Ekonomi Büyümeye devam

Büyümeye devam

09.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başta yakın coğrafyada olmak üzere gerginliklerle geçen 2017 yılında KGF kredilerinin de önemli etkisiyle büyümesini sürdüren bankalar art arda bilanço açıklıyor. Aktif büyüklük ve kârlılıklarını yıl toplamı ciddi oranda artırmayı başaran bankacılık sektörünün CEO koltuğunda oturan isimler 2018 yılında da büyümeyle ilgili umut dolu.

Büyümeye devam

Net kârını ‘yüzde 33’ artırdı

Haberin Devamı

Yapı Kredi Bankası, 2017 yılında nakdi ve gayri nakdi krediler ile ülke ekonomisine 279 milyar lira kaynak sunduğunu açıkladı. Nakdi kredilerini yüzde 13’lük büyümeyle 200 milyar liraya yükselten bankanın toplam mevduat hacmi 173 milyar lira olarak gerçekleşti. Bankanın toplam aktifleri 320 milyar liraya yükselirken, sermaye yeterlilik rasyosu ise 28 baz puan yükselerek yüzde 14.5’e ulaştı. Yapı Kredinin ortalama maddi özkaynak kârlılığı 170 baz puan artışla yüzde 13.6, net kârı ise bir önceki yıla göre yüzde 33’lük bir yükselişle 3.6 milyar lira oldu. Bankanın güçlü sermaye yapısı ile uluslararası piyasalardaki finansman çeşitliliğini dengeli ve etkin bir biçimde kullandığını ifade eden Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, “Dengeli büyüme stratejisi ile 2017 yılında da başarılı performansını devam ettiren Yapı Kredi’nin ekonomiye sağladığı katkı yüzde 14 artışla 279 milyar liraya yükseldi. Nakdi kredileri yüzde 13 artışla 200 milyar liraya yükseldi. Yapı Kredi, ülke ekonomisi için kritik olan projeleri 2017 yılında da desteklemeye devam etti” dedi.

Haberin Devamı

Mobilde hızlı çıkış

2017 sonunda mevduatı yüzde 10 artışla 173 milyar liraya ulaşan Yapı Kredi’nin toplam gelirleri ise yüzde 11 artışla 13.8 milyar liraya çıktı. Yapı Kredi’nin 2017 yılının tamamında sendikasyon, seküritizasyon ve eurobond ihracı kanalı ile 5 milyar dolarlık kaynağı Türkiye ekonomisine kazandırdığını belirten Gökhan Erün, Türkiyenin dijital bankası olarak hizmetlerini çeşitlendirmeye devam ettiğini de vurguladı.

20. yılında aktifleri 160 milyar TL’yi aştı

DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, bankanın 2017’de net kârını yüzde 36 yükselterek 1 milyar 902 milyon TL’ye çıkardığını belirtti. Ateş, 20. kuruluş yıl dönümlerine denk gelen 2017 faaliyet döneminde, Türkiye’nin en büyük beşinci özel bankası olarak, 81 ile ve yurt dışına yayılan 740 şubenin yanı sıra, 14 binin üzerinde çalışan ile ülkeleri için değer yaratmak üzere faaliyetlerini sürdürdüklerini aktardı.

1.9 milyar TL kâr

Hakan Ateş, DenizBank’ın aktiflerini 2017’de yıllık yüzde 18 artış ile 160 milyar TL’ye ulaştırarak pazardaki güçlü konumunu koruduğunu, aynı dönemde net karını da yüzde 36 yükselterek 1 milyar 902 milyon TL’ye çıkardığını açıkladı.
DenizBank’ın geçen 20 yıl içerisinde sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da önemli bir müşteri ve hizmet tabanı oluşturduğunu dile getiren Ateş, Türk bankalarının yurt dışındaki iştirakleri arasında 10.5 milyar avro aktif büyüklük ile lider konumda bulunan, aynı zamanda Avusturya’nın beşinci büyük özel bankası olan DenizBank AG dahil toplamda 3 uluslararası iştirak ile hizmet sunduklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Yeni projeler

Türkiye’nin geleceğine katkı sağlayacak projelerin destekçisi olduklarını, bu yolda inovasyon ve teknoloji alanındaki bilgi birikimlerini devreye almaktan kaçınmadıklarını belirten Ateş, “Uzun yıllardır Milli Cüzdan hayalinin peşinden koşmuş, yerli bir sistem kazandırma arzumuzu dile getirmiştik. Ortak Ödeme Platformu ile bu hayalimiz gerçek oldu. Bankacılık hizmetlerini herkes için kolay ve erişilebilir kılmaktan, finansal kapsayıcılığın gelişmesi yolunda son heyecan verici bu işbirliği içinde yer almaktan gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

KOBİ kredilerinde büyük atağa kalktı

Türk Ekonomi Bankası (TEB) 2017 yılında toplam aktiflerinin yüzde 74ünü oluşturan kredilerin yarısını KOBİ’lere kullandırdı.
TEB’in aktif toplamı, yılın başından itibaren yüzde 8 artarak 85.8 milyar liraya ulaşırken, net kârı 1 milyar 68 milyon lira olarak gerçekleşti.

