Ekonomi 94 milyar liralık GES ve sulama projesi

94 milyar liralık GES ve sulama projesi

22.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye çapında toplam 94 milyar liralık güneş enerjisi santrali (GES) ve tarımsal sulama projesi gerçekleştirileceğini açıkladı.

94 milyar liralık GES ve sulama projesi

Şanlıurfa İş Dünyası Buluşması toplantısında GES ve Sulama Kanalları Projesi'ni açıklayan Bakan Nebati, "Bütün Türkiye’yi kapsayacak şekilde tarımsal sulamaya kavuşturacağız. Mevcut koşullarda 15 yılda tamamlanacak projeleri 2 yılda bitireceğiz. GES ve sulama kanalları projesinin yatırım tutarı 94 milyar liradır. Çiftçilerimiz ihtiyacı olan elektriği kullanacak, fazlasını satarak gelir elde edecek" dedi.

Haberin Devamı

Hazırlıklar yapıldı

 Nebati şunları söyledi: "Biz 253 proje ile 830 bin hektar alanı sulamaya hızlı bir şekilde toprağı suya kavuşturacağız. Bu alan bütün Türkiye’de. Toplam gelir 1 trilyon 103 milyon lira. Protokoller hazırlandı, işlemler yapıldı, aslanlar gibi Ziraat Bankamız var. Ben yerimde duramıyorum. Bir çiftçi olarak heyecanlıyım. Bir vatandaş olarak heyecanlıyım. Kredi veren Ziraat Bankası, kullanan TOKİ, finansman maliyetleri Tarım ve Orman Bakanlığı. Yapım maliyetleri DSİ’ye ait. Kredi koşulları 2 yıl geri ödemesiz toplam 7 yıl vade."

Türkiye'nin güneş enerjisinde yüksek potansiyele sahipken bu potansiyeli yeterince kullanamadığını vurgulayan Bakan Nebati, "Güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı da yüzde 4’ten yüzde 4.5’e çıkmış olacak. Çiftçilerimizin enerji maliyetlerinin ağırlığı üzerlerinden alınmış olacak. Güneş enerjisinden faydalanan bir kitle var, görüyoruz. Enerji Bakanlığı’mız çok güzel hazırlıklar yaptı" diye konuştu.

Haberin Devamı

8 yıl vadeli kredi

Çiftçilerin, güneşten elde edeceği elektriğin fazlasını satarak gelir sağlayacağını belirten Nebati, "Bin megavatlık bir kurulu gücün maliyeti 500 milyon dolar. 2 yılda sübvanse ettiğimiz miktar ile çiftçilerimiz elektriklerini kendileri üretecek fazlasını da satacak.

Çiftçilerimize elektrik faturasında yüzde 70 tasarruf sağlayacak. GES kurulumunda Ziraat Bankası kanalıyla bir yıl ödemesiz 8 yıl vadeli kredi imkânı sunacağız" dedi.

Ziraat Bankası ile konuştuklarını, hayvansal, bitkisel üretim ve diğer zirai konularla ilgili olmak üzere kredi üst limitlerini iki katına kadar artırdıklarını ifade eden Nebati, iş insanlarına şöyle seslendi:

"94 milyar lira ciddi bir rakamdır, 1000 megavat GES önemli bir tutardır. GES yatırımcılarına özellikle istirhamım var, fiyatlarınızı asgariye çekin, bu fiyatları çiftçilerimizden faydalandırın."