Ekonomi Apple ve Samsung kısmi ateşkese gitti

Apple ve Samsung kısmi ateşkese gitti

07.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Apple ve Samsung karşılıklı açtıkları masraflı patent davalarında ‘kısmi ateşkes’ ilan etti. İki dev ABD mahkemelerindeki kavgalarını sürdürecek ama 10 civarı ülkedeki davaları ise geri çekecek

Apple ve Samsung kısmi ateşkese gitti

Güney Koreli teknoloji devi Samsung ve Amerikalı rakibi Apple, aralarındaki ‘kavgayı’ sınırlama kararı aldı. Apple ve Samsung ABD sınırları dışında aralarında var olan bütün patent davalarından vazgeçmek için anlaştı. ABD mahkemelerinde 3 yıldan beri süren davalar ise devam edecek.
Akıllı cep telefonu ve tablet bilgisayar piyasasının en büyük oyuncuları olan 2 firma son 3 yıldır 10’dan fazla ülkede mahkemelik. Apple 2011 yılında Samsung’un Galaxy cep telefonu ve tabletlerinde iPhone ve iPad’in zelliklerini kopyaladığını savunarak ABD’de mahkemeye gitmişti. Daha sonraki süreçte iki şirket birbirlerine karşı aralarında Güney Kore, Almanya, Japonya, İtalya, Hollanda, İngiltere, Fransa ve Avustralya’nın da olduğu 12 civarı ülkede patent davası açtı.

‘Nakavt’ çıkmadı
Bu masraflı davalarda çıkan kararlarda 2 firma da nakavt sayılacak bir sonuç elde edemeyince kısmi ateşkes yolunu seçtiler.
2012’de Amerikan mahkemesi iki şirket arasındaki ilk davada Samsung’un Apple’a 1 milyar dolar tazminat ödenmesine karar vermişti. İkinci davada ise jüri her iki şirketin de birbirlerinin patentlerini ihlal ettiği sonucuna varmıştı. Üst mahkemelerde süren 2 dava da henüz nihai biçimde sonuçlanmadı.

Haberin Devamı

iPhone 6 için 9 Eylül iddiası
Apple’ın yeni akıllı cep telefonu iPhone 6’yı 9 Eylül’de tanıtması bekleniyor. İddia Apple’a yakın kaynakları bulunan teknoloji sitesi Recode’dan geldi. Teknoloji dünyası, Apple’dan Samsung’un geniş ekran telefonlarına rakip olacak 4.7 ve 5.5 inç’lik ekrana sahip yeni iki model bekliyor. Apple’ın şu an piyasadaki son telefonu olan iPhone 5S 4 inç’lik ekrana sahip.