Lokomotif iş

Bankadan yapılan finansal sonuçlara ilişkin açıklamada, “Toplam 63.3 milyar liralık kredilerin yarıya yakını Türkiye ekonomisinin lokomotifi KOBİ’lere kullandırıldı” denildi. Yapılan açıklamada şu bilgilere verildi: “Her dönem olduğu gibi risk yönetimine ve aktif kalitesine öncelik veren TEB’in 2017 yılında takipteki kredileri yüzde 3.02 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde toplam mevduat ise yüzde 12 oranında yükselerek 55.6 milyar liraya ulaştı. İstikrarlı büyümesini sürdürmekte olan TEBin öz kaynakları yüzde 16 oranında artarak 9 milyar liraya ulaşırken sermaye yeterlilik rasyosu ise hedef rasyo olan yüzde 12’nin oldukça üstünde olmak üzere yüzde 16.12 olarak gerçekleşti.”

Haberin Devamı

Danışmanlık

Türkiye Ekonomi Bankası’nın geçen yıl bilançosunu paylaştığı açıklamada ‘Danışman Banka’ anlayışıyla KOBİ’lerin gelişimine ve rekabette güçlenmelerine destek olurken, sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda yatırımlarında daha dengeli bir yol izlemeleri için birçok proje hayata geçiriyoruz” denildi.

2017 yılında krediler 82 milyar TL’yi geçti

QNB Finansbank, geçen yıl 1 milyar 603 milyon lira net dönem kârı elde etti. QNB Finansbank’ın finansal sonuçlarına göre bankanın toplam kredileri, bir önceki yıl sonuna kıyasla yüzde 31 artarak 82 milyar 683 bin liraya ulaştı.
Bankanın toplam aktifleri 207’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 24 artışla 125 milyar 857 milyon liraya yükseldi.
Banka geçen yıl 1 milyar 603 milyon lira net dönem kârı elde etti. Müşteri mevduatı yüzde 26 artışla 65 milyar 297 milyon liraya ulaştı. Bankanın yıl sonu itibarıyla öz kaynaklar toplamı yüzde 20 artarak 12 milyar 155 milyon lira, sermaye yeterlilik rasyosu da yüzde 15 olarak gerçekleşti.

30. yılını kutladı

QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, 30’uncu yılını kutlayan bankanın 2017 yılını hedeflerinin üzerinde yüksek karlılık ve sektörün üzerinde büyüme ile kapattığını belirtti. Güzeloğlu, “2018’de Türkiye ekonomisinin istikrarını koruyacağını düşünüyoruz. Türk bankacılık sektörü güçlü altyapısı ile ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam edecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Geleceğimiz...

Güzeloğlu, QNB Finansbank’ın sosyal sorumluluk çalışmalarına bu yıl da devam edeceklerini belirtti. Geleceğin liderlerini bugünden yaratma misyonu çerçevesinde eğitim, sanat, spor ve girişimcilik alanlarına desteklerini sürdüreceklerinin altını çizen Güzeloğlu, “Minik Eller Büyük Hayaller platformumuz şu ana kadar binlerce çocuğa ulaştı. Önümüzdeki dönemde de çocukların ve gençlerin yaratıcılıklarını, analitik düşünmelerini destekleyen yeni çalışmaları hayata geçireceğiz” ifadesini kullandı.

‘Reel sektöre, kredi desteğimiz sürecek’?

İş Bankası’nın krediler yoluyla 2017’de ekonomiye verdiği desteğin 353 milyar TL’ye ulaştığı bildirildi. Bankanın aktif büyüklüğü ise 438 milyar TL’yi aştı. Türkiye İş Bankası’nın 2017’de nakdi kredi büyüklüğü yüzde 19 artışla 268 milyar TL’ye yükselirken, nakdi ve gayrinakdi kredileri aracılığıyla Türkiye ekonomisine verdiği toplam destek 352.8 milyar TL oldu.

Başarılı bir yıl...

2017 yılı rakamlarının yer aldığı finansal sonuçları açıklayan İş Bankası’nın Genel Müdürü Adnan Bali, “2017 yılında da sürdürülebilir ve sorunsuz büyüme politikamızdan taviz vermedik. Yatırım ve proje kredileri gibi kurumsal nitelikli finansman faaliyetlerimizin hacmini büyütürken, KOBİ’ler ve hane halkına verdiğimiz finansman desteğini de kaynaklarımızı en etkin şekilde kullanarak artırdık. 2018 yılında da kalkınmaya, istihdama, üretime ve ihracata verdiğimiz desteği artırarak devam ettireceğiz” dedi.

