Ekonomi Bordo-mavi turizm!

Bordo-mavi turizm!

01.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Trabzonspor’un muhtemel şampiyonluğu, şehir ekonomisini özellikle turizm kaynağı ile besliyor; maç dönemlerinde şehre gidiş dönüş bileti bulmak zorlaşıyor.

Bordo-mavi turizm

Duygu Erdoğan - Trabzonspor’un şampiyonluk beklentisi nedeniyle maç günlerinde Trabzon’a uçak ve otobüs bileti bulunamıyor. Süper Lig’deki muhtemel şampiyonluk nedeniyle yurt içi ve yurt dışından şehre her hafta uçak ve otobüsler dolusu insan geliyor. Trabzon’da oynanacak maçların biletleri de, şehre giden toplu taşıma sistemlerindeki biletler de haftalar öncesinden tükeniyor. Özellikle İstanbul, Ankara ve Almanya’dan şehre gelişlerde uçuş sayılarına ek seferler konuluyor. Şehirde mevcutta yabancı turist sezonu başlamadan önce Trabzonspor turizmi yaşanıyor. Şehrin ekonomi ve turizminin önde gelen isimleri, sadece Trabzonluların değil, şampiyonluk kutlamalarına katılmak isteyen pek çok Anadolu şehrinden de gelişler olduğunu ifade ediyor. Özellikle şehirde maçların olduğu haftalarda cuma ve pazar günleri arasında otel dolulukları artarken, gezi rotaları da hareketleniyor. Spor Toto Süper Lig Ahmet Çalık Sezonu 31. haftasında Trabzonspor’un, 3 Nisan’da Beşiktaş ile karşılaşacağı derbi maç öncesi de otel doluluklarının üst seviyede olduğu belirtildi. 

Haberin Devamı

ALMANYA’DAN GELİŞLER ARTTI

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu, uzun bir aradan sonra Trabzonspor’un muhtemel şampiyonluğunun şehirde, yurt içi ve yurt dışındaki taraftarlar arasında sevinçle beklendiğini hatırlatırken, şehrin ekonomisine de olumlu yansımalarının olduğunu söyledi. Hacısalihoğlu, “Turizm sezonu öncesinde hizmet sektöründe hareketlilik sağlamaktadır. Konaklama, yeme içme sektörü için bir can suyu olmuş durumdadır. Trabzonspor’un karşılaşmaları öncesinde İstanbul, Ankara ve özellikle Almanya’dan yapılan tüm uçuşlar dolduğu için hava yolu firmaları şehre ek seferler koymaya başladı. Bu trafiğin özellikle şampiyonluğun ilan edileceği maçlarda çok daha fazla artması bekleniyor. Örnek olarak 3 Nisan’daki Trabzon’da oynanacak olan Beşiktaş maçı için Almanya’daki Trabzonsporluların yoğun talebi tüm seferlerde doluluk oranını yüzde 100 yapınca havayolu firmaları 4 – 5 adet ek sefer koymak zorunda kaldı. Maç günleri çevre iller başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından Trabzonsporlu taraftarlar günübirlik veya iki günlüğüne kente gelerek büyük bir canlılık yaratıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘ESNAFA KATKISI FAZLA’

Özellikle esnaftan büyük işletmelere kadar turizmde maçların ciddi katkısının görüldüğünü vurgulayan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Mustafa Gümrükçüoğlu, “Öncelikle Türkiye’nin bütün illerinden talep var ve geliyorlar. Hem Trabzonspor taraftarları, hem de böyle uzun bir zaman sonra yaşanacak coşkuya katılmak isteyen başka taraftarlar geliyor. Avrupa’dan Trabzon’a gelişler üst seviyeye ulaştı. Ayrıca bölgemizin yoğun talep gördüğü Orta Doğu bölgesinden gelen turistlerin de ilgisi yüksek. Bu ortamı görmek istiyorlar. Her gelen formalar, ürünler alıyor; şehirde kalıyor, yiyor, içiyor, geziyor. Küçükten büyüğe her işletmemiz kazanıyor" dedi. Özellikle havaalanı transferleri, otel konaklama gibi noktalarda hareketliliğin yüksek olduğunu belirten Gümrükçüoğlu, “Maç günlerinin denk geldiği hafta sonu boyunca bölgenin gezi destinasyonları da canlanıyor. Maçlar Trabzon’da olmasa bile ortamı yaşamak için gelenler var” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘TURİZM HIZLI BAŞLADI’

Önceki yıllarda kış döneminin bölgede dolu geçmediğini hatırlatan, Trabzon Oteller Birliği (TOB) Başkanı Mustafa Dündar, “Yani mevsimsel olarak özellikle çok fazla yabancı turistin gelmediği bu dönemi Trabzonspor maçları sayesinde dolu geçiriyoruz. Özellikle şampiyonluk heyecanı arttıkça maçlara dış katılım çok artıyor, otellerin doluluğundan da bunu görüyoruz. Büyük maçlarda, derbilerde ise tam dolu oluyor. Beşiktaş maçı için de böyle geçecek. Tanıtım için de Trabzonspor bizim önemli bir yüzümüz” dedi.