Ekonomi BP, Hayward’ı Sibirya’ya sürüyor

BP, Hayward’ı Sibirya’ya sürüyor

28.07.2010 - 01:39 | Son Güncellenme:

Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısı faciası CEO Tony Hayward’ı koltuğundan etti. Bir zamanlar şirketin gelecek vaat eden gençlerinden sayılan Hayward’ın, BP’nin Rusya’daki ortaklığı TNK-BP’de yönetici olması bekleniyor

BP, Hayward’ı Sibirya’ya sürüyor

BP’ye ait bir petrol kuyusunda başlayan ve Meksika Körfezi’nde yaşanan en büyük çevre felaketine dönüşen petrol sızıntısı sonunda CEO Tony Hayward’ı koltuğundan etti. BP yönetimi, Hayward’ın 1 Ekim itibariyle CEO’luk görevinden ayrılacağını, 30 Kasım’a kadar yönetim kurulunda kalacağını ve BP’nin Rusya’daki ortak teşebbüsü TNK-BP’de icrada görevi olmayan yönetici adayı olmasının planlandığını açıkladı. TNK-BP’nin en büyük arama/üretim operasyonları Sibirya bölgesinde.
Bundan 20 yıl önce Hayward, BP içinde “Ninja Kaplumbağalar” çizgi filminden esinlenilerek gelecek vaat eden yönetici adaylarına verilen “kaplumbağa” ünvanına sahipti. Bir önceki CEO John Browne’ın gözdelerinden olan Hayward, üç sene önce CEO koltuğuna oturduğunda şirket kültüründe önemli değişiklikler yapmayı, özellikle de güvenlik zafiyetlerine “bir lazer gibi odaklanmayı” vaat etmişti. 53 yaşındaki jeoloji mühendisi dün yaptığı açıklamada, “Meksika Körfezi’ndeki patlama korkunç bir trajediydi. BP’nin başındaki isim olarak bu konuda kendimi hep sorumlu hissedeceğim, hatanın nerede olduğu farketmeksizin...” dedi.
Dünkü sayısında başyazısını Hayward’ın gidişine ayıran Financial Times’ta görevden almayla ilgili, “Bay Hayward birçok açıdan etkili bir lider olsa da ayrılmakta haklı. Kuyuda yanlış gidenler için nihai sorumluluğu üstlenmeli. Burada yaşanan patlama Hayward’ın da şirketin güvenlik sicilini düzeltmeyi başaramadığını gösterdi” denildi.

Dudley de Sibirya’yı yaşadı
Şirketin ekim başından itibaren yeni CEO’sunun Bob Dudley olacağı da kesinleşti. Tepe yönetimindeki değişiklik kararına karşılıklı anlaşmayla varıldığı belirtilirken, Dudley’in görevine başladığında Londra’ya yerleşeceği, ABD’deki görevlerini BP Amerika’nın Başkanı Lamar McKay’a devredeceği kaydedildi.
54 yaşındaki Dudley, bir ay önce Meksika Körfezi’ndeki facianın kontrol edilmesi için çalışan ekibin günlük operasyonlarını yönetmekle görevlendirilmişti.
BP’nin Rusya’daki petrol oligarklarıyla kurduğu TNK-BP’nin CEO’su olan Dudley’in döneminde şirketin petrol üretimi üçte bir oranında artarak günlük 1.6 milyon varile çıkmıştı. Ancak sonra Rus ortaklar Dudley’i BP’yi tutmakla suçlamış, şirket içi kriz BP’nin teknik ekibinin Rusya’yı terk etmeye zorlanmasıyla diplomatik bir boyut kazanmıştı.

Haberin Devamı

Sızıntı kasasında 17.15 milyar dolar gedik açtı
İngiliz enerji devi BP, ikinci çeyrekte beklentilerin de ötesinde, 17.15 milyar dolar zarar açıkladı. Şirket geçen yılın aynı döneminde 4.39 milyar dolar kâr elde etmişti. BP, Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısıdan kaynaklanan masraflar için 32.2 milyar dolar karşılık ayırdığını ve gelecek 18 ayda değeri 30 milyar doların üzerinde varlık satmayı planladığını açıkladı.

Greenpeace istasyon bastı
Çevreci örgüt Greenpeace, BP’nin çevre felaketini protesto etmek için kuruluşun Londra’daki bazı akaryakıt istasyonlarında eylem yaptı. BP, Greenpeace aktivistlerinin 10-15 arasında akaryakıt istasyonunda elektriği kestiğini açıkladı. Göstericiler istasyonlara BP logosunun bir petrol denizine battığını gösteren posterler astı.