Ekonomi Besiciler, ihale öncesi eyleme hazırlanıyor

Besiciler, ihale öncesi eyleme hazırlanıyor

20.05.2010 - 14:04 | Son Güncellenme:

.

Besiciler, ihale öncesi eyleme hazırlanıyor

Et fiyatlarını dengelemek amacıyla Et ve Balık Kurumunun (EKB) bugün yapacağı 8 bin tonluk kasaplık hayvan ithalatı ihalesi öncesi, besiciler yine eylem yapmaya hazırlanıyor.
Bu sabah EBK Genel Müdürlüğü önüne gelen Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkanı Mustafa Demir ve bir grup besici, basın açıklaması yapacaklarını bildirdiler. Ancak, ihalenin saat 14.00’de yapılacağının belirtilmesi üzerine, grup saat 13.30’da açıklama yapmak üzere dağıldı.
Mustafa Demir, burada, basına yaptığı kısa açıklamada, “kırmızı et fiyatlarında üretici üzerinden spekülasyon yapıldığını” bildirerek, “Bazı firmalar, ithalatı açtırmak amacıyla, EBK’nın 14,5 liraya alım yaptığı dönemde, sadece 1-2 gün için Suluova’da hayvan alım fiyatını 18 liraya çıkardı. Hükümet de bunu kullanarak ithalata karar verdi. Hükümet, bu firmaların oyununa geldi” iddiasında bulundu.
Halen üreticilerin 14-15 liraya aldığı besilik hayvanı 12-13 liraya satamadığını, EBK’nın da hayvan almadığını anlatan Demir, besicinin büyük mağduriyet yaşadığını, devletin bu zararı mutlaka karşılaması, maliyetlerin düşürülmesi açısından üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.
İthal edilecek 8 bin ton kasaplık hayvanın, 200 bin ton yem anlamına geldiğine işaret eden Demir, ithalattan, yemcilerin de zarar göreceğini, yem satamayacaklarını öne sürdü. Demir, 1 aydır besicilerin besi için yeni hayvan almadıklarını belirtirken, bu yüzden yıl sonunda Türkiye’de kesim için hayvan bulmakta sorun yaşanacağını, et fiyatlarının daha da artacağını savundu.
Türkiye’de, 5 baş ve üzerinde hayvana sahip 450 bin işletme bulunduğunu, üst birliğe 17 alt birlik ve 2 bin 800 besicinin üye olduğunu kaydeden Demir, ithalattan 2 milyon ailenin öncelikle mağdur olacağını belirtti.
Besicilere destek vermek amacıyla gelen Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin de AA muhabirine yaptığı açıklamada, ithalatın sadece besicilere değil, tarım ve özellikle hayvancılık sektörüne kredi kullandıran bankaları da olumsuz etkileyeceğini söyledi. Yetkin, zarar eden besicilerin kredi borcunu ödemekte zorlanacağını, kredi geri dönüşlerinin duracağını, bundan başta Ziraat Bankası olmak üzere hayvancılık sektörüne kredi kullandıran bankaların etkileneceğini anlattı.
İbrahim Yetkin, et fiyatlarındaki spekülatif artışın ithalatla düşürülemeyeceğini de vurguladı.
Eylem için Sakarya’dan gelen besici Mehmet Adıgüzel, “ithalat sürecinde, TOBB ve TZOB’u besicilerin yanında olmamakla” eleştirdi. Bu kuruluşların kendilerinden aidat almasına karşın, üreticinin aleyhine olan bu gelişmeler konusunda bir tavır almadığını öne süren Adıgüzel, “Ekonomik kriz döneminde, devlet garanti fonu kurarak firmalara kaynak aktardı. TOBB bu konuda öncülük etti. Şimdi biz de zarar ediyoruz, ne TOBB ve TZOB ilgilenmiyor. Devlet bize de destek versin. Biz 8 ay hayvanı besleyip kiloda 1 lira karla satıyoruz. Aynı hayvanı alan, her kiloda 8 lira kar ile 8 saatte satıyor. Asıl bunlara müdahale edilsin” dedi.
Amasya Suluova’dan gelen besici İdris Yavuz da, Suluova’da bir sezonda 50 bin baş hayvan beslendiğini ve şu anda besicilerin büyük sıkıntı yaşadığını söyledi. EBK’nın fiyatı 13,5 liraya düşürmesine karşın alım yapamadığını, tüccarın da 12,75 liradan alım yapmaya nazlandığını anlatan Yavuz, “Besici mağdur durumda. Başbakan vatandaşa ucuz eti ithalat ile mi yedirecek? Biz üretim işini biliyoruz. Kasaptaki et fiyatı ile bizi değerlendiremez. Bizim fiyatımıza baksınlar. Eğer üretemiyorsak, o zaman besici de ithal etsinler” diye konuştu.
Yavuz, özel sektörün ithalatı açtırmak için suni fiyat artışı yaptığını öne sürerken, “EBK’yı devreden çıkarmak için, askeri kurumların et alımı için açtığı ihalede, EBK 14 lira verirken onlar 12 lira verdiler. EBK’yı devreden çıkarmak, ithalatı açtırmak istiyorlar” iddiasında bulundu.
EBK’nın 8 bin ton kasaplık hayvan ithalatı amacıyla açtığı ihale, bugün saat 14:00’te yapılacak. İthal edilecek hayvanların 2 bin tonu İstanbul, 1500 tonu Ankara, 2 bin 500 tonu Sakarya, 2 bin tonu Adana’ya teslim edilecek.
İthalat, Estonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Norveç, İzlanda, ABD (Teksas, Alabama ve Washington eyaletleri hariç), Brezilya (Parana bölgesi hariç), Uruguay ve Arjantin (Corrientes ve Misiones bölgeleri hariç) ülkelerinden yapılabilecek.
İhale kapsamında, 14-24 aylık, azami 700 kilogram ağırlığında Angus, Hereford, Simmental, Charolais, Limousin ve Brown Swiss ırkı sığırlar ithal edilebilecek.
Alınacak hayvanların, sözleşmeden sonra 30-50 gün içinde teslim edilmesi gerekiyor.