Ekonomi Alışverişe taksit dopingi

Alışverişe taksit dopingi

14.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kredi kartlarının asgari ödeme tutarı limit farkı olmaksızın yüzde 30’a indi. Alışverişi canlandırmak için taksit sayıları arttı. Taksit sayısı mobilya ve beyaz eşyada 18, uçak bileti, otel ve TV’de 12, elektronik eşyada 6 oldu

Alışverişe taksit dopingi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tüketimi artırıcı etkisi bulunacak olan iki yeni düzenleme açıkladı. Düzenlemelere göre kredi kartı taksitlendirme süreleri artırılırken, kredi kartlarında ödenmesi gereken asgari tutar da bütün kredi kartı limitleri için dönem borcunun yüzde 30’una çekildi.

Haberin Devamı

BDDK mobilya, elektronik ve elektrikli eşya alımlarının yanı sıra havayolları ve konaklama ile ilgili yurt içi harcamalarda kredi kartı taksitlendirme sürelerinde artışa gitti. Kurumsal kredi kartlarındaki genel taksit sınırı ile vergi ödemelerindeki taksit sayısı da yükseltildi.

Buna göre; kredi kartlarında taksitlendirme süresi video, kamera, ses sistemleri ve fiyatı 3.500 TL’nin üzerinde olan televizyon ve benzeri elektronik eşya alımlarında 3 aydan 6 aya çıkarıldı. Fiyatı 3.500 TL’ye kadar olan televizyon alımlarında ise taksit süresi 9 aydan 12 aya yükseltildi. Kredi kartı taksit süresi buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrikli ev aletleri ve benzeri elektrikli eşya alımlarında 12 aydan 18 aya; mobilya alımlarında da 12 aydan 18 aya çıkarıldı.

Haberin Devamı

Kredi kartı taksit süreleri havayolları ve konaklama ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalarda 9 aydan 12 aya yükseltilirken; vergi ödemelerinde de 9 aydan 12 aya çıkarıldı.

Kurumsal kredi kartlarındaki genel taksit sınırının da 12 aydan 18 aya çıkarılmasına karar verildi.

Alışverişe taksit dopingi

15 bin üstü değişti

Daha önce, ödenmesi gereken asgari kredi kartı dönem borcunu; 15.000 TL’ye kadar limitli kredi kartları için yüzde 30’u, 15.000-20.000 TL’ye kadar limitli olan kredi kartları için yüzde 35’i, 20.000 TL ve üzeri limitli kredi kartları için yüzde 40’ı olarak düzenleyen madde değiştirildi.

Bu değişiklikle, ödenmesi gereken asgari dönem borcu, tüm kredi kartı limitleri için yüzde 30 olarak belirlendi. Yeni tahsis edilen kartlarda ödenmesi gereken asgari borcun; kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde 40’ından aşağı olmayacağına ilişkin hükümde ise değişiklik yapılmadı.

‘Cep’te farklı taksitler var

Cep telefonlarına uygulanan kredi kartı taksitlerinde ise daha önce çıkarılan yönetmeliğe göre işlem yapılıyor. Buna göre fiyatı 3.500 liraya kadar olan cep telefonu kredilerinde vade 12 ay olarak uygulanıyor. 3.500 liradan pahalı telefonlar ise kredi sınırı 6 ay.

Alışverişe taksit dopingi

Yeni evlilere düğün hediyesi

Haberin Devamı

BDKK’nın kararlarının yaz sezonun başlamasıyla birlikte artan düğün ve tatil programlarına yönelik olduğunu ifade eden bir bankacı, “Kredi kartına taksit sayısının mobilya ve beyaz eşyada artırılması yeni evliler için bayram müjdesi gibi oldu. Borcun 12 ay yerine 18 ayda ödenmesi bu insanları rahatlatır” dedi. Bankacı, şunları söyledi:

“Yaz ve düğün sezonuna girildi. Bu aylarda yeni evlenenlerin sayısında artış olur. Bunlar yeni ev kuracakları için mobilya ve beyaz eşya ve elektronik eşyada zorunlu alışverişler olur. BDDK bunu dikkate alarak kredi kartıyla olan taksit sayısını artırdı. Bu bir nevi yeni evlilere düğün hediyesidir. Ancak bunların dışında parası olmayan ve tür zorunlu alışverişin dışında bir harcama talebi yapmasını beklemek doğru değil. Parası olan harcama yapacaksa zaten kredi kartına yapılan takside bakmıyor.”

