Ekonomi Avrupa aracını Türkiye’den alıyor

Avrupa aracını Türkiye’den alıyor

01.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, sahip olduğu üretim tesisleri ve kapasitesiyle Avrupa Birliği’nin bir numaralı araç tedarikçisi olmaya devam ediyor. Nitekim Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’nin son raporuna göre AB ülkelerinin en çok ithalat yaptığı ülke yine Türkiye oldu

Avrupa aracını Türkiye’den alıyor

Kurulu üretim tesisleri ve 2 milyonu bulan üretim kapasitesiyle Avrupa’nın olduğu kadar dünyanın da önemli otomotiv üretim üslerinden biri olan Türkiye, ürettiği araçlarla Avrupa Birliği’nin (AB) bir numaralı araç tedarikçisi unvanını koruyor. Nitekim Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’nin (ACEA) hazırladığı son rapora göre AB, geçen yıl da en çok aracı Türkiye’den aldı.
ACEA’nın yayınladığı kitapçığa göre geçtiğimiz yıl Türkiye, 14.3 milyar euro’luk ihracatla Avrupa Birliği’nin en çok araç ithal ettiği birinci ülke konumunu korudu. Türkiye, bir önceki yıla göre AB’ye satışlarını yüzde 3.3 oranında artırırken, geçen yıl AB genelinde satılan araçların yüzde 26.5’i “Türk Malı” etiketini taşıdı. Türkiye, geçen yıl AB ülkelerine 1 milyon 105 bin araç ihraç ederken, bunun 784 bin 768 adedi binek otomobillerden oluştu.

Haberin Devamı

Japonya ikinci

AB’nin en çok araç ithalatı yaptığı ikinci ülke ise Japonya. Japonya’nın AB içinde satılan araçlardaki payı yüzde 18.3 olurken, üçüncü sırada yer alan Güney Kore’nin ithalat payı yüzde 13.3. Avrupalılar Japonya’dan araç ithalatına geçen yıl 9.9 milyar euro derken, Kore’ye 7.2 milyar euro ödeme yaptı. Geçen yıl Japonya’dan Avrupa’ya ithal edilen araç sayısı 680 bin, Kore’den getirilen araç sayısı da 542 bin adet civarında oldu.

Avrupa aracını Türkiye’den alıyor

AB’nin geçen yıl araç tedarik ettiği diğer ülkelere bakıldığında, “araç adetleri” açısından Çin 4., Fas 5. ve ABD 6. sırada bulunuyor. Ancak ABD, “değer” anlamında 5.6 milyar euro’luk satışla Güney Kore’den 4. sırada.

Bununla birlikte Avrupa Birliği’nin otomotiv “ihracat pazarları” içinde Türkiye 3. sırada bulunuyor. Nitekim geçen yıl Türkiye iç pazardaki satışlarda baş gösteren durgunluk, ithal araçları da etkilemişti. Rapora göre geçen yıl Türkiye’nin AB’den araç ithalatı yüzde 40’lık düşüşle 315 bin adet dolayında kaldı.

Haberin Devamı

Türkiye, AB’nin 2018 yılındaki otomotiv ihracatında 5.2’lik bir yere sahip oldu. AB’nin geçen yıl en çok araç ihraç ettiği iki ülke ise kuşkusuz ABD ve Çin.

Avrupa aracını Türkiye’den alıyor

Renegade makyaj tazeleyip yenilendi

Jeep’in kompakt SUV sınıfındaki temsilcisi Renegade, kapsamlı bir yenilenme süreci geçirdi. Daha dinamik bir yüz ve tasarımda daha modern detaylarla dikkat çeken Jeep Renegade, yenilikçi teknoloji donanımları, yeni motor seçenekleri ve üstün güvenlik donanımlarıyla Haziran ayından itibaren ülkemizde satışa sunuldu.

