Ekonomi Bu mesleklerde gelecek var

Bu mesleklerde gelecek var

24.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Dünya değişiyor; robotik, yapay zekâ mühendisliği, siber güvenlik uzmanlığı, veri bilimciliği günümüzün yükselen meslekleri. Rektörlere göre teknolojiye uyumlu olursa sağlık, hukuk, öğretmenlik, iletişim ve tasarım alanları da gelecek vadediyor.

Bu mesleklerde gelecek var

 

Teknolojinin gelişmesi ve daha çok insan hayatına girmesiyle meslekler de değişiyor. Üniversite tercihlerini gözde meslekler üzerinde şekillendirmek isteyen adayların bu yıl Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) geleceğin meslekleri olarak gösterdiği ve sınırlı sayıda kontenjan ayırdığı alanlara göz gezdirmelerinde yarar var.

Haberin Devamı

Bu alanlar arasında bilgi güvenliği teknolojisi, yapay zekâ mühendisliği, yazılım geliştirme, dijital medya ve pazarlama, hibrid ve elektrikli taşıtlar teknolojisi, üç boyutlu modelleme ve animasyon yer alıyor. YÖK, devlet ve vakıf üniversitelerinde bu alanlarla ilgili toplam 340 kontenjan oluşturdu. Geleceğin mesleklerinin yanı sıra birçok üniversite de mevcut bölümlerinin içeriğini, 21. yüzyılın ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda yeniden planlıyor. Üniversite rektörlerine kariyer vadeden meslekleri sorduk.

İşte cevaplar:

Bu mesleklerde gelecek var

Rektörlerden tercih tüyoları

‘Öğretim şartları iyi incelenmeli’

Bu mesleklerde gelecek var

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal: Öğrencilere üniversite tercihi yaparken kendilerini tanıyarak ve ne istediklerinin farkında olarak bilinçli tercih yapmalarını öneriyorum. Öğrencileri ailelerinin ve sosyal çevrenin baskısıyla yaptıkları tercihler değil, kendi hayallerindeki tercihleri gelecek yaşamlarında daha mutlu edecektir. Önce kendini iyi tanımalı, hayattan ve gelecekten ne beklediğini belirlemeli, istediği mesleğin geleceğin dünyasındaki yerini göz önünde bulundurarak, gerekirse profesyonel yardım alarak gelecekte olmak istediği kişi ya da yapmak istediği mesleğe göre tercih yapmalı. Üniversitelerin reklamlarından ve tanınırlıklarından çok öğrenim görmek istenilen bölümün öğretim şartları da göz önünde bulundurmalı.

Haberin Devamı

‘Ne olmak istediğinize karar verin’

Bu mesleklerde gelecek var

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak: Gençler tercih yaparken kendilerine ilk olarak ne olmak istediklerini ve bu yolda onlara en iyi imkânları sağlayacak üniversitenin hangisi olduğunu sormalılar. Üniversite sadece meslek edinmekle ilgili bir süreç olarak görülmemeli. Dünya hızlı bir şekilde değişiyor ve dijitalleşiyor. Böyle bir ortamda tercihler de zamanla değişebilir. Bu yüzden her şeyden önce kendilerini geleceğe donanımlı, değişimlere açık ve vizyon sahibi bir birey olarak nasıl hazırlayabilecekleri konusunda düşünmeliler. Üniversitenin yabancı dil eğitimine verdiği önem, fiziksel, sosyal imkânlar, uluslararasılaşma politikaları, yurt dışı bağlantıları, staj, burs olanakları, akademik kadrosu gibi birçok konu değerlendirilmeli.

Haberin Devamı

YARIN: Üniversitelerin sağladığı burs olanakları neler?