Ekonomi ‘Bizim dış politika önceliğimiz AB, onlar kendi eksenini sorgulasın’

‘Bizim dış politika önceliğimiz AB, onlar kendi eksenini sorgulasın’

12.06.2010 - 00:14 | Son Güncellenme:

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, dış politikada “eksen kayması” yaşandığı iddialarına karşı çıkarak Türkiye’nin en önemli dış politika önceliğinin, Avrupa Birliği (AB) ile tam üyelik müzakere süreci olduğunu söyledi

‘Bizim dış politika önceliğimiz AB, onlar kendi eksenini sorgulasın’

Bağış, “Türkiye’nin, herhangi bir eksen kayması veya yönünü değiştirmesi diye bir şey söz konusu değildir” dedi. Bağış, Fransa’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyeliğine karşı çıkmasıyla ilgili, “Bazen bu kadar köklü ilişkisi olan Fransa’nın Türkiye’nin AB sürecine Fransız kalmasından üzülüyoruz. Türkiye’nin AB’ye girmesi en az Berlin Duvarı’nın yıkılması kadar önemli. Türkiye AB’ye üye olduğu gün zihinsel duvarlar ortadan kalkacak. Artık bu önyargıları, hastalık olarak algıladığım ve maliyeti çok yüksek olan önyargıları kaldırmak gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Bağış, Türkiye’nin net bir şekilde yönünün Batı olduğunu söyleyebildiğini, ancak Avrupa’nın kendi ekseni konusunda bu kadar net olmadığını da vurgulayarak, “Bence Avrupalıların da kendi eksenini tartışması gerekiyor” dedi.

Korsanlarla mücadele
Suriye, Lübnan ve Ürdün ile serbest ticaret anlaşması yapılması halinde Türkiye’nin Gümrük Birliği yükümlülükleri ile ilgili “Türkiye’nin başka ülkelerle de serbest ticaret anlaşmaları var. Gümrük Birliğinin kurallarını ihlal etmeyen anlaşmalardır bunlar. O ülkelerle de aynı şekilde yapılabilir” şeklinde konuştu.
Bağış, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere müdahalesi konusun Fransız bakan Lellouche’a hitap ederek, “Sizinle Aden Körfezi’ndeki korsanlarla mücadele ettiğimiz gibi Akdeniz’deki korsanlarla da sizinle birlikte mücadele etmek istiyoruz” dedi.

Gül: Eksen kayması yok
Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Türkiye’de bir eksen kayması olmadığını söyledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, “Türkiye’de eksen kayması var mı?” sorusuna “Yok. Baksana, burası Avrupa orası Asya. Burası da köprü” diye cevap verdi.