Ekonomi Asker ‘Bedel karşılığı temizletilsin’ dedi

Asker ‘Bedel karşılığı temizletilsin’ dedi

23.05.2009 - 00:44 | Son Güncellenme:

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, dün basın bilgilendirme toplantısında, soru üzerine, Suriye sınırındaki arazideki mayınların temizlenmesi konusunda Genelkurmay Başkanlığı’nın hükümete ilettiği görüş konusunda bilgi verdi.

Asker ‘Bedel karşılığı temizletilsin’ dedi

Gürak’ın, temizleme işinin firmalara “Bedeli ödenmek kaydıyla hizmet alımı yöntemi” ile verilmesi cümlesinin altını çizmesi, “Genelkurmay’ın yabancı şirketlere arazinin kiralanmasına karşı olduğu” şeklinde değerlendirildi. Firmaların NATO NAMSA standartlarına uygun olması gerektiğini de vurgulayan Gürak şu bilgileri verdi:
“Alan, yaklaşık 510 kilometre uzunluğunda ve ortalama 350 metre derinliğindedir. Bu büyüklükteki mayınlı bir alanın temizlenebilmesi için, mevcut teçhizattan tamamen farklı, halen TSK’da mevcudu bulunmayan modern mayın temizleme teçhizatına ve özel eğitilmiş uzman personele ihtiyaç vardır. Bu nedenlerle, mayın temizliğinin, buranın altını çiziyorum, bedeli ödenmek kaydıyla, hizmet alımı yöntemi ile yapılması ve bu kapsamda uluslararası deneyime sahip NATO NAMSA’nın öncelikli olarak dikkate alınması uygun bir hareket tarzı olarak düşünülmüş ve bu görüşler zamanında ilgili mercilere gönderilmiştir.”

CHP’li Okay’dan eleştiri
Bu arada Gürak’ın açıklamasını değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, kamuoyunun bilgilenmesinde gecikme yaşandığını söyledi. Okay şunları kaydetti:
“Geçen haftadan bu yana bu tasarıyı tartışıyoruz. Dün (önceki gün), tasarının son iki maddesine geldik. Eğer Genel Kurul saat 20.00’ye kadar çalışsaydı bu tasarı çıkacaktı. Sorun şu; kamuoyunu doğru ve zamanında bilgilendirelim. Genel Kurul’daki tartışmalı ortam nedeniyle tasarının görüşmelerinin ertelenmesinden sonra, Genelkurmay’dan bugün (dün) açıklama geldi. Kamuoyunun bilgilenmesi gecikti. Önemli olan, 510 kilometrelik sınır güvenliğinin tartışıldığı aşamada TSK’nın bu kadar sessiz kalmasıdır. Tasarı mevcut haliyle yasalaşırsa Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız.”

Haberin Devamı


BÖLGEDEKİ İŞADAMLARI NE DİYOR?

‘Petrol aramalarının önü açılır’
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin:
“Mayın temizleme işinin bir an önce yapılması lazım. Mayınlar nedeniyle büyük bir toprak kaybı var. Bu bölge aynı zamanda organik tarım yapmak için uygun. Mayın temizlenirse bu bölgede petrol aramalarının da önü açılmış olur. Bizim için önemli olan bu işi kimin yapacağı değil, bir an evvel yapılması önemli. Biz bu bölgenin mayınlardan temizlendikten sonra bölge vatandaşlarına kiraya verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”


‘İşsizlik oranını düşürecek’
Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahsum Özmen:

“Bölgemiz tarıma, hayvancılığa dayalı bir bölge. Gelişmiş ülkelerde organik tarım giderek önem kazanıyor. Biz de bu mayınlı bölgenin temizlendikten sonra organik tarıma açılması gerektiğini düşünüyoruz. Biz mayın temizleme işini öncelikle yerli şirketlerin üstlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Araziler temizlendikten sonra ekim için bölge insanına bırakılması gerek. Böylece işsizlik oranı yüksek miktarda düşecek. Binlerce insan çalışacak.” 


‘Bölge halkı yararlansın’
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Özbuğday:

“Bölge insanın faydasına direkt olarak sunulması lazım. Bizim arzumuz kazanılacak arazilerden öncelikle bölge halkının yararlanması. Tabii profesyonel olarak üretim yapan tarım firmaları da arazi verilen bu kişilerle sözleşmeli organik üretim yapabilirler. Bu arazilerin ilk olarak sulanabilir olması çok önemli. Taş ve kaya olan kısımlardan temizlenmesi gerek. Özellikle bu arazilerin organik tarıma açılması önemli.”


Badem, buğday, ayçiçeği, pamuk...
Agroekolojik zon araştırmasına göre bölgeye en iyi adapte olabilen ürünler arasında antep fıstığı, badem, buğday, ayçiçeği, pamuk, bağ alanları, mısır, vişne ve zeytin bulunuyor. Tarıma yeni açılacak bu sahalarda bu ürünlerin organik olarak yetiştirilmesi yeni pazar fırsatları yaratacak.