Ekonomi Çinliler akın akın İstanbul’a gelecek

Çinliler akın akın İstanbul’a gelecek

28.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Çinli turisti Türkiye’ye getiren ‘hava köprüsü’ giderek sağlamlaşıyor. Birkaç gün içinde Çin’den İstanbul’a uçuşa başlayacak Sichuan Havayolları’nın ardından, China Southern Havayoları ile Lucky Air de İstanbul uçuşlarını başlatıyor

Çinliler akın akın İstanbul’a gelecek

Çinli turist sayısını artırmak için çalışmalarını hızlandıran turizmcilere bir müjde de Çin’den geldi. Türk Hava Yolları’nın (THY) desteğiyle bölgeye olan uçuş sayısı her geçen gün artıran Türkiye, Çinli havayollarının da yeniden yoğun uçuş güzergahına giriyor. Çin’in Çengdu şehrinden İstanbul’a 30 Nisan’da seferlere başlayacak olan Sichuan Havayolları sonrası, China Southern Havayoları da yeniden başladığı Pekin dışında Wuhan kentinden, Lucky Air de Kunming kentinden İstanbul’a uçuşlar yapacak.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre 2018 yılında yüzde 59 artışla 394 bin Çinli turisti ağırlayan Türkiye, bu sayede 2019’da Çinli turist sayısını yarım milyona çıkarmayı hedefliyor. İki ülke de Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısını 1 milyona çıkarmak için çalışmalarına devam ediyor.

Yoğun talep bekleniyor

Çin’in en büyük havayolu şirketi olan China Southern Airlines’in bir süre önce Pekin’den haftada üç kez İstanbul’a yeniden uçmaya başlamasının turist sayına olumlu yansımaya başladığını değerlendiren turizmciler, bu sayede yeni uçuş destinasyonlarının da listeye eklenmeye başladığını ifade ediyor. Buna göre, China Southern Havayolları ülkenin tam ortasında yer alan Wuhan kentinden de Haziran ayından itibaren haftada üç kez İstanbul’a uçuşlara başlayacak. Geniş gövdeli uçuşlarla yapılacak seferlere büyük talebin olacağı öngörülüyor.

Haberin Devamı

Çengdu’dan da İstanbul’a uçuşa başlayacak Sichuan Havayolları ise filosunda bulunan 139 uçak ile 93 noktaya bölgesel uçuşlar yapıyor. Çin havayolu şirketlerinden Lucky Air de ülkenin güneybatısındaki Yünnan eyaletinin başkenti ve en büyük şehri Kunming’den İstanbul’a temmuzdan itibaren uçacak. Kunming ile İstanbul arasındaki seferlerin başlayacak olması da Çinli turist sayısına katkı sağlayacak.

Çinliler akın akın İstanbul’a gelecek

Turizm geliri artacak

Farklı segmentlerdeki turistler için Türkiye’nin pek çok turizm çeşidiyle var olan bir ülke olarak turizm gelirini artırmaya odaklandığını hatırlatan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, bu yıl 50 milyon turist sayısına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Sağlık turizmine ilişkin bir çalıştaya katılmak üzere Afyonkarahisar’a gelen Bağlıkaya, “Sektörde, 35 milyar doların üzerinde bir döviz girdisi bekleniyor. Bunu artırmak için değişik segmentleri hedeflememiz gerekiyor. Sağlık turizmi, golf turizmi, spor turizmi gibi” dedi.

Çinliler akın akın İstanbul’a gelecek
Ortalama 1000 $ harcıyorlar

Çinliler Türkiye’de en çok ziyaret ettikleri yerlerin başında Kapadokya, Pamukkale, Efes, İstanbul geliyor. Türkiye’ye gelen Çinli turistler ortalama 1000 dolar harcıyor. Çin vatandaşları 2017 yılında dünya genelinde tatilde kişi başına ortalama 1985 dolar, toplamda 258 milyar dolar harcadı. Çin’de 2018, “Türk Yılı” olarak ilan edilmişti.

