Ekonomi Asgari ücrette artış istihdamı azaltmıyor

Asgari ücrette artış istihdamı azaltmıyor

12.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Nobel Ekonomi Ödülü, asgari ücrette artışın işe alımları azaltmadığını ve göçmen işçilerin yerli işçilerin ücretini düşürmediğini gösteren çalışmalara verildi.

Asgari ücrette artış istihdamı azaltmıyor

EKONOMİ SERVİSİ - Kaliforniya Üniversitesi’nden David Card bu konulardaki öncü çalışmaları nedeniyle; Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Joshua Angrist ve Stanford Üniversitesi’nden Guido Imbens ise bu tür toplumsal sorunları incelemenin yolunu açtığı için ödülü paylaştılar.

Haberin Devamı

Temelden etkiledi

David Card, asgari ücreti 4.25 dolardan 5.05 dolara çıkaran New Jersey restoranları ile ücreti aynı tutan doğu Pennsylvania restoranları karşılaştıran bir araştırma yürüttü. Card asgari ücretteki artışın çalışan sayısı üzerinde hiçbir etkisi olmadığını tespit etti.

Card’ın asgari ücret araştırması, ekonomistlerin bu tür politikalara ilişkin görüşlerini temelden değiştirdi.

Göçmenler yerli işçinin maaşını artırıyor

David Card ayrıca yerli işçilerin gelirinin göçmen işçilerden olumlu etkilendiğini, ancak sadece ilk gelen göçmenlerin olumsuz etkilenme riski altında çalıştığını ortaya koyan bir çalışma da ortaya koydu. Card bu araştırmayı da Miami’deki Kübalı göçmenleri inceleyerek gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nde düzenlenen basın toplantısında, Card’ın, “çalışma ekonomisine ampirik katkılarından”, Angrist ve Imbens’in “nedensellik ilişkilerinin analizine metodolojik katkılarından” ötürü 2021 Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görüldüğü duyuruldu.

1.1 milyon dolar kazandılar

Resmi adıyla Alfred Nobel’in Anısına Ekonomi Bilimlerinde The Sveriges Riksbank Ödülü’nü kazanan 3 ekonomist, 10 milyon İsveç kronluk ödülü (1.14 milyon dolar) eşit olarak paylaşacaklar.