Ekonomi Bakan Nebati 'Dar gelirlileri mağdur etmeyeceğiz' diyerek açıkladı: Her adımı atacağız!

Bakan Nebati 'Dar gelirlileri mağdur etmeyeceğiz' diyerek açıkladı: Her adımı atacağız!

03.08.2022 - 21:06 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı canlı yayında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati açıklamalarında, 'Türkiye'nin potansiyelini bilmeyenlerin hayal kırıklığına uğrayacağı bir süreci yaşayacağız" ifadelerini kullandı. "Dar gelirlileri mağdur etmeyeceğiz" diyen Bakan Nebati her türlü adımın atılacağının mesajını verdi.

Bakan Nebati Dar gelirlileri mağdur etmeyeceğiz diyerek açıkladı: Her adımı atacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı canlı yayında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: Rusya-Ukrayna savaşı tüm dünyadaki dengeleri altüst etti. Bu bir kabus. Ağır bir travmaya sebep oldu tüm dünyada. Bunun koyduğu enflasyon tedarik zorlukları gibi şeyler salgın döneminin de ötesine geçti.

Haberin Devamı

İlk vakalar ile beraber dükkanlar kapandı, işletmeler durdu. İnsanlar önünü göremiyor. Ne olacağını bilmeyen bir Türkiye ve dünya resmi. Biz dedik ki insanlar işlerini kaybetmeceğini bilsin. 20 Aralık tarihine kadar serbest düşüşün olduğu zamanı hatırlayın. 20 Aralık'ta tedbirler paketi açıklandı ve toplumun her kesimi destek verdi. Başka bir sabaha uyanıldı. Salgın boyunca Türkiye farkını ortaya koydu, küçülecek denirken büyümüş ve ayrışmış, ticaret ve üretim canlı. Tüm bunların üzerine inşa ederek yolumuza devam edelim.

"Türkiye'nin potansiyelini bilmeyenlerin hayal kırıklığına uğrayacağı bir süreci yaşayacağız"

Emtia fiyatları gerginlikten dolayı yükseliyordu, savaş ile beraber daha fazla arttı. Bu sürecin enflasyon ile yürüyeceğini ve biz muhalefetin bize bunun ile saldırmaya çalışacağını söylemiştik. TÜİK bugün rakamları açıkladı. Enflasyonun kalıcı olmaması için gerekli tedbirlerin alınması önemli. Ben umutluyum çünkü Türkiye salgın döneminde olduğu gibi öyle bir başarılı sonuç elde edecek bundan yüzde yüz eminim. Türkiye'nin potansiyelini bilmeyenlerin hayal kırıklığına uğrayacağını bir süreci yaşayacağız.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE'NİN KAPASİTESİ ÇOK BÜYÜK"

Türkiye altyapısını tamamlanmış bir ülke ve kapasitesi çok büyük. Yanıbaşımızda savaş varken bile çarklar döndü. 

20 yıl boyunca dar gelirlerinin taleplerinin karşılandığı bir ülkede yaşıyoruz. Bu kesim mutlaka desteklenmeli. Asgari ücrete iki defa yapılan düzenleme ile artışlar yapıldı. Sıkıntıların bertaraf edecek bir hükümet iş başında. Dar gelirli şunu biliyor bana sahip çıkan bir devlet var. Dar gelirlileri mağdur etmeyeceğiz.

TAHIL KORİDORU

Tahıl fiyatlarındaki düşüş Sayın cumhurbaşkanınızın başarısıdır. Fiyatlar belli bir trendi yakaladı. Bu Recep Tayyip Erdoğan etkisidir. Muhalefet hala görmüyor, tebrik etmiyor. Önemli bir sıkıntı giderilmiş oldu.

Geçen ay G20 toplantısındaydım. 2 önemli toplantı da gelişmiş ülkelerin merkez bankaları başkanlarının olduğu bir toplantıydı. Sıkıntıları nasıl aşacağız diye.

"DAR GELİRLİLER İÇİN HER TÜRLÜ ADIMI ATACAĞIZ"

Haberin Devamı

Washington'daki toplantıda biz büyümeyi gözeterek yol haritamızı çizdik dedim. İkincisi dar gelirli için her türlü adımı atacağız dedim. Siz 1973 krizi sonrası tavrınızı takınmaya çalışıyorsunuz dedim. 2 çeyrekte ABD resesyona girdi. FED başkanı sert söylemden vazgeçti daha yumuşak söylemlerle ticaretin devam edeceği söylemlerinde bulunmaya başladı. Yıl 2022. 1970ler dünyasında değiliz. Bugünkü durumla tarihi okumaya çalıştıkları için sonuç alamıyorlar.