Makyaj operasyonuyla yenilenen Renegade, yeni tasarımlı far ve sis lambalarıyla ilk bakışta dikkati çekiyor. Stop lambaları da yenilenen Renegade, LED teknolojisi sayesinde geleneksel halojen farlara göre yüzde 50, Xenon farlara göre yüzde 20 daha iyi aydınlatma performansı sağlıyor.

Araç, yine “Sport”, “Longitude”, “Limited” ve “Trailhawk” donanım paketleri seçenekleriyle satılıyor. Renegade’de tasarıma ek olarak hayata geçirilen diğer değişikliklerse yeni güç üniteleriyle birlikte motor kaputu altında gerçekleşiyor. Yenilenen Renegade, 3 silindirli turbo beslemeli 120 HP’lik 1.0 lt’nin yanı sıra 4 silindirli turbo beslemeli 150 ve 180 HP’lik HP’lik iki ayrı versiyonu olan 1.3 lt benzinli motorlarla satışa sunuluyor. Renegade’in tek dizel seçeneğini ise 1.6 lt motor oluşturuyor. Hem dizel hem de 1.3 litrelik benzinli motor seçeneklerinde otomatik şanzıman seçeneği mevcut.

Haberin Devamı

Avrupa aracını Türkiye’den alıyor

Cayenne Coupe Türkiye'de

Porsche SUV ailesinin en yeni üyesi olan Cayenne Coupe, 340 HP ve 550 HP gücünde turbo beslemeli iki farklı motor seçeneğiyle Türkiye’de satışa sunuldu. Daha dinamik ve kendine özgü arka tasarım detaylarıyla Cayenne modellerinden ayrılan Coupe, ayrıca yine arka bölümünde “adaptif spoiler” iki farklı tavan konsepti ile de dikkat çekiyor. Normal Cayenne modeline göre daha alçak bir görünüm kazanan Coupe, yeniden tasarlanan arka kapılar ve çamurluklar sayesinde genel olarak daha kaslı bir görünüm kazanmış. Arka plakanın tampona entegre hale getirilmesiyle araç yere daha yakın görünüyor.

Avrupa aracını Türkiye’den alıyor
Adaptif tavan spoilerı” ile Cayenne Turbo, bu tip aktif aerodinamik özellikleri içeren ilk SUV olmuştu. Yeni Cayenne Coupe’deki spoiler ise yeni adaptif arka spoiler ile birleştirilerek bayrağı daha ileriye taşıyor. Bu modelin silüetine uyumlu olarak entegre edilen spoiler, 90 km/s ve üstündeki hızlarda 135 mm genişleyerek arka dingil üstündeki temas basıncını artırıyor.

Haberin Devamı

Yeni Cayenne Coupe’de 4 kişi için geniş alan bulunuyor.

Çifte seçenek

3.0 lt hacimli 6 silindirli, aşırı beslemeli motorlarıyla Cayenne Coupe 340 HP güce ulaşıyor. Sport Chrono Paketi’yle araç 0’dan 100 km/s’ye 6.0 saniyede ulaşırken, bu süre, isteğe bağlı hafif spor paketlerinde 5.9 saniyeye düşüyor. Aracın azami hızı ise 243 km/s. Cayenne Turbo Coupe ise, 4.0 lt V8 motor, çift turbo besleme sayesinde 550 HP güç sunuyor. Cayenne Turbo Coupe 0’dan 100 km/s’ye 3.9 saniyede çıkıyor.

Avrupa aracını Türkiye’den alıyor

İsim eski, şekil yeni

Ford, özellikle Avrupa pazarında giderek artan SUV talebine yanıt vermek amacıyla yeni bir modeli daha tanıttı. Daha önce coupe bir spor otomobil olarak Avrupa’da tanınan ve uzun yıllar önce ikinci nesli üretilmeden tarihe gömülen “Puma” ismi, bu kez bir SUV gövdeyle yeniden doğdu.