Dış kaynaklar

Bankanın aktif toplamı, konsolide bazda yüzde 17.3 artarak 438.4 milyar TL’ye ulaşırken, nakdi kredilerin toplam aktifler içindeki payı yüzde 61.1 seviyesine yükseldi. Baknanın aktif kalitesi 2017 yılında da güçlü bir performans sergilerken, önceki yıllarda olduğu gibi takipteki kredilerin toplam kredilere oranı sektör ortalamasının altında seyretti. Banka bilanço içinde en büyük fon kaynağı olan mevduatı 2017’de yüzde 16 büyüterek 207,9 milyar TL seviyesine yükseltti. Banka 2017 yılının Mayıs ve Eylül aylarında imzalanan anlaşmalarla, 22 ülkeden 53 bankanın katılımı ve yüzde 100’ün üzerinde bir yenilenme oranı ile yaklaşık 2.6 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi temin etti.

2017’de 491 bin kişi ‘Garanti’ ev sahibi!

Türkiye Garanti Bankası’nın aktif büyüklüğü, 2017 356 milyar 331 milyon TL’ye ulaştı.
Ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla sağladığı destek is 285 milyar 548 milyon 679 bin TL’ye yükseldi.
Garanti’nin 2017 yılındaki net kârı, 6 milyar 387 milyon 974 bin TL olarak gerçekleşirken, özkaynak kârlılığı yüzde 16,6, aktif kârlılığı ise yüzde 1.9 seviyesinde gerçekleşti.

Dijital ataklar!

Garanti Bankası Genel Müdür Fuat Erbil, “2017 yılını ekonomiye, müşterilerimize, çalışanlarımıza ve tüm paydaşlarımıza kattığımız değeri artırarak başarıyla tamamladık. Güçlü sermayemizle, aktiflerimizi müşteri odaklı büyüttük. 491 bin kişiyi ev sahibi, 385 bin kişiyi otomobil sahibi yaparken, 1 milyon kişiye ihtiyaç kredisiyle destek olduk. Bireysel bankacılık alanında özel bankalar arasında sektör liderliğimizi sürdürdük. Müşteri memnuniyetini ve deneyimini stratejik önceliğimiz olarak iş modelimizin temelinde tutarak, Net Tavsiye Skoru araştırmasında rakip özel bankalar arasında birinci olduk” dedi. Erbil ayrıca şu açıklamayı yaptı: “Odağımıza verimlilik, dijitalleşme ve sürekli gelişimi alarak hizmetlerimizi tasarlıyor, değişim ve dönüşüme liderlik ediyoruz. Müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştıran, çalışanlarımızın donanımlarını artıran yeni hizmet modelimizle, önümüzdeki dönemde de sürdürülebilir değer yaratmak üzere çalışmaya devam edeceğiz.”

Aktifler %16 büyüdü ‘342 milyar TL’ oldu! ?

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Sağlıklı bilançomuzla sektörümüze yenilikler sunmaya, ülke ekonomisini ve yatırımları kesintisiz desteklemeye devam ediyoruz” dedi.2017 yılını değerlendiren Binbaşgil, “Küresel düzeyde olumlu büyüme oranları gözlemledik, ekonomimiz yüksek büyümeyi yakaladı. Biz de başarılı bir yılı geride bıraktık. Sağlıklı bilançomuzla sektörümüze yenilikler sunmaya, ülke ekonomisini ve yatırımları kesintisiz desteklemeye devam ettik” açıklamasını yaptı.

6 milyar TL kâr etti

Yüksek büyümeyle birlikte etkin risk yönetimi ve aktif kalitesinin Akbank’ın ayrıştırıcı özellikleri olmaya devam ettiğini belirten Binbaşgil, “2017 yılında aktiflerimiz yüzde 16 büyüyerek 342 milyar TL’ye yükseldi. Geçen yılın sonuna kıyasla mevduatımızı da yüzde 15.8 artırarak 201 milyar TL’nin üzerine çıkardık. Bankamız, 2017 yılında 7 milyar 654 milyon TL brüt kârından 1 milyar 634 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 6 milyar 20 milyon TL net konsolide kâr elde etti. 209 milyar TL’sı nakdi kredi olmak üzere ekonomimize toplam 261 milyar TL kredi desteği sağladık. KOBİ kredileri ve kurumsal kredilerle sağladığımız destek, yüzde 19.5 artışla 166 milyara ulaştı” diye açıkladı.

1 milyon yeni müşteri

Akbank’ın güçlü büyüme performansını aktif kalitesini koruyarak sağlamayı ilke edindiğini belirten Binbaşgil, şöyle devam etti: “Dijitalleşmede yakaladığımız güçlü trendi koruduk. 2017’de 1 milyon yeni mobil müşteri kazanarak toplam mobil müşteri sayımızı 3.8 milyona çıkardık.”