Ekonomi Asgari ücret zam oranı belli oldu mu, maaşlar ne kadar olacak?

Asgari ücret zam oranı belli oldu mu, maaşlar ne kadar olacak?

31.10.2021 - 14:43 | Son Güncellenme:

Aralık ayına sadece 1 ay kaldı. Milyonların gözü kulağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında... Görüşmeler için heyecanla beklenirken bir gelişme olup olmadığını öğrenmek isteyenler "Asgari ücret zam oranı belli oldu mu, maaşlar ne kadar olacak?" sorusuna cevap arıyor.

Asgari ücret zam oranı belli oldu mu, maaşlar ne kadar olacak

Asgari ücret ne kadar olacak? Yeni yıl yaklaşırken çalışanın heyecanı da gittikçe artıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı aralık ayında başlayacak. Zamla ilgili detay öğrenmeye çalışanlar "Asgari ücret zam oranı belli oldu mu?" diye soruyor.

Haberin Devamı

İŞTE OLASI ZAM TAHMİNİ

Hem Orta Vadeli Program hem de Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne baktığımız zaman yıl sonunda enflasyonun yüzde 16,40 civarında olacağı öngörülüyor. Bu rakamdan yola çıkıldığında ise asgari ücret artışının da 5-6 puan üzerinde olabilir. Bu da asgari ücret artışının yüzde 22 civarında olacağını gösteriyor.

KAÇ LİRA OLACAK?

Bu formülden yola çıkarak 2022 yılında uygulanacak asgari ücreti hesaplayabiliriz. Yani enflasyonun 5-6 puan üzerinde bir artış yapıldığında asgari ücret yüzde 22 civarında zam görecektir. Bu durumda 2022 yılında brüt asgari ücret 4.364,50 TL'ye net asgari ücret ise 3.447,50 liraya çıkabilecektir. Tabi burada küçük artış ve inişleri de hesaba katılabilir. Bu durumda net asgari ücretin 3.300 TL ile 3.750 TL arasında bir rakama denk gelebileceğini hesaplayabiliriz. Yine Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan daha farklı bir karar da çıkabilir.