Ekonomi Çağlayan: 27 yıl eleman aradım, bulamadım

Çağlayan: 27 yıl eleman aradım, bulamadım

26.03.2010 - 13:18 | Son Güncellenme:

“27 yıllık sanayici hayatım boyunca 27 yıl eleman aradım, bulamadım” diyen Çağlayan'ın bulamadığı eleman...

Çağlayan: 27 yıl eleman aradım, bulamadım

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, işsizliğin ciddi bir sorun olduğu Türkiye’de nitelikli eleman bulmakta büyük zorluk yaşandığını ifade ederken, “27 yıllık sanayici hayatım boyunca 27 yıl eleman aradım, bulamadım” dedi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayanı, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle Ankara Palas’ta dün akşam yemeğinde biraraya geldi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Küresel krizle beraber dünya mal ticaretinin ciddi anlamda kan kaybetmesi nedeniyle, her şeyin eskisi gibi olmayacağı bir döneme girildiğini anlatan Çağlayan, bu yeni değişim ve dönüşümü gerçekleştirmek için yeni bir ihracat stratejisi hazırladıklarını söyledi.
Eximbank’ın fonksiyonunun yeniden belirlenmesi ve Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) personel sisteminin yenilenmesi konularında da çalışmalar yapıldığını kaydeden Zafer Çağlayan, bu çerçevede DTM’nin kadrosunun artırılacağını ve ticaret müşaviri sayısının 2013 yılına kadar 250’ye çıkarılacağını söyledi.
İhracatın artırılması, işadamlarının ülkeye girişlerinde yardımcı olmaları, iletişimin sağlanması ve yeni ülkelere girmek açısından ticaret müşavirlerinin önemine dikkati çeken Çağlayan, Çin’in tüm dünyada bu konuda 20 bin kişi çalıştırdığını, Fransa, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerin her birinin ise dünyada 2 binin üzerinde ticaret temsilcisi bulunduğuna işaret etti.
Bunların yanı sıra Girdi Tedarik Stratejisi oluşturduklarını kaydeden Çağlayan, bu stratejiyle beraber kendi bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, TOBB, TİM, Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı, TÜBİTAK’ın ve diğer kurumların içinde yer alacağı bir değerlendirme kurulu oluşturacaklarını ve ihracat aramalı girdi tedarikinde yapılan çalışmalara birlikte karar vereceklerini bildirdi.
Şu anda tüm ülkelerin dış ticaretlerinin analiz edildiğini de belirten Çağlayan, 4 ülkeyi ise eyaletler bazında analiz ettiklerini söyledi.
Bir gazetecinin, kapasite kullanım oranlarındaki artışın ihracat artışına göre daha az olduğunun söylenmesi üzerine Çağlayan, söz konusu durumun şu anda ihracatta daha çok stokların kullanılmasının ortaya çıkardığı bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

SICAK PARA ALTIN ARACILIĞI İLE ÇIKTI

İthalatla ilgili sorular üzerine Çağlayan, özellikle 2009 yılı Ocak,
Şubat, Mart döneminde Türkiye’de belli miktarlarda altın ihracatının fazla yapıldığı dönemler olduğunu, bunun nedeninin ise Türkiye’ye gelmiş olan sıcak paranın altında dışarıya çıkarılması olduğunu söyledi.
İthalatın yüzde 70’inden fazlasının dolar, yüzde 28’inin avro ile yapıldığına dikkati çeken Çağlayan, dolayısıyla dış ticarette avro-dolar paritesinin önem arz ettiğini ve ihracatçı açısından dolarla ithal edilen hammadde, eğer ihracatta ana girdi olarak kullanılıyorsa ithalatta yapılan doların artmasının avronun düşmesiyle beraber ihracat pazarını zorlayabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ
Şu andaki teşvik sisteminin 2010 yılı sonuna kadar geçerli olacağını ve 2011’den itibaren sektörel, bölgesel ve proje bazlı yeni bir teşvik sistemine geçileceğini belirten Zafer Çağlayan, yeni sistem ile verilecek teşvikleri bugünden söylemesinin mümkün olmadığını, bu konuda bu yılın ikinci yarısından sonra çalışılacağını bildirdi.