Bankacılar, BDDK’nın diğer düzenlemesi kredi kartlarında ödenmesi gereken asgari tutarın bütün kredi kartı limitleri için dönem borcunun yüzde 30’una çekilmesinin de aynı amaca yönelik olduğunu belirttiler.

Haberin Devamı

Ödeme zorluğu çeken için yeni imkân doğdu

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, kredi kartlarına yönelik taksitlendirme süresi ve asgari ödeme oranlarında yapılan düzenlemelerin bireysel tüketicilerin elinin rahatlatılmasının yanı sıra iç talebin canlanmasına katkı sağlayacağını söyledi.
Bazı ürünlerdeki fiyat artışlarının alım gücünde zorluk oluşturduğunu vurgulayan Akben, taksit sayısının artırılmasıyla tüketicilerin daha az taksit tutarı ile ürün alabilmesinin kolaylaşacağını iletti.

Akben, düzenleme yapılırken ithal girdi malların değil de yerli ürünlerin teşvik edilmesinin ön planda tutulduğunu dile getirdi.

Akben, mevcut kredi kartı borçlarında ödeme zorluğu çeken vatandaşların da kredi kartı asgari ödeme oranlarını aşağı çekebileceğini anlattı.

Ev yenileyenler için büyük fırsat olacak

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı, “Bu karar mobilya alışverişlerinde sektörü canlandırarak piyasadaki yaz durgunluğunun kalkmasına büyük katkı sağlayacak” dedi.

Haberin Devamı

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, taksitlerin uzatılmasının geçici olması gerektiğini belirterek, “İç piyasadaki canlanma sağlandıktan sonraki KDV indirimi sayesinde iç piyasada yaşayacağımız ciddi küçülmenin önüne geçmiştik, taksit de 2019 yılında 50 milyar TL’nin de üzerinde satış rakamlarını yakalamamıza yardımcı olacaktır, taksit yeniden 12’ye düşürülmelidir. Asıl önemli olan KDV’nin kalıcı olarak yüzde 8 olmasıdır” ifadelerini kullandı.

‘Memnuniyet verici’

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı ve Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, “Sektörümüz açısından memnuniyet verici bir karardır. BDDK’nın kararının tüketicinin alım gücünü destekleyeceğini, talebi canlandıracağını düşünüyoruz. Beyaz eşyanın yanı sıra elektronik ürünlerde de daha fazla taksit imkanının sağlanması bütünsellik açısından olumlu oldu. Taksit sayısının artırılması kararının satışlarımızı artıracağına inanıyoruz” dedi.

Alışverişe taksit dopingi

Yerli turiste tatil olanağı

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, “Bu kararı olumlu karşılıyoruz. Seyahat acentaları ve tur operatörlerini güçlendirici etkisi olacaktır. Satış ve pazarlamaya da olumlu yansıyacak. Bankaların da bu konuda destek olması gerekiyor.

Özellikle komisyon konusunda bankalar tarafından destek sağlanırsa satışlara da olumlu bir şekilde yansır” dedi.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin de şunları söyledi:

“Banka kartları ve kredi kartları ile konaklama, tatil ve seyahat harcamaları için yapılacak ödemelerde taksit üst sınırı tekrar 12 aya çıkarıldı. Daha önceki uygulamada taksit üst sınırı 9 aydı. Tüketicilerin, kredi kartı borçlarının bankalara ödenecek asgari tutarı ise, toplam dönem borcunun yüzde 35’inden yüzde 30’una düşürüldü. Bu kararın tüketici açısından olumlu olacağını, dolayısıyla turizm sektörüne de olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Bu yıl yerli tatilci trafiğinin bir miktar yavaşladığı düşünüldüğünde bunun hızlandırılması açısından da olumlu sonuçlar vermesini bekleyebiliriz. Özellikle de henüz tatil planı yapmayanlar için teşvik edici olacaktır.”