Ekonomi ‘AB HIRİSTİYAN KULÜBÜ OLDU’

‘AB HIRİSTİYAN KULÜBÜ OLDU’

30.01.2011 - 02:57 | Son Güncellenme:

Başmüzakereci Bağış’ın “AB fişi çeksin” çıkışının ardından dün Devlet Bakanı Ali Babacan da AB’nin Hıristiyan Kulübü olduğunu, genişleme sürecinin durma noktasına geldiğini söyledi

‘AB HIRİSTİYAN KULÜBÜ OLDU’

Avrupa Birliği (AB) Başmüzakerecisi Egemen Bağış’ın “Çok istiyorsa AB fişi çeksin” çıkışının ardından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da birliğe ağır eleştiriler yöneltti. Dünya Ekonomi Forumu’nun düzenlendiği Davos’ta dün bir oturumda konuşan Babacan, AB’nin kendi içine dönük bir “Hristiyan Kulübü”ne dönüştüğünü söyledi.
AB Başkanı Herman Van Rompuy’un da konuşmacı olduğu panelde Babacan, “Biz her zaman AB’yi büyük bir barış projesi olarak düşündük...
Ama sonra genişleme süreci sözlük anlamıyla durma noktasına geldi. Artık açık kapı politikası diye bir şey yok. Türkiye’nin üye olamamasının önemli nedenlerinden biri de AB’nin bir Hristiyan Kulübü olması. Bizce bu çok, çok tehlikeli” dedi.
Babacan, konuşmasında İslam dünyasının AB’nin kapılarını Türkiye’ye açıp açmayacağını çok yakından izlediğini belirtirken, “Herkes ne olup bittiğini izliyor. Gelecekte ne tür bir Avrupa ve AB göreceğimiz, içinde bulunduğumuz bölgeye verilecek mesaj açısından da büyük önem taşıyor” diye konuştu.

İsveç’ten üyelik desteği
Oturumda söz alan İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt AB’nin Hristiyan Kulübü olmadığını belirtirken, “Birkaç on yıl önce İsveç’te devlet kilisesini kaldırdık. Hepimizin aynı dinden olduğu düşüncesi içinde değiliz. İsveç’te 400 bin Müslüman yaşıyor. Bence AB dini bir oluşum değil, dünyanın tüm dinlerine açık bir değerler bütünü. Reform sürecini tamamlamış bir Türkiye’nin AB’ye girmesini destekliyoruz” dedi.
AB Başmüzakerecisi Bağış da hafta içinde Brüksel’de yaptığı bir konuşmada, “Son 50 yıldır Türkiye’yi masadan kaldırma girişimleri hep oldu. Türkiye’yi vazgeçirmek için çok çaba harcandı. Fişi çeken biz olmayız. Bu zevki Avrupalılara bırakırız. Top her zaman aday ülkenin sahasındadır fakat hızlı bir oyun kararlılığına sahipken umudumuz odur ki ortaklarımız da oyunu engellemek yerine iyi paslar atsın” demişti.