Ekonomi 5 yıl önce 4 kişiydi şimdi 23 bine koşuyor

5 yıl önce 4 kişiydi şimdi 23 bine koşuyor

04.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, Rusya ve Türkmenistan’daki işleriyle öne çıkan Rönesans’ın ‘endüstri’ şirketi, grubun adeta sessiz gücü. -50 derecede bile iş yapan şirket, 5 yılda sıfırdan milyar dolarlık ciroya yaklaştı

5 yıl önce 4 kişiydi şimdi 23 bine koşuyor

Gayrimenkul ve taahhüt işinin birçok farklı dalında iş yapan Rönesans Holding’in ‘endüstriyel’ kolu hızlı büyüyor. Yurtdışında, endüstriyel şirketlerin, sanayi tesislerinin inşaat, montaj, devreye alma, mühendislik ve lojistik işlerini yapan grubun 2011’de kurduğu bu şirket, 5 yılda cirosunu sıfırdan 859 milyon dolar seviyesine çıkarmış durumda.

Haberin Devamı

850 milyon dolar ciro

Rönesans Endüstri’nin Başkanı Alptekin Tizer, “Yapı olarak petrol, gaz, petrokimya sanayi ile madencilik, metalürji, işleme tesisleri ve enerji sektörlerinde büyük projeler gerçekleştiriyoruz. 2011’den itibaren çok önemli bir başarı ivmesi yakaladık. Şirketi kurduğumuzda sadece 4 kişiydik. Şu anda 20 farklı uyruktan 17 bini aşkın kişiye istihdam sağlıyoruz. Yılın sonunda 23 bin kişiye ulaşmayı planlıyoruz. Bu istihdam rakamı bile hızlı büyümemizin bir sonucu” dedi.

Kurulduğu yıl 53 milyon dolar ciro yapan şirket, 2015’i 495 milyon dolar ciro ile tamamlarken, 2016’da 850 milyon dolar ciro hedefliyor. “Kurulduğumuzdan bu yana yapımını üstlendiği 12’si devam eden toplam 22 proje ile şirketimiz iş ortaklarının da ilgisini çekiyor” diyen Tizer, “Bu ivme Bugüne dek gösterilen başarının tekrarlayacağını ortaya koyuyor” dedi.

Haberin Devamı

‘-50 derece’lik proje

İşlerin tamamını yurtdışında yapan grubun Türkiye hedefi sorulduğunda Tizer, “Türkiye, endüstriyel tesislerin yapımı anlamında gelişime açık bir pazar ve ciddi bir potansiyel barındırıyor. Türkiye’deki fırsatları değerlendirmek için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Rusya ve Türkmenistan’daki işlere vurgu yapan Tizer, şunları kaydetti:

“İşlerimizin yüzde 65’ini Rusya’da halihazırda devam eden projeler oluşturuyor. 2019 yılının sonuna kadar mevcut projelerimizi tamamlamış olacağız. Aşkabat’a 50 km uzaklıkta bir tesis yapıyoruz. Doğalgazdan benzin üretecek bu tesis tamamlandığında aynı zamanda dünyanın en büyük kapasiteli tesisi olacak. Ayrıca Rusya’nın Kuzey Kutbu’na yakın Sabetta Bölgesi’nde Yamal LNG Üretim Tesisi Projesi’ni üstlendik. Burada -50 derecede çalışılıyor. Bu bizim için oldukça önemli bir iş.”

Tizer ayrıca, “Üstlendiğimiz projeler arasında Rusya’daki Tobolsk Ethylene Cracker ile Yamal LNG Projesi ve Türkmenistan’daki GTG Projesi büyüklük, iklim ve coğrafi koşulları ile yapı özelliği anlamında diğer projeler arasında farklılık arz ediyor. Ayrıca Türkmenistan’da Mary Gübre Fabrikası ülkenin en büyük endüstri tesisleri arasında bulunması bakımından da öne çıkıyor” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de iş peşinde

Endüstri projelerinin çok daha büyük ve süreçlerin çok daha uzun sürdüğünü vurgulayan Rönesans Endüstri Genel Müdürü Nuri Celal Toroğlu, “İnşaatlar 18 ile 20 ay arasında tamamlanır. Endüstri alanında ise ortalama 3-4 yıl sürer. Bu nedenle uzun vadeli ve sürdürülebilir projelere imza atıyoruz” dedi.

2011’de 910 kişiye istihdam sağlayan grubun 20 farklı uyruktan yaklaşık 17 bini aşkın kişiye istihdam sağladığının altını çizen Toroğlu, “Şirketimiz farklı coğrafyalarda farklı ülkelerden istihdam sağladığı gibi, Türk mühendis ve çalışanları da bünyesinde barındırıyor. Çalışanların yüzde 10’u Türk” diye konuştu.

Grubun odaklandığı ana pazarların ise Rusya, Türkmenistan, Kazakistan, Cezayir, Fas, Mozambik, İran ve Türkiye olduğu vurgulandı.