Haberin Devamı

Fiesta Active, Focus Active, EcoSport, Kuga, Edge ve yeni Explorer Plug-In Hybrid’den oluşan SUV ve crossover ürün gamına yeni katılan Puma, 2020 yılı içerisinde Türkiye’de satışa sunulması öngörülen Puma, şık, sportif tasarımıyla dikkat çekiyor. Ford ürün gamı içerisinde tamamen özgün bir tasarıma sahip olan Puma, alçak, eğimli bir tavan çizgisi kullanıyor. Önden arkaya doğru yükselen ve arkaya doğru iyice genişleyen omuz çizgisi dinamik, güçlü bir görünümü beraberinde getiriyor. Yeni Ford Puma crossover ST-Line ve Titanium dahil her biri farklı bir karakter yansıtan son derece özgün tasarım detaylarına sahip donanım paketleriyle geliyor. Spor “ST-Line” seçeneğine de sahip olacak Puma, içeride, müşteri gereksinimlerini karşılamak için geliştirilen “MegaBox” ile iki golf çantasını dik konumda rahatça barındırabilen derin ve çok yönlü bir depolama alanı sunuyor. Bagajda, üzeri kapatılarak çamurlu botlar gibi kirli nesneleri yerleştirmek için de bölme var. Bagaj fonksiyonelliği üç farklı konumda ayarlanabilen bagaj zemini ve bu sınıfta bir ilk olan Ford Akıllı Bagaj Kapağı teknolojisi ile destekleniyor.

Hibrit de olacak

Yeni Puma, Ford’un yenilikçi yarı-hibrit sistemini kullanan ilk model olacak. EcoBoost Hybrid seçenekte, Puma’nın 1.0 lt benzinli motoru da yer alacak. Yarı hibrit sistemin 125 PS ve 155 PS olmak üzere iki farklı güç versiyonu bulunacak.

Avrupa aracını Türkiye’den alıyor

Suudi Arabistan ‘beklenmedik rakip!’

Volkswagen’in, özellikle Seat ve Skoda modellerine yönelik kurmayı planladığı yeni üretim tesisi için ibrenin Türkiye’den yana olduğu belirtilirken, bu kez de Alman basınında yeni bir iddia yer aldı. Özellikle Alman ARD kanalı tarafından gündeme getirilen iddiaya göre Suudi Arabistan, Volkswagen’den fabrika konusunda kararını bir kez daha gözden geçirmesini istedi.
Uzun süredir tartışılan, Almanya ve Türkiye gündemlerinde de ciddi yere sahip olan Volkswagen Grubu’nun fabrika yatırımı konusunda kesin karar açıklaması beklenirken, yeni bir iddia ortaya atıldı. Son olarak seçenekleri Türkiye ile Bulgaristan’a indirgediği, hatta Türkiye konusunda kesin kararı verdiği söylenen Volkswagen’e, Suudi Arabistan’dan da ciddi bir öneri gittiği öne sürülüyor. Alman basınında gündeme gelen iddiaya göre, topraklarında bir otomotiv yatırımı olmasını isteyen Suudi Arabistan, VW’nin planlarını duyduktan sonra girişimlerini yoğunlaştırdı. Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Güney Kore ziyareti sırasında Hyundai’ye üretim için teklif götürüldüğü belirtilmişti.

Söz konusu iddiaya göre Suudi Arabistan, VW’ye, en az 10 yıl süreyle ülkesinde üretilecek her bir araç için 1000 dolara kadar destek sunmayı önerdi. Bununla birlikte her yıl hükümet için 5 haneli rakamlarda araç alımı yapma garantisi de sunan Riyad, bina, arazi, altyapı, eğitim konularında destekler sağlamayı vadetti. VW’nin, bu süpriz teklifi incelediği de iddialar arasında.

VW’nin, şirkette yüzde 20 hissesi bulunan Aşağı Saksonya Eyaleti yönetiminin de olumlu görüşüyle 1.5 milyar euro’ya yaklaşacak dev yatırım için ibreyi Türkiye’ye çevirdiği, tesis için Ege Bölgesi’nin düşünüldüğü gündeme gelmişti.