FİRMASI ELEMAN ARIYOR

Bir gazetecinin “Sizin firmanız kısa çalışma ödeneği aldı mı, hiç işçi çıkardınız mı?” şeklinki sorusu üzerine Çağlayan, siyasete girdikten sonra firmasını kardeşlerine teslim ettiğini ve firmayla ilgili şu anda hiçbir bilgiye sahip olmadığını, fakat kardeşiyle bir sohbeti sırasında kısa çalışma ödeneğinden faydalanmadıklarını öğrendiğini söyledi.
Çağlayan, şöyle konuştu:
“Birçok gazeteci, birçok yabancı bakanı kendi kardeşlerimden daha fazla gördüğümü söyleyebilirim. Bazen kendi kardeşimi bir ayda, bir kez görürken, ay içinde bir yabancı bakanı 3-4 kez görebiliyorum. Benim firmamda benim çalışmış olduğum yıllarda çok garantili gittim, çok fazla kredili yatırım yapmadım, hep özkaynağımla yatırım yaptım. Sitelerdeki fabrikayı yaparken de yüzde 100 özkaynağımla yaptım. İhracat odaklı çalışacaklarını ifade ettiler, ama hesapları nedir, nereden iş alırlar, onları bilemiyorum. Fabrikayı bıraktım bu bir emanettir. benim siyasi hayatım ne zaman biter bilmem. (Geldiğim zaman bana hisselerimi tekrar kaça satarsınız bilmem, o gün geldiğinde konuşuruz) dedim.
Kardeşlerimin ifade ettiği, Hürriyet Gazetesinde eleman aranıyor ilanı vermişler. Ben de 27 yıllık sanayici hayatım boyunca 27 yıl eleman aradım bulamadım.” Ne arıyorsunuz?” sorusu üzerine Bakan Çağlayan, nitelikli kalfa ve usta aradığını kaydetti.

Haberin Devamı

ELEKTRİKLİ OTO KONUSU
Otomotiv endüstrisinde dünyanın her tarafında elektrikli otoya bir yönelim olduğunu anlatan Devlet Bakanı, Türkiye’nin de bunun dışında kalmaması gerektiğini bildirdi.
İngiltere’ye yaptığı seyahat sırasında Türkiye’ye sevgisi olan ve elektrikli oto konusunda çalışan bir lord ile tanıştığını belirten Çağlayan, “Bu konudaki tüm tarafları, araştırmacıları ve otomotiv üreticilerini çağıralım, konuşacağım. Türkiye’nin böyle bir şeyi ıskalamaması, böyle bir şeyin dışında kalmaması gerekiyor. Bunun için mevzuat değişikliği ve altyapı gerekecektir. Konuyu EKK’ya ilettim, orada görüşeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

EXİMBANK’IN İHRACATA DESTEĞİNİN ARTIRILMASI GEREKİYOR
Şu anda Eximbank’ın verdiği desteklerin diğer bankalar tarafından da verildiğini kaydeden Çağlayan, Eximbank’ın sektöre ihracat yapanlara 3 yıllık, 5 yıllık, 10 yıllık vadeler veren ve bankaların vermiş olduğu kredileri sigorta edecek bir yapıya dönüşmesi gerektiğini bildirdi.
Çağlayan, bu konuyla ilgili de çalışıldığını ve önümüzdeki günlerde EKK’da görüşüleceğini söyledi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR İHRACAT Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından geliştirilen yeni ihracat stratejisi konusunda da bilgi veren Bakan Çağlayan, yeni stratejisi ile sürdürülebilir ihracat için neler yapılabileceğinin ortaya konulacağını bildirdi.
Bunun için Türkiye’nin ihracat yapısını incelediklerini anlatan Devlet Bakanı Çağlayan, Türkiye’de ihracat yapan 48 bin 652 firmanın yaklaşık 23 bininin toplam 100 bin doların altında, 25 bine yakın firmanın ise 100 bin dolar ile 1 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Çağlayan, Türkiye’nin ihracatının yüzde 39,9’unun ise sadece 108 firma tarafından yapıldığına dikkati çekti.
100 bin dolar altında ihracat yapanların büyük bölümünün tek bir ülkeye ihracat yaptığını ve ikinci yıl tekrar ihracat yapmadığını, 5’ten fazla ülkeye yapanların ise sürekli ihracatçı konumuna geldiğine işaret eden Çağlayan, “Bizim yeni stratejimiz çerçevesinde yapacağımız bir çalışma da ihracatçı sayısının artırılması” diye konuştu.
Strateji çerçevesinde “İhracat koçluğu” diye bir programı da başlattıklarını ifade eden Çağalayan, “Sadece basketbol koçluğu yapılmaz biliyorsunuz, ihracatta da koçluk yapılabilir. Bu çerçevede DTM ve birliklerimizle beraber önemli çalışmalar yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

KAMU ALIMLARINDA YERLİ ÜRETİMİN KULLANILMASI
Konuyla ilgili sorular üzerine, küresel krizin başlamasıyla beraber kamu alımlarında mutlaka Türkiye’de üretilen mal ve hizmetlerin alınması konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla bütün kuruluşlara genelge gönderildiğini hatırlatan Çağlayan, ama bu konuda hala bazı kurumların eski alışkanlıklarını devam ettirdiği ve Başbakanın genelgesine ters bir tavır içinde olduklarının görüldüğünü söyledi.
Çağlayan’ın bu konuda tespit edilen örnekler varsa bunları Başbakana iletebileceğini belirtmesi üzerine bir gazeteci, “Ben hemen ileteyim, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek kaldırım taşları için Çin’den ithalat yaptı, mermerciler söylediler” şeklindeki sözü üzerine Çağlayan, “Onunla görüşüldü, şu anda o ithalatı yapmadığını ve yerli üretimden aldığını kendisi (Gökçek) ifade etti” dedi.