamamlandı. Alibeyköy ana trafo merkezinden çıkan ve 154 kilovat güce sahip olan Alibeyköy-Küçükköy ve Alibeyköy-İkitelli Enerji Hatları olmak üzere iki ayrı hat ile ilgili çalışmalar da sürdürülüyor. 380 kilovatlık enerji hattının yerlerinin değiştirilmesi ile ilgili olarak da güzergâh ve projelendirme işlemleri konusunda TEİAŞ ile birlikte çalışmalar devam ediyor. Çalışmanın yüzde 25 elektrik tasarrufu sağlaması bekleniyor.

‘Örnek bir proje’

Proje ile ilgili bir değerlendirme yapan KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım ise, “Elektrik iletim dönüşüm projesi yalnızca 5. Levent arazisini değil hattın geçtiği tüm semtleri ilgilendiren ve bu bölgede yaşam standartlarını yükselten bir çevre projesidir. İnsanımıza yatırım en önemli yatırım. Bu açıdan 5. Levent projesi arazi geliştirme sürecinden başlayarak örnek bir kentsel dönüşüm projesidir”
dedi.