Ekonomi Afrika’nın kalbinde iki gün

Afrika’nın kalbinde iki gün

12.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vahşi doğada güven içinde fotoğraf çekmenin keyfini yaşamak eskisi kadar zor değil. Aslanlar, filler ve zebralar foto safari için 8 saat mesafede

Afrika’nın kalbinde iki gün

Afrika’nın kalbi Kenya’da safari, ölmeden önce yapılması gereken en önemli sosyal aktivitelerden birisi olarak gösteriliyor. Geçen hafta Latek Holding’in açılış töreni için Kenya’ya gittik. THY’nin her gün uçtuğu Nairobi’ye ulaşmak eskisi kadar zor değil.
Yaklaşık 7 saatlik yolculuğun ardından Nairobi Jomo Kenyatta Havaalanı’na vardık. Buradan ‘hava dolmuş’ diye adlandırılan Kenya Air’e ait 25 kişilik uçakla binbir çeşit yırtıcının yaşadığı vadi Masai Mara’ya bir saat içinde ulaştık.

Aslanlar etrafı sardı
Safarimize önce çita arayarak başladık. Ciplerden inmemek şartıyla ilk günümüz filler, zürafalar ve bufalo sürüleri arasında geçiyor. Akşam döndüğümüzde yerli evleri tarzında yapılan ama içleri son derece modern dizayn edilen evlerde kertenkelelerin dolaşması bizi ilk önce korkutsa da zamanla buna alışıyoruz.
Kenya’nın güneydoğusunda yer alan Masai Mara’daki gezimizin ikinci gününde güneşin doğuşunu seyretmek ve aslan ailesini bulabilmek için saat 6.30’da yola koyuluyoruz. Aslanları ilk gördüğümüzde dört bir koldan bir impalayı çevirdiklerine şahit oluyoruz. Bu muhteşem yaratıklar avı ellerinden kaçırınca bize doğru yaklaşıyor. Şoförümüz Yusuf uyarıyor, “Eğilin, gölgeniz uzun olursa bunu tehdit algılar ve saldırabilirler!” Dediğini yapıyoruz. Aslanlar bir süre sonra başka bir ava odaklanınca ayrılıyoruz. Geceyi suaygırı homurtularını dinleyerek geçiriyorum.

Zürafa yolumuzu kesiyor
Sonraki gün binlerce zebranın arasından geçerken yolumuzu bir zürafa kesiyor. Bizi süzen bu zarif hayvan birkaç dakika sonra yolu açıyor. Aynı anda babunlar tehlike işareti veren bağrışlarıyla ağaçlık alana kaçıyor. Bir gün önce göremediğimiz aslan ailesinin tüm üyeleri karşımıza çıkıveriyor. Bu toprakların kralı oldukları o kadar belli ki...
Safarimizin son durağı Masai kabilelerinin köyleri. Dost canlısı yerliler bizi danslarla karşılıyor. Masai’den ayrılırken içimizi hüzün kaplıyor. Burada edindiğimiz bir tecrübe de safariye bir günlüğüne dahi gelseniz yanınıza yüksek faktörlü bir güneş kremi alma zorunluluğu...

Haberin Devamı

Afrika’nın kalbinde iki gün

SAFARİ MALİYETİ

* Yolculuk öncesi sarı humma aşısı tavsiye ediliyor.
* THY ile Nairobi’ye gidiş dönüş 1600 TL.
* Nairobi’yi inildiğinde 50 $ vize parası alınıyor.
* Nairobi’de konaklama iki kişi 4 yıldızlık otelde 250 $ civarı.
* Nairobi’den Masai Mara’ya (safari bölgesi) karayoluyla yaklaşık 5 saat yolculuk 150 $.
* Uçakla giderseniz 45 dakikalık yolculuk 350 $.
* Safari bölgesinde 4X4 ciple ulaşım günlük 300 $.
* Safari bölgesinde otel konaklaması günde 200 $.
* Safaride yerli kabileleri görmek için kişi başı 100 $ vermeniz gerekiyor.

100 milyon dolarlık yatırım

Kenya’yı üs seçen Latek Holding, 100 milyon dolarlık yatırım planının ilk fazını başkent Nairobi’de LTKHOME yapı marketini açarak başlattı. Latek’in Kenyalı ortağı Zynamat Group ile yaptığı yatırımın açılışına Kenya hükümetinin 5 bakanı katıldı. Latek Holding Başkanı Levent Erdoğan yapı markette Türk mallarının satışını yaparak uluslararası bir marka olmayı hedeflediklerini belirtti.
Doğu Afrika’daki en büyük Türk yatırımını gerçekleştirdiklerini söyleyen Erdoğan, yapı marketlerinden gıdaya, depolamadan dağıtıma, inşaattan enerjiye her alanda iş yapmayı planladıklarını kaydetti. Erdoğan, en büyük yatırımın ise enerji alanında olacağını açıkladı.