Ekonomi Avrupa minisini, Rusya irisini istiyor

Avrupa minisini, Rusya irisini istiyor

02.03.2010 - 10:43 | Son Güncellenme:

.

Avrupa minisini, Rusya irisini istiyor

Yılda 50 bin tonluk turşu üretiminin yapıldığı Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı Gedelek köyünden, 20’den fazla ülkeye binlerce ton ihracat yapılıyor.
Gedelek köyü muhtarı Osman Trak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turşu üretimi 70 yıl öncesine dayanan Gedelek’in, Marmara ve Ege’deki birçok köyden gelen ürünleri işleyerek katma değer yarattığını söyledi.
Köylerinde 50 işletme bulunduğunu ifade eden Trak, bu firmaların bazılarının yılda 10 bin ton, bazılarının ise 250-300 ton üretim yaptığını anlattı.
“Turşunun başkenti” olarak nitelendirilen Gedelek’in, yılda yaklaşık 50 bin ton üretim yaptığını dile getiren Trak, şöyle konuştu:
“Domates, salatalık, lahana, havuç, biber, kırmızı pancar, ceviz, badem çağlası, kestane gibi çok sayıda çeşitte meyve ve sebzenin turşusu yapılıyor. 50 işletmede yaklaşık bin 500 kişi çalışıyor. Turşumuzun sevilmesindeki sır, kaynak suyunda gizli. Turşularımızı köyümüzün içinden geçen tamamen doğal kaynak suyunu kullanarak yapıyoruz. Bir de bu konuda yılların verdiği tecrübe var. Türkiye’nin dört bir yanında ürün gönderiyoruz.”
Trak, birçok ülkenin sofralarında Gedelek turşusunun yer aldığını belirterek, Avrupa, Orta Doğu ve Balkanlar’da her yıl 20-25 ülkeye turşu ihracatı yaptıklarını anlattı.
Turşu talebinin ülkelere göre az da olsa farklılık gösterdiğini ifade eden Trak, “Hollanda ve Almanya gibi Avrupa ülkeleri kornişon turşusu ve tatlı biber istiyor. Rusya ise genellikle iri salatalık, Arap ülkeleri de acı biber turşusu talep ediyor” dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA’YA ŞEKERLİ TURŞU
Bazı Balkan ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerine en çok lahana, havuç, domates, salatalık ve biberden oluşan karışık turşu gönderildiğini dile getiren Trak, şunları kaydetti:
“Orta Doğu ülkeleri genellikle acılı turşu seviyor. Rusya’dan sonra iri salatalığı en fazla Türk cumhuriyetleri tüketiyor. Talebe göre de üretim yapıyoruz. İsteğe göre üretimi genellikle Avrupa ülkeleri yaptırıyor. Bu ülkelerde turşu, şekerli tüketiliyor. Bu yüzden turşuya tuz kadar şeker de katıyoruz. Gedelek’te yabancı ortaklı firmalar, Avrupa ülkeleri için bu özel turşuları üretiyor. Bu turşular doğrudan ihraç ediliyor. Avrupa temizliğe ve kaliteye önem verdiği için bir anlamda Gedelek köyü, turşu sayesinde AB’ye hazırlanmış oluyor.”