Ekonomi Boeing 737 serisinde kabin ve motor değişikliği...

Boeing 737 serisinde kabin ve motor değişikliği...

30.04.2009 - 12:39 | Son Güncellenme:

.

Boeing 737 serisinde kabin ve motor değişikliği...

Boeing, havayolu şirketlerince en çok tercih edilen ticari uçağı yeni nesil 737 serisinin kabin ve motorunda bir dizi önemli değişikliğe imza atmaya hazırlandığını duyurdu. Konuya ilişkin yazılı açıklamada, yeni nesil 737’lerin kabininin, “737 Boeing Sky Interior” konseptiyle, yolculara daha ferah ve konforlu uçuş imkanı sağlayacak yeni bir yapıya kavuşacağı belirtildi. Opsiyonel olarak sunulacak 737 Boeing Sky Interior konseptinin 2010 yılının sonuna doğru hazır olacağı dile getirilen açıklamada, yeni kabin tasarımına sahip 737’leri, ilk olarak dünyanın önde gelen 7 büyük 737 kullanıcısı olan Continental Airlines, Lion Air, Fly Dubai, Air Shuttle, Malaysia Airlines, TUI ve GOL Airlines’in filolarına katacağı kaydedildi. Açıklamada, 737 Boeing Sky Interior konseptinin, Boeing’in en yeni modeli 787 Dreamliner’dan esinlenilerek tasarlandığı, yeni tasarımda kabin aydınlatmasının, gökyüzü hissini uyandıran yumuşak mavi tonda olacağı, kabin yan duvarlarının 787’deki gibi geniş pencere oyuklarıyla dizayn edilerek, daha geniş görüş açısı sunacağı bildirildi.
737’lerin yeni baş üstü dolaplarının daha geniş bagaj imkanı sağlayacağı ve az yer kaplayarak kabinde daha ferah bir ortam yaratacağı vurgulanan açıklamada, baş üstü aydınlatma butonlarının kolay ulaşılabilir bir noktada olacağı, her koltuk sırasıyla aynı hizada yerleştirilen hoparlörlerle kabin içi ses kalitesinin geliştirileceği, yeni havalandırma kanalları ve gürültüyü emen malzemeler sayesinde kabin içi gürültü seviyesinin azaltılacağı ifade edildi.

YENİ MOTOR TASARIMI
Yeniliklerin sadece kabin tasarımıyla sınırlı kalmadığına işaret edilen açıklamada, şirketin 737’lerin gövde yapısında ve motorlarında yapacağı geliştirmeler sayesinde, uçağın yakıt tüketimini 2011 yılına kadar yüzde 2 düşürmeyi hedeflediğinin altı çizildi.
Açıklamada, bu kapsamda, gövde üzerinde gerçekleştirilecek yapısal değişikliklerle havadaki sürtünme azaltılarak yüzde 1’lik yakıt tasarrufu elde edileceği, Boeing’in motor üreticilerinden CFM firmasının da motor donanımında yapacağı değişikliklerle yakıt tasarrufuna yüzde 1’lik katkı sağlayacağı kaydedildi.