Ekonomi Avrupa’da kömür fiyatı 4’e katlandı

Avrupa’da kömür fiyatı 4’e katlandı

05.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa’daki doğalgaz arz sıkıntısı, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin düşmesi ve Avustralya ile Çin arasındaki gerginlik, kıtada kömür fiyatlarını yaklaşık 4 kat artırdı.

Avrupa’da kömür fiyatı 4’e katlandı

Avrupa Kömür ve Linyit Birliği Genel Sekreteri Brian Ricketts, “Avrupa’da kömür fiyatları 2020’de ton başına 40 doların altına düşerek dibe vurdu. Şu an ise hızlı biçimde artıyor, kömürün Avrupa’daki ton fiyatı bugünlerde 180 dolar seviyesinde seyrediyor. Kömür, elektrik üretim piyasasında doğalgazın ana rakibi konumunda. Doğalgazın çok pahalı olması kömüre fırsat sağlıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dünyanın en fazla kömür ihraç eden ülkesinin Avustralya olduğuna dikkati çeken Ricketts, söz konusu ihracatın büyük kısmının Çin’e gönderildiğini söyledi. Geçen yıl Çin’in Avustralya kömürüne yönelik sıkı denetimlerinin teslimatları yavaşlattığını anımsatan Ricketts, daha sonra Çin’in Avustralya’dan kömür ithalatını gayri resmi biçimde durdurduğunu anlattı. Ricketts, bu durumun kömür piyasasında büyük bir bozulmaya neden olduğunu ve Avustralya’nın yeni pazar arayışına girdiğini söyledi.