Ekonomi Bir bataklık kurutuluyor

Bir bataklık kurutuluyor

24.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bir bataklık kurutuluyor

Bir bataklık kurutuluyor

       Devlet Bakanı Yıldırım Aktuna, Emlak Bankası'nın 3 ayrı bankaya ayırıp 15 gün içinde Bakanlar kurulu Kararı ile Özelleştirme İderesi Başkanlığı'na (ÖİB) devredileceğini söyledi. Aktuna, Yeni Emlak Bankası'nın da diğer bankalar gibi bireysel bankacılığa ağırlık vereceğini ve 1 yılda kendinini rehabilite ederek özelleştirileceğini belirtti.
       Yıldırım Aktuna ve Emlak Bankası Genel Müdürü Erdin Arı düzenledikleri basın toplantısında, ''Emlak Bankası Özelleştirme Plan ve Takvimi'' hakkında bilgi verdiler. Aktuna, yıllardan beri Türkiye'de devlet bankaları ile sorunlar yaşandığına işaret ederek, siyasi iktidarların para kaynaklarını elde tutmaları dolayısıyla, bu para kaynaklarının bir çok kere siyasi amaçlarla, siyasi baskılarla kullanıldığını ve bundan dolayı devlet bankalarının sıkıntıya düştüğünü anlattı. Emlak Bankası'nın özelleştirilmesinin durdurulamayacağını belirten Aktuna, " Doğru karar verdiysek, hiçbir güç bizim üzerimize baskı kuramaz" dedi.

       Geçmiş dönemde Emlak Bankası'nın özelleştirilmesi konusunda kendilerine herhangi bir proje gelmediğini belirten Aktuna, 10 gün içerisinde hazırladıkları ''Emlak Bankası Özelleştirme Planı ve Takvimi''nin önceki gün toplanan Bakanlar Kurulu tarafından ilke olarak kabul edildiğini ifade etti. Aktuna, 15 gün önce bakanlığa atandıktan sonra Emlak Bankası ve Toplu konut İdaresi hakkında geçmiş yıllara yönelik ihbar mekanizmasını çalıştırmaya başladığını belirttti. Aktuna, "Emlakbank kredilerine ilişkin doğru yanlış birtakım iddialar bana iletildi. Ayrıca kredi için birtakım siyasi ve siyasi dışı insanların talepleriyle karşı karşıya kaldım.
       Aktuna, Emlak Bankası'nın özelleştirilmesine ilişkin olarak önceki gün Bakanlar Kurulu'na sundukları projenin son halini alması için Hazine, Maliye Bakanlığı ve ÖİB ortak bir çalışma yürüteceğini söyledi.
       Aktuna, bu üç bankanın özelleştirilmesinden en az 600 milyon dolar gelir beklediklerini belirterek, bu üç bankaya özel sektörden talep olacak çünkü yaptığımız araştırmalara göre özel sektörde böyle bankalar kurmaya yönelik girişimler var.

       Aktuna şunları söyledi: "Emlak Bankası'nın bir bütün olarak satmak çok zor. Çok personel ve çok şubesi var. İhtisas alanları çok ve bankanın çalışması zorlaştı. Bu bölme ile daha fazla para getirecek. Alacak kişiye de çok cazip gelecek.
       Emlak Bankası Genel Müdürü Erdin Arı, bankanın ilk 9 ayında 10 milyon dolar zararda olduğunu, yılsonu kar hedefinin de 40 milyon dolar olduğunu söyledi.
       Bankanın halen 405 şubesi 5.4 milyar dolarlık aktifleriyle Emlak Bankası'nın üç uzmanlık bankası ve yeni Emlak Bankası'na dönüştürüleceği söyledi. Arı, toplam 10,491 personeli bulunan bankanın bünyesinde konut denizcilik ve dış ticaret konularında uzman kadroların bulunduğu anımsatarak yeni kurulacak bankalar bu uzman personellere göre ayrılacak.
       Arı, bankanın bölünmesinden sonra oluşacak yeni Emlak Bankası'nın bir yıllık rehabilitasyon süreci sonunda özelleştirileceğini söyledi.

