Ekonomi ‘Bor’da 1 milyar dolarlık rekor

‘Bor’da 1 milyar dolarlık rekor

29.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "2.6 milyon tonluk bor ürünleri satışı yaptık. 1 milyar doların üzerinde satış rakamıyla rekor kırdık. 2022 bor madeninin yılı olacak" dedi.

‘Bor’da 1 milyar dolarlık rekor

ANKARA Milliyet - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin 2021 yılında bor üretiminde, ihracat ve satışında rekor kırdığını belirterek, "2,5 milyon tonu ihraç olmak üzere, toplamda 2,6 milyon tonluk bor ürünleri satışı yaptık. Buradan da 1 milyar doların üzerinde bir satış rakamı elde ederek rekor kırdık" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Dönmez, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlenen "Bor Çalıştayı"na katıldı. Dönmez, yerli lityumunun, yerli teknolojinin güç kaynağı olacağını belirterek, "Bugün Eti Maden'in sıvı bor atıklarından ürettiği lityum, hem döngüsel ekonomi açısından hem de yeni ve yerli bir teknolojinin ülkemize kazandırılması açısından önemli. Geçen yıl devreye aldığımız pilot tesisimizde üretimimiz sorunsuz devam ediyor. Buradan aldığımız geri bildirimler Eskişehir Kırka'da yıllık 600 tonluk, Bandırma'da ise yıllık 100 tonluk toplam 700 tonluk iki tesisimizin kurulmasına da kaynaklık edecek. Lityum karbonatın lityum iyon batarya üretiminde kullanılması için ASPİLSAN ve ASELSAN ile de iş birliği protokolü imzaladık" bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Katma değer 100’e katlanıyor

Bakan Dönmez, Balıkesir Bandırma'daki bor karbür tesisinin 2022'nin sonlarına doğru tamamlanacağını aktararak, "Bu tesis ile bordaki katma değeri 100 katına kadar çıkaracağız. Bu ürünlerin kullanıldığı zırh yapımı gibi uç ürünlerde ise daha büyük bir katma değeri ortaya koyacağız" diye konuştu. Borla ilgili yürütülen bir diğer çalışmanın da çelik üretiminde kullanılan ferrobora ilişkin olduğunu kaydeden Dönmez, "Balıkesir'de yıllık 800 ton kapasiteli ferrobor üretim tesisi için sözleşme imzalama aşamasındayız. Bu tesisimizin de inşallah temelini 2022'de atacağız" dedi.

'Dünyada pazar lideriyiz'

Dönmez, Türkiye'nin 2021 yılında pandemi koşullarına rağmen bor üretiminde, ihracat ve satışında rekor kırdığını söyledi. Dönmez, şunları kaydetti:

"Dünya bor pazarının lideriyiz. Piyasanın yüzde 62'sine sahibiz ancak bunlar bizim için yeterli değil. Dünya artık daha çok üretenlerin değil, daha akılcı üretim yapanların dünyası. Eti Maden Ar-Ge ve inovasyonla önemli adımlar atıyor."

‘Bor’da 1 milyar dolarlık rekor

‘Enerjimiz artıyor’

Türkiye’nin büyük hedeflere koşan bir ülke olduğunu vurgulayan Dönmez, “2022, borun yılı olacak. Bor karbür tesisimiz devreye girecek inşallah. Türkiye, 2053, 2071 vizyonlarını bugünden belirleyen ve o doğrultuda ilerleyen bir ülke. Enerji, bu yolculuğun en önemli meselelerinden biri. Kamu ve özel sektör sinerjisiyle, Türkiye’ye güvenen yerli ve yabancı yatırımcılarıyla, güçlü ekonomisi ve siyasi istikrarıyla Türkiye’nin enerjisi
her dönemde yükselmeye devam  edecek” ifadelerini kullandı.