Ekonomi "Bankalar 94 krizini aşamadı"

"Bankalar 94 krizini aşamadı"

09.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Bankalar 94 krizini aşamadı"

Bankalar 94 krizini aşamadı

EXİMBANK eski Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Ertuğrul, bankaların 1994 krizinden hala kurtulamadığını söyledi. Ertuğrul, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin yayın organı Ekonom'um son sayısında yayımlanan röportajında, dünya bankacılık sektöründe, "mevduatın tümünün sigorta kapsamına alınması şeklinde genel güvenceyle bütün bankaların mevduat toplaması" gibi uygulama olmadığını belirterek, rekabete açık bir sistemde bu güvenceyi kötüye kullanan bankalar çıkabileceğine dikkat çekti. Söz konusu güvencenin mutlaka belirli sınırlar içine çekilmesi gerektiğini kaydeden Ertuğrul, bunun 1994 ve 1995'de yapılamadığını, çünkü 1994'deki sarsıntıyı bankaların atlatamadığını vurguladı.


Güvence sisteminin mali bünye bakımından bankaların güçlendiği zaman kaldırılması veya daraltılması gerektiğini kaydeden Ertuğrul; "Sistemde hala mali problemi olan bankalar var. Bunları belirli ölçülerde uluslararası kabul görmüş standart rasyolara çıkarmadan mevduat güvencesini kaldırırsanız,
tabii bunun da bir çöküntü doğuracağını hesap etmeniz lazım. Yani halen 1994 krizinden bankacılık sektörü tamamiyle kurtulmuş değil." Özel sektör bankalarının 1994 performanslarının krizin çok büyük ölçüde bu sektörü etkilediğini gösterdiğini belirten Ertuğrul, bu krize karşı 1994'de bankacılık sisteminin bir bağışıklığı olmadığını vurguladı.