Ekonomi Ateş: Tüketici kredilerindeki büyüme yavaşlayacak

Ateş: Tüketici kredilerindeki büyüme yavaşlayacak

17.03.2014 - 11:00 | Son Güncellenme:

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, tüketici yasalarının tüketici kredilerinin büyümesini yavaşlatacağını belirterek, "Geçtiğimiz yıllarda yüzde 20-40 oranında artan bu alanların bu yıl itibarıyla gerileyeceğini düşünüyorum. Örneğin yüzde 30-35 arasında giden büyüme yüzde 10-15 arasında düşecek" dedi.

Ateş: Tüketici kredilerindeki büyüme yavaşlayacak

Ateş, DenizBank'ın ana sponsorluğunu üstlendiği "DenizBank Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finalleri"ne katılmak için geldiği Azerbaycan'da, bankacılık sektörü ve DenizBank'ın faaliyetlerine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Dünyada yaşanan ekonomik krizlere değinen Ateş, makroekonomik göstergelere bakıldığında Türkiye'nin kriz dönemini iyi hazırlıklarla geçirdiğini, bütçe açığının olmadığını, kamu borçlarının da gayrisafi milli hasılanın üçte biri düzeyinde bulunduğunu anlattı. Bu göstergelerin çok önemli olduğunu vurgulayan Ateş, "Aslında bu hususlar bizim için sıkıntı doğuran cari açığın finansmanına destek oluyor. Cari açık konusunda da gerek BDDK, Merkez Bankası, SPK, gerek diğer tüketici yasalarının çok yoğunlukla çıkması tüketici kredilerinin büyümesini yavaşlatacak. Geçtiğimiz yıllarda yüzde 20 ile 40 oranında artan bu alanların, bu yıl itibarıyla gerileyeceğini düşünüyorum" dedi.

Gelişmekte olan ülkelerde, krizden çıkma ve ekonomiyi tekrar sıkılaştırma politikaları çerçevesinde faizlerin ciddi biçimde arttığına dikkati çeken Ateş, özellikle enerji kaynaklarından yoksun bazı ülkelerde değer kayıplarının yaşandığını söyledi. Bu durumun bazı ülkeler için uyarıcı olduğunu ifade eden Ateş, "Ülkeler, artık yeni şartlara hazırlanılması gerektiğini anladı. Bu yeni şartlara hazırlanmak çerçevesinde, politikayı bir tarafa bırakacak olursak, Türkiye bu konuda üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Alınması gereken tedbirler zamanında ve doğru biçimde alındı" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Kredi kartlarındaki kısıtlamalarda bir gevşeme beklemiyorum"

BDDK yetkililerinin "Kredi düzenlenmesi üzerinde bankaları rahatlatacak bir gevşeme bekleniyor" şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Ateş, şunları söyledi: "Kredilerde büyüme olacak. Örneğin yüzde 30-35 arasında giden büyüme yüzde 10-15 arasında düşecek. Faizi ve enflasyonu göz önünde bulundurursak bu büyüme yerinde saymak olarak düşünülebilir. Bunun banka bilançoları üzerine getireceği bir yük var. Pay payda efektiyle, payda kısmı büyümezse, pay kısmındaki problemli krediler oran olarak artar. Böyle ifadeler duyduk. Nasıl sonuçlanacağını bekliyoruz. Kredi kartlarındaki kısıtlamalarda bir gevşeme beklemiyorum. Yeni gelen tedbir çünkü. Gelirle kart limitini bağdaştırmak söz konusu. Bir bankaya müşteri olmak isteyen, diğer bankadaki limitini azaltmadan kredi alamıyor. Bu da farklı bir ortam oluşturdu piyasada. Kredi kartı talebi ve onların değerlendirmesinde oranlar düştü"

Haberin Devamı

"Seçimler ekonomiyi etkilemeyecek"

Türkiye'de üç farklı seçim yapılacağını anımsatan Ateş, ekonomide seçim sonuçlarına göre aşırı bir dalgalanma olmayacağı görüşünü ifade etti. Ateş, "Türkiye bu süreçte demokratik ülke olmanın gereğini yerine getirecektir. Seçimler, ekonomimizi etkilemeyecektir" dedi.

"2014'te rüzgara karşı koşmayacağız"

Hakan Ateş, geçen yıl çok önemli faaliyetlerde bulunduklarını ve yüzde 40'ın üzerinde büyüme gerçekleştirdiklerini belirterek, 2013 sonrası dönemde dünya piyasalarında temel bir gösterge değişimi yaşandığını ve gelişen pazarların gelişmiş pazarlara kıyasla daha olumsuz şartlarda seyredeceğini söyledi. DenizBank Genel Müdürü Ateş, konjonktürün değişimine uygun pozisyon belirleyeceklerini belirterek, "Her zaman rüzgara karşı koşmamak lazım. Piyasalardan pay kapmak için büyümek zorundayız. Fakat bu, piyasayla paralel olacaktır" diye konuştu.