Ekonomi Abu Dabi’den 10 milyar dolarlık can simidi

Abu Dabi’den 10 milyar dolarlık can simidi

15.12.2009 - 00:04 | Son Güncellenme:

Borç krizine giren Dubai’ye, komşu emirlik Abu Dabi 10 milyar dolarlık yardım yaptı. Dubai, parayla vadesi gelen borçlarını ödedi

Abu Dabi’den 10 milyar dolarlık can simidi

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) en büyük üyesi Abu Dhabi, Dubai World şirketine ait 60 milyar doları bulan borç nedeniyle zor duruma düşen Dubai emirliğine 10 milyar dolarlık yardım gönderdi. Dubai, yardımın 4.1 milyar dolarını Dubai World bünyesindeki emlak şirketi Nakheel’in vadesi dün dolan borcunun ödemesinde kullanılacağı açıkladı. Yardımın geri kalanı ise Nisan 2010’a kadar Dubai World’ün ihtiyaçları için kullanılacak. Dubai’nin bu ay 4.3 milyar dolar ve 2010’un ilk çeyreğinde 4.9 milyar dolar borç ödemesi var.
Dubai Üst Mali Komite Başkanı Şeyh Ahmed bir Said el Maktum, “Böylece her zaman piyasa kurallarına uygun davrandığımız konusunda yatırımcıları, alacaklıları ve vatandaşlarımızın güvenini tazeledik” dedi. Yardım haberi borsaları da etkiledi. BAE borsasında Dubai endeksi yüzde 10, Abu Dabi endeksi yüzde 7.9 yükseldi.
Arqaam Capital yöneticisi Ali Khan, “Bu haber çok olumlu. Herkesi rahatlattı. BAE ve Körfez piyasalarına tekrar olumlu bakılmasını sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Yeni iflas kanunu yedekte
Dubai emirliği ayrıca, Dubai World’ün ileride yine alacaklılarıyla ödeme anlaşmazlığına düşmesi durumunda uygulanabilecek yeni bir iflas yasasının hazırlandığını duyurdu. Dubai yönetiminden bir kaynak, Dubai World’ün borcunu yeniden yapılandırmada başarısız olması halinde 14 Aralık’ta yürürlüğe girecek yeni yasayla şirketin iflas talebinde bulunabileceğini kaydetti.
Kasım sonunda Dubai’nin borçlarını ödeyemeyerek iflasın eşiğine gelmesi dünya piyasalarını sarsmıştı. Uzmanlar, “Abu Dabi, Dubai’nin düştüğü durumun kendisini nasıl kötü etkilediğini gördü. 7 emirlikten oluşan BAE’nin tek ülke olduğu da böylece kanıtlanmış oldu” yorumunda bulundu.