Ekonomi Ay roketinin motoru için geri sayım

Ay roketinin motoru için geri sayım

01.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, aya gönderilmesi hedeflenen insansız aracın hibrit motorlu roketinin geliştirildiği Delta V tesislerinde incelemelerde bulundu.

Ay roketinin motoru için geri sayım

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Varank, Milli Uzay Programı çalışmaları kapsamında milli ve özgün hibrit roket motorları üreten Delta V Uzay Teknolojileri AŞ’nin İstanbul’daki tesislerini ziyaretinde bir toplantı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Toplantıda, 2023 yılında aya “sert iniş” yapması planlanan insansız uzay aracının, “kavramsal tasarımına” ilişkin teknik özellikleri ele alındı. Varank, ay misyonunda 2023 ve 2028 yıllarında iki aşamalı bir hedef olduğunu belirterek, “2023’te ilk kez kendi milli ve özgün teknolojilerimizi kullanarak ay ile teması gerçekleştirmek istiyoruz. Misyonumuzun ilk ayağında Ay’a bir sert iniş gerçekleştireceğiz” dedi.

Ön tasarım toplantısı

Ay misyonunun en önemli ayaklarından biri olan milli ve özgün hibrit motor teknolojisini Delta V’nin geliştirdiğini belirten Varank, “Biz burada Delta V’den özellikle ay misyonunda uzayda kendi ateşlememizi yapacak motorları geliştirmelerini bekliyoruz. Bu manada da TÜBİTAK UZAY ve Delta V’yi bir araya getirdik. Ay misyonuyla ilgili kritik bir toplantı gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

Bütün taraflarla beraber adeta bir ön tasarım toplantısı yaptık ve Delta V’nin özellikle dünyada yeni gelişen hibrit roket teknolojilerinde nerede bulunduğunu, önümüzdeki dönem planlamalarını kendilerinden dinledik” diye konuştu.

‘Hibrit’ avantajı

Delta V Uzay Teknolojileri AŞ tarafından geliştirilen yeni nesil hibrit roket motorlarında, katı yakıt ve sıvı oksitleyici kullanılarak yeni nesil uzay sistemlerinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek özgün roket motorları geliştiriliyor. Hibrit roket motorları, uzay sektöründe diğer roket motorlarına kıyasla 10’da 1’e kadar maliyet avantajı sağlıyor.