"ENFLASYON ARALIK AYINDA DÜŞÜŞ EĞİLİMİNE GİRECEK"

Şu an 31 milyona yakın insan istihdam ediliyor. 30 milyonun altına düşsün diyorlar. Türkiye yüzde 14'lük manşet faize ulaşması için 2 yıl kaybediyor. Türkiye böyle karar alsa küçülmeye başlar. Dediğim yolu seçtik. Büyümeden taviz vermiyoruz. Büyümeden taviz vermeyince enflasyonla mücadele vakit alır. Emtia fiyatları dünyada zirveye geldi. Gıda fiyatlarında tahıl koridoru açılmasıyla gevşeme oldu. Emtia fiyatları gevşemeye başladı. En önemli sorunumuz petrol. Gıda fiyatlarında, emtia fiyatlarında, petrolde sakinleşme var. Enflasyondan rahatsızlık duyan toplumsal beklenti oluştu. Bu durumların dengelenmesi enflasyon baskısını azaltacak. Attığımız adımlarla enflasyonun engellenmesi için önemli adımlar atıyoruz. Aralık ayında enflasyon düşüş eğilimine girecek. Şubat-martta daha net hissedeceğimiz evreye girmiş olacağız.

Haberin Devamı

GIDA KOMİTESİ TOPLANTISI

Biz önemli adımlar atıyoruz. Denetimler sıkı şekilde devam ediyor. Dün akşam gıda komitesini topladık. Her ay toplanıyor. Kış geldiğinde söylem aynı, domatesin fiyatı katlandı. Önceki kış ile karşılaştırma yapılmaz. Sera alanlarının genişletilmesi yönünde Tarım ve Ticaret bakanımız ve ilgili bakanlıklarla hızlandırılması için adımlar attık. İhracat kısıtı ve girdi fiyatlarıyla ilgili de kararlar aldık. Lütfen kışın domates, patlıcan, biber fiyatlarını kış fiyatlarıyla karşılaştırın.

"STOKLARIMIZ ÇOK İYİ"

Buğday ve arpaya destek paketiyle depoların doldurulması yönünde adımlar attık. Tedbiren yaptık. Stoklarımız çok iyi. Her türlü desteği TMO'ya veriyoruz. Enerji bakanlığımız Tuzla'daki gazı stokladı. Ne olur ne olmaz kışla ilgili yaz çalışmalarımızı bitiriyoruz. Fiyatların kabul edilebilir olmasını gerçekleştiriyoruz. Piyasanın kontrolü için elimizden geleni ortaya koyuyoruz.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE'YE YATIRIM PARA AKIŞI HIZLANDI"

Türkiye rekor üstüne rekor kırıyor. müthiş potansiyel var. Türkiye'ye doğrudan yatırımlar geliyor. Merkez Bankası'nın rezervlerine bakın. Yatırım alıyoruz. Geçen haftadan itibaren yatırımlar hız kazandı.

KONUT FİYATLARI

Konut ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız çalışma yaptı. Malum kredi maaliyetlerinin ucuzlaması, piyasanın canlı olmasından kaynaklı üst üstte gelen nedenler fiyatları yükseltti. Sınırların üzerine gitti. Dar gelirlilerinin konut sahibi olması için bir müjde sunuldu. Adımlar hızlı şekilde atılır ve Cumhurbaşkanımız paylaşır. Krediye ulaşıma da bir kolaylık getirildi. Daha önemlisi ise konut arzında sağlanacak finansal alt yapıyı oluşturduk. Yüzde 25 kira sınırı ile kiracıyı koruduk.

KUR KORUMALI HESAP

Türkiye'de insanlar kendilerini korumak için paralarını altına yatırır, ya da dövize yatırır. Yatırımcılar soruyor siz dövizden neden etkiliniyorsunuz. Diyorum ki ben dövizden değil Dolar'dan etkileniyorum. Biz bu gerçekliğin ülkeye zarar vermesini engelleyecek çok önemli bir enstrüman ortaya koyduk ve insanların dolara yönelmesini engelledik. Altının yastık altından çıkmasını sağlayacak adımlar attık.

Petrol dışında bir dış ticaret açığımız bulunmuyor. Gelecek olan doğrudan yatırımlar ile beraber cari açığımızı tamamen ilk 5 ay olarak karşılamış durumdayız. Asıl etkisi gelecek olan yatırımların etkisi döviz üzerindeki baskının azalması ile görülecek.

TÜİK VE ENAG'IN AÇIKLADIĞI ENFLASYON RAKAMLARI

Bizim bu muhalefet özellikle sistematik bir şekilde kurumları yıpratmak için yarışıyor. TÜİK'le ilgili de sistematik bir saldırı yapıyorlar. Bu kurum 1946 yılında kurulmuş. Aylık hangi yol ve yöntemlerle, kaç defa, açık şeffaf net ve bağlı kuruluşlar tarafından yapılan ölçümler kabul edilmiyor. Yöntemi ne olduğu belli olmayan, birkaç mal üzerinden spekülasyon yapmak ve kurumu yıpratmak için adeta bir operasyon yapıyorlar.

Enflasyon ABD'de 9,1. Petrol fiyatları yüzde 45 artmış durumda. Avrupa'da tereyağın, sütün fiyatı yüzde 45'lerde artmış. Ama enflasyon yüzde 8'lerde açıklanıyor. ABD'de, Londra'da, Berlin'de yapılan enflasyon sepeti ile Türkiye'deki aynı.