       Yeni banka, 300 şube, 7,700 personel, 1,45 milyar dolar kredi hacmi, 1.8 milyar dolar tahsili gecikmiş alacak, 1,39 milyar dolar inşaat yatırımları, 1,361 milyar dolar likit değerleri, 3,165 milyar dolar mevduat, 273 milyon dolar kullanılan kredileriyle toplam 4,936 milyar dolarlık toplam aktife sahip olacak. Arı bankanın 230 milyon dolar olan özkaynaklarının Yeni Emlak Bankası'nda 1 milyar 22 milyon dolara çıkmasına arazı ve devirlerinden kaynaklanacağını söyledi.

       15 Şube, 400 personelle 228,8 milyon dolar aktif toplamı, 202 milyon dolar nakit krediler, 10,8 milyon dolar gayrimenkuller, 10 miyon dolar tahsili gecikmiş alacaklar ve 72,8 milyon dolar özsermayeye sahip olacak. Şubelerin 6'sı İstanbul'da 2'si İzmir'de, diğerleri Ankara, Antalya, Halaty, Mersin, Trabzon, Marmaris ve Karadeniz Ereğil'sinde bulunacak.

       36 şube, 1000 personelle 25,7 milyon dolar aktif toplamı, 25.7 milyon dolar sermayeye sahip olacak. Şubelerin 10'u İstanbul'da 3,'ü İzmir'de 4'ü Ankara'da 2'si Bursa'da diğerleri de çeşitli illerde bulunacak.

       55 şube, 1,300 personel, 347,9 milyon dolar aktif toplamı, 308,6 milyon dolar fon kaynaklı kredi, 39,3 milyon dolar gayrimenkul, 26,8 milyon dolar da özsermayeye sahip olacak. Konutbank, Toplu Konut İdaresi (TKİ) kaynaklı kredi vermek, SPK mevzuatına uygun menkul kıymet ihracı, uzun vadeli konut kredisi ve ekspertiz işlemlerde faaliyette bulunacak.

       Yılsonu itibariyle yaklaşık 150 trilyon olan KEY bdeli karşılığında Ataşehir Batı Bölgesi'ndeki arazinin Toplu Konut İdaresi'ne devredilerek bu hesabın tasfiyesi ve bankanın aktif yapısında iyişeltirme sağlanacak.

       Bankanın sahip olduğu Emlak Konut, ana sözleşme değişikliği ile banka bünyesinde Gayrımenkul yatırım Ortaklığı'na (GYO) dönüştürülecek. Emlak GYO'nun amacı, yurt içi ve yurt dıyından uun vareli fonbyaratacak. Şirket bakanlar kurulu kararından sonra ana sözleşmesinin tadili ve halka açılma için SPK'ya başvuracak. Emlakbank'tan GYO'ya dereledilecek araziler üzerinde konut ve işyeri projeleri gelitirilecek ve bir yıl içinde hisse satışı yapacak. Emlak GYO'ya devrelideleck çeşitli yerlerdeki bankaya ait gayrimenkullerin toplam değeri 550 milyon dolar.

       3 Haziran 1926 Emlak Yatırım Bankası kuruldu
       30 Aralık 1961 Anadolu Bankası; Buğday Bankası ve Türk Ekspres Bankası'nın birleşmesi sonucu kuruldu.
       8 Ocak 1988 Emlak Bankası; Emlak Kredi Bankası ve Anadolu Bankası'nın birleştirilmesi sonucuyla kuruldu.
       29 Kasım 1992 Denizcilik Bankası Emlak Bankası'na devredildi
       Emlak Bankası, "Konut, Dış Ticaret ve Denizcilik" sektör bankası misyonunu, uzmanlaşmış personeliyle yürütüyor. Emlak Bankası, inşaat faaliyetine Yüksek Planlama Kurulu kararıyla 1998 Eylül'de son vermiştir ve inşaat yapmak amacıyla herhangi bir gayrimenkul almayacak ve herhangi bir şekilde konut ihalesi düzenlemeyecek.