Ekonomi Çay atıklarından kuru çay üretenlere 400 bin TL ceza geliyor

Çay atıklarından kuru çay üretenlere 400 bin TL ceza geliyor

21.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti’nin Meclis Başkanlığı’na sunduğu Çay Kanunu Teklifi ile ruhsatsız alanlarda yeni çay bahçesi açanlar ile uygun olmayan şekilde çayı işleyen ve pazarlayanlara, belirlenen çay alanları dışında yetkisiz çay alımı ve satımı yapanlara cezai yaptırımlar geliyor.

Çay atıklarından kuru çay üretenlere 400 bin TL ceza geliyor

 

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak’ın ilk imzacısı olduğu Çay Kanunu teklifinde yer alan önemli düzenlemeler özetle şöyle:

Haberin Devamı

- Çay tarım alanları, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tespit edilecek ve bu alanlar dışında çay tarımı yapılamayacak. Çay tarım alanlarına giren yerlerde çay bahçesi kuracak olanlar, önceden ruhsatname almak zorunda olacak.

- Çay tarımı, kendi adına düzenlenen çay bahçesi ruhsatnamesine sahip yaş çay üreticileri tarafından yapılacak.

- Bakanlık kuru çay üreten işletmeleri A, B ve C lisanslı işletmeler olarak gruplandıracak. Kuru çay üreten A ve B lisanslı işletmeler dökme çaylarını borsada satmak zorunda olacak. Dökme çaylar dışında kalan kuru çay ürünleri ise paketlenip tüketiciye sunulabilecek. Kuru çay üreten C lisanslı işletmeler ise satın alarak temin ettikleri kuru çay ürünlerini kendi tesislerinde paketleyip tüketiciye arz edebilecek.

Haberin Devamı

- Bakanlık tarafından verilen çay bahçesi kurma ruhsatnamesi olmadan çay bahçesi kurduğu tespit edilen kişilerin ruhsatsız çay bahçelerini sökmeleri zorunlu olacak. Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak işlenen çay atıklarına el konulacak.

- Çay Kanunu’na aykırı olarak üretilen, alınan veya satılan her nevi çay ürünü kayıt dışı olarak kabul edilecek ve el konularak bakanlığa teslim edilecek. Çay bahçesi ruhsatnamesine sahip olmadan çay tarımı yapan kişilere, ruhsatsız çay tarımı yaptığı tespit edilen tarım alanının her bir dönümü için 5 bin TL para cezası uygulanacak. Bakanlık tarafından belirlenen çay tarımına aykırı faaliyette bulunan kişilere de bu faaliyeti gerçekleştirdiği çay tarım alanının her bir dönümü için 5 bin TL idari para cezası kesilecek.

- Lisans düzenlemesine aykırı faaliyette bulunan çay işletmelerine, çay lisanslarında belirtilen çay miktarının satış bedeli tutarında, lisansı olmayan işletmeler için faaliyetin gerçekleştiği pazarlama yılındaki lisanslı işletmelerin ortalama lisans miktarı esas alınarak idari para cezası uygulanacak.

- Çay alım yerleri ve çay eksperleri düzenlemesine aykırı olarak yaş çay yaprağı satın alanlara 10 bin TL para cezası kesilecek. Çay atıklarının işlenmesi için bakanlıkça gerekli görülen tesisleri kurmadan ve kurdukları tesislerin faaliyetleri için bakanlıktan izin almadan çay atıklarını işlediği tespit edilen işletmelere 200 bin TL; çay atıklarından kuru çay ürünü elde ettiği tespit edilen kişilere ise 400 bin TL para cezası verilecek.