Ekonomi Alitalia lisansını kaybedebilir

Alitalia lisansını kaybedebilir

23.09.2008 - 02:46 | Son Güncellenme:

İtalya’nın ulusal havayolu şirketi Alitalia zor günler yaşıyor. Alitalia, perşembeye kadar iflastan kurtulmak için somut bir plan sunmazsa geçici uçuş lisansını da kaybedecek

Alitalia lisansını kaybedebilir

İtalya’nın ulusal havayolları Alitalia, önümüzdeki perşembe gününe kadar iflastan kurtulmak için somut bir plan ortaya koyamaması durumunda, geçici uçuş lisansını da kaybederek, mevcut seferlerini gerçekleştirme imkânından yoksun kalacak.
Alitalia ile İtalya’nın Ulusal Sivil Havacılık Kurumu (ENAC) arasında dün yapılan görüşme, ulusal havayolları şirketine ültimatom verilmesiyle sonuçlandı. ENAC Başkanı Vito Riggio, Alitalia’yı kayyum sıfatıyla yönetmekte olan Olağanüstü Komiser Augusto Fantozzi’yle yaptığı görüşme sonrasında, ulusal havayolları şirketine dört gün süre tanındığını açıkladı.
Riggio’ya göre, Alitalia’nın geçici uçuş lisansını elinde tutabilmesi için ENAC’a en geç 25 Eylül tarihine dek iflastan kurtulmayı mümkün kılacak somut bir plan sunması gerekecek. 

Talipli bekleniyor
Olağanüstü Komiser Fantozzi ise 30 Eylül’e kadar Alitalia’ya bir talipli çıkmaması durumunda, şirketin bizzat kendisi tarafından uçuşların iptal edilmesi seçeneğinin de gündeme gelebileceğini söyledi.
ENAC’ın önümüzdeki perşembe gününe dek Alitalia’nın somut bir plan takdim edememesi durumunda, geçici uçuş lisansının iptali konusunu en geç üç gün içerisinde karara bağlaması gerekecek.
Fantozzi, Lufthansa’nın Alitalia’ya talip olabileceği iddialarıyla ilgili olarak ise, “Şu ana dek Lufthansa’dan bize herhangi bir teklif ulaşmış değil” demekle yetindi.
Fantozzi, İtalyan yatırımcılar tarafından oluşturulmuş İtalyan Havayolları Şirketi (CAI) adlı konsorsiyumun, Alitalia’yı satın almayı hedefleyen müzakerelerde, kimi sendikaların uzlaşmazlığı sonucunda teklifini geri çekmiş olmasından duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.
Fantozzi, “Sunulan teklifin sendikalar tarafından da kabul görmesi gerekiyor. Zira mutabakatın olmadığı bir ortamda, büyük şirketler herhangi bir teklif sunmaya niyetli değiller. Şu an için masada CAI haricinde bir teklif de yok” diye konuştu.