Ekonomi Büyüme hızlanacak enflasyon düşecek

Büyüme hızlanacak enflasyon düşecek

23.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de göstergelerin toparlanmaya işaret ettiğini belirterek, ”Türkiye’ye parasını yatıran herkes uzun vadede para kazandı” dedi. Şimşek, “Orta vadede ekonomik büyüme hızlanacak, enflasyon düşmeye devam edecek” ifadesini de kullandı.

Büyüme hızlanacak enflasyon düşecek


İstanbul’da düzenlenen Financial Times Türkiye Zirvesi’nde konuşan Şimşek, “Türkiye’ye parasını yatıran herkes uzun vadede para kazandı. Kriz sonrası toparlanma güçlü oldu. Türkiye’de yüzde 9’luk bir reel gayri safi yurtiçi hasıla büyümesi oldu. Tabii ki bu yıl büyüme biraz yavaşladı. Bilinçli olarak yaptık. Para politikasını sıktık, mali politikaları sıktık. Yardımcı olacak bazı yeni vergiler sunduk” ifadelerine kullandı.
Büyümenin bilinçli olarak yavaşlatılmasının ekonomide dengeleme hedefinden kaynaklandığını vurgulayan Şimşek, ”Bu bir denge sağladı ve ekonomi yeniden büyüme sürecine geçti. Bu iç talep ile dış talep arasındaki dengeleme. Krizde ilk kez olarak Türkiye çok büyük kayıplar yaşamadı. Göstergelere baktığımızda toparlanma geliyor, görünüyor. İşsizlik düştü. En mükemmel noktasında değil ama gelişme elde ettik. Epey istihdam yaratıldı. Bu da iç talebi destekledi” diye konuştu.

Başağrısı enerji...
Cari açık ve finansmanının son derece önemli olduğunu belirten Şimşek, ”Kamu sektörünün dış borçlarına bakıyoruz. Artık böyle bir şey yok. Döviz riski düştü. İç borçlanma vadeleri uzatıldı. Tabii ki yapısal konular var. Cari açık bunlardan bir tanesi. Cari açığın çok büyük olması bunlardan biri. Neden? Çünkü çok düşük bir tasarruf mevduatımız var” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin eğitim ve enerji yatırımlarına devam etmesi gerektiğinin altını çizen Şimşek, ”Enerji bir başağrısı. Yenilenebilir enerjilere ve yerel kaynaklara odaklanmamız gerekiyor. İnsana ve altyapıya yatırım yapmamız gerekiyor. Yani yapılması gereken her şeyi yapıyoruz ama sorunun kesin bir çözümü yok” dedi.

Haberin Devamı

‘6-7 ay içinde not artabilir’
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’e göre Türkiye’nin notu önümüzdeki 6-7 ay içerisinde tekrar artacak. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin ardından gözler Moodys’e çevrilmişti.
Financial Times Türkiye Zirvesi’nde CNBC-e televizyonuna konuşan Sabancı Dinçer, “Türkiye’nin verileri çok çok iyi. Moody’s kararını yeni açıkladı ama ben bu kararı tekrar gözden geçireceğini düşünüyorum. Çünkü Türkiye’nin verilerine baktığınız zaman iyi” dedi.