Ekonomi BOSBİR’in ilk yatırımı GES’e

BOSBİR’in ilk yatırımı GES’e

19.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bursa’daki organize sanayi bölgelerinin kurduğu BOSBİR Enerji A.Ş., 4 milyon dolarlık ilk yatırımı güneş enerji santraline yaptı. BOSBİR Başkanı Ersan Özsoy, “Birlikte büyük bir gücüz, amacımız yenilenebilir enerji üretiminde büyümek” dedi

BOSBİR’in ilk yatırımı GES’e

EKONOMİ SERVİSİ

Haberin Devamı

Bursa Organize Sanayi Bölgeleri Birliği Enerji Üretim A.Ş. (BOSBİR), 2012 yılında Bursa’da faal olan 11 organize sanayi bölgesinin, elektrik tüketimleri oranında pay sahibi olarak kurdukları bir şirket. OSB’ler, elektrik ihtiyaçlarını başta kömür olmak üzere yerli kaynaklara dayalı bir elektrik üretim santrali kurarak uygun maliyetle sağlamak için BOSBİR A.Ş.’yi kurdular. EÜAŞ ile Konya Karapınar’da ortak kömür santrali kurulumu projesi gerçekleşmeyince BOSBİR A.Ş. uzun süre pasif olarak kalmıştı.

Enerjide aktif olacak

Günümüzde Mustafakemalpaşa Mermerciler İhtisas OSB dışında faal 17 OSB’nin 16’sı şirkete elektrik tüketimleri nispetinde ortak konumunda. 2019 yılında BOSBİR’in aktif hale getirilmesi ve elektrik, doğal gaz, su gibi alanlarda yatırım yapılması konusunda karar alındı. BOSBİR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Özsoy, pandemi nedeniyle bir miktar gecikmeye rağmen aldıkları karar çerçevesinde ilk yatırımı gerçekleştirdiklerini söyledi. Özsoy, “2021 yılı mart ayındaki genel kurulumuzda sermaye artırımı ve ana sözleşme değişikliği yaptık. Amasya’da 3.5 MW Güneş Enerji Santrali alımına karar verdik. 4 milyon dolarlık bu yatırımı da gerçekleştirdik” dedi.

Haberin Devamı

Yenilenebilir enerji

BOSBİR Başkanı Ersan Özsoy, temel amaçlarının yenilenebilir enerjiye yatırım olduğunu vurgulayarak, “Amasya’daki ilk yatırımımız sembolik de olsa başlangıç açısından önem verdiğimiz bir yatırım. Rüzgar, güneş ve hidroelektrik santraller kulvarında büyümek istiyoruz. Çünkü Bursa’daki OSB’ler olarak gücümüz çok büyük. Ayrıca BOSBİR Bursa’daki bölgelerin aynı masa etrafında toplanmasında önemli bir platform haline geldi. Biz bunu çok önemsiyoruz” dedi. BOSBİR A.Ş. yönetimi, Başkan Ersan Özsoy (DOSAB), Başkanvekili Hüseyin Durmaz (Bursa OSB), üyeler Zeki Şahin (İnegöl OSB), Erol Gülmez (NOSAB) ve İbrahim Burkay’dan (TEKNOSAB) oluşuyor.