Ekonomi Bitcoin'de gidişat ne yönde?

Bitcoin'de gidişat ne yönde?

01.06.2018 - 11:47 | Son Güncellenme:

2008 yılından bu yana hayatımızda olan, özellikle 2017’nin son günlerinde yoğun talep gören Bitcoin, yatırımcısını pişman etti. Peki sanal para Bitcoin'de gidişat ne yönde? Uzmanlar yorumladı...

Bitcoinde gidişat ne yönde

Mahmut Ekinci / Milliyet.com.tr

Haberin Devamı

2017’nin Aralık ayında 20 bin dolar seviyesine kadar yükselen Bitcoin, rekor üzerine rekor kırarken, 2018’de yatırımcısına adeta saç baş yoldurdu.

Yeni yılla beraber düşüşe geçen Bitcoin, moda yatırım aracı olmaktan çıkmışa benziyor. Yatırımcının artık korkuyla baktığı Bitcoin’e en son tepki ise Çinli e-ticaret devi AliBaba’nın kurucusu Jack Ma’dan geldi. Ma, 2. Dünya Yapay Zeka Kongresi’nde yaptığı konuşmasında, blockchain teknolojisinin bir balon olmadığını ama Bitcoin’in bir balon olduğunu ifade etmişti.

Halihazırda Bitcoin bugün 7 bin 500 dolar seviyesinden işlem görüyor. Gördüğü tarihi rekor 19 bin 913 dolardan Bitcoin alan bir yatırımcının bugünkü zararı 12 bin 400 dolar seviyesinde. Bu zararın Türk lirası karşılığı ise 56 bin lira.

Haberin Devamı

Peki Bitcoin’de gidişat ne olacak? İşte uzmanların Bitcoin yorumu…

Stratejist Murat Tufan:

Bitcoin CME vadelileri Wall Street'de işlem görmeye başladığından bugüne kısmen daha az hareketli oldu. Fiyatlamalarda eskisi kadar gün içerisinde sert değil. 9700 -10 Bin dolar seviyesi Bitcoin için önemli bir direnç seviyesi. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık olması durumunda 12 bin dolar seviyelerini test edebiliriz. Ancak Son 1 aydır yatırımcısına yaklaşık yüzde 15 kaybettiren Bitcoin için aşırı alım bölgelerinde olduğumuzu söyleyebilirim. 7000 -6500 dolar destekleri yükseliş beklentilerin ağırlık kazandığı yani alımların hızlanabileceği bir seviye. Küresel risk iştahının oldukça düşük olduğu şu günlerde yatırımcılar kripto paraları fazla tercih etmediğini söyleyebilirim. Bunun en önemli sebebi ise çeşitli kurum ve ülkelerden gelen düzenleme ve kısıtlama haberleri. Tüm bu riskler olduğu sürece anlaşılan Bitcoin fiyatlamaların da yukarı yönlü hareketler yerini yeni satışlara bırakabilir.

Ekonomist Dr. Pelin Yantur:

Tüm kripto paraların sürekli değişen seyri yatırımcılarında da endişe yaratmaya devam ediyor olup, bu nedenle yatırımcıların bu araca mesafeli davranmasına neden olmaktadır. Kripto paraların güncel durumuna baktığımız zaman oldukça düşük fiyatlandırmayı gerçekleştirmektedir. Yaklaşık yüzde 65’ten fazla değer kaybeden bu araç için satın alınması gereken ideal zaman dilimi günümüz gibi dursa da kesin bir sonuçlama yapmak çok doğru olmayacaktır.

Haberin Devamı

Örneğin, Bitcoin’in test ettiği seviyelerine bakacak olursak, 19.500 dolar gibi rekor seviyeleri gördükten sonra Kasım 2017 tarihinde yine büyük düşüşü de yaşadı ve 5290 dolar seviyelerini gördü. Ardından Şubat 2018 tarihinde 8000 dolar seviyesine ulaştı. Bugün ise yaklaşık 7500 dolarları seyrediyor. Görülen düzey satın alınması adına iyi bir alternatif görülse de hükümetlerin Bitcoin’e olan mesafeleri yatırımcılara geri adım attırmıyor değil. Aksi durumda daha büyük hacim söz konusu olabilirdi.

Bunun yanı sıra Bitcoin blok ödülünün yarıya indirilmesinin fiyatlara yansıması bir süre sonra yükselme şeklinde olabilir. Daha önceki durumlarda bunu test ettik.