Ekonomi Benzincide araba yıkayın öyle şeyler öğrenirsiniz ki!

Benzincide araba yıkayın öyle şeyler öğrenirsiniz ki!

12.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gençlerin üniversite bitene kadar işe girmediğini vurgulayan Babacan, “Gençler benzinlikte gitsin araba yıkasın. Araba yıkarken bile öyle şeyler öğrenirsiniz ki hayat boyu muvaffak olursunuz” dedi

Benzincide araba yıkayın öyle şeyler öğrenirsiniz ki

Türkiye’de ve dünyada ‘melek yatırımcı’ adıyla girişimcilere maddi ve manevi yol gösterenlere Hazine’den de destek geldi. Hazine, Bireysel Katılım Sistemi’ni başlatarak lisans veriyor. Düzenlenen toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Bu sistem dünyada aslında oldukça yaygın kullanılan, iş dünyamızın kendi inisiyafitiyle başlatmış olduğu belli ölçülerde uygulamakta olduğu bir sistem” dedi.

‘Devlet destek verecek’
“Neyin başlangıcını yapıyoruz diyecek olursak devlet bugünden itibaren ilk defa bu sistemi teşvik etmeye başlayacak” diyen Babacan şöyle konuştu:
“Bir iş meleği bir girişimciye sermaye aktardığı anda, o aktardığı sermayeyi gelir vergisi matrahından düşebiliyor. Bunun tamamının olması için TÜBİTAK, KOSGEB gibi kuruluşlarımızdan yararlanması gerekiyor.” Lisans alanlar, bir girişim şirketine yaptıkları yatırımın yüzde 75’ini gelir vergisi matrahından düşebiliyor. TÜBİTAK ve KOSGEB programında ise sermayesinin yüzde 100’üne vergi desteği veriliyor.

Sanayi-üniversite işbirliği
Konuşmasında sanayi-üniversite işbirliğine değinen Babacan, “Teknoparklara rağmen hâlâ bu ilişki güçlü değil. Üniversite bitirene kadar gençlerimiz iş dünyasına pek girmiyor. Önce diplomasını alacak askerliğini yapacak arkasından evlenecek, ondan sonra iş aramaya başlayacak. İş işten geçiyor. Mutlaka genç yaşlarda okulla iş hayatının böyle irtibata girmesi gerekiyor. Haftasonları, yazları çalışma çok önemli. Gençler benzinlikte gitsin araba yıkasın. ’Ben bunun için mi okuyorum?’ diye sorabilirler. Araba yıkarken bile öyle şeyler öğrenirsiniz ki hayat boyu muvaffak olursunuz.”
Akademisyenlerin de iş dünyasıyla ilişkili olması gerektiğini kaydeden Babacan, yeni YÖK kanun tasarısını yapılandıracaklarını söyledi. Babacan, “Yüksek öğrenimde de rekabet var. Rekabetin olmadığı yerde rehavet olur” dedi.

Fonların fonu...
Babacan, geçen hafta Meclis’te bitirdikleri bir yasal düzenleme ile fonların fonuna Hazine Müsteşarlığı’nın iştirak edebilmesini bitirdiklerini ifade ederek, “İkincil düzenlemeleri Hazine Müsteşarlığımız çalışıyor. Birkaç aya kadar o düzenlemeler bittikten sonra fonların fonuna iştirak sisteminin başlangıcını vermiş olacağız” diye konuştu

Haberin Devamı

14 ‘akil melek’

ABD’de melek yatırımcıların 20 milyar dolarlık sermayeyi girişimcilere aktardığını belirten Babacan, Türkiye’de de girişimcilerle melek yatırımcıların sadece para değil, girişimciye ‘akil’ de olacağını söyledi.
Melek yatırımcı olabilmek için lisans mekanizmasına dahil olunması gerektiğini belirten Babacan, “Bugüne 28 başvuru oldu. 14 melek yatırımcı lisansını alıyor” dedi. Babacan, yatırımdan çıkmak için en az 2 yıllık mecburiyet getirdiklerini kaydetti. Bu arada, Türkiye’de 40-50 melek yatırımcı olduğu belirtildi.
Toplantıda İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, INGBank Genel Müdürü Pınar Abay, Galata Business Başkanı Emre Kurttepeli, Gözde Girişim Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atila Kurama, Şirket Ortağım kurucusu Mehmet Buldurgan, Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı adına Kazım Köseoğlu ile TÜSİAD eski Başkanı Ümit Boyner’e lisans verildi.

Haberin Devamı

‘Halka açılmalarda biraz ölçü kaçtı’

Halka açılmalara da değinen Babacan, “Halka açılmalarda biraz ölçü kaçtı. Bundan sonra SPK biraz daha dikkatli olacak. Belli bir aşamaya gelmiş şirketlerin halka açılmasına daha sıcak bakacak. SPK’mız bu serbest piyasa, isteyen istediğini yapar diyerek bu kadar rahat çalışmıyor. Bu mekanizmayla şirket sayımız arttı ama kalite sorunumuz var. Bundan sonraki dönemde halka açılmalarda dikkatli olacağız” şeklinde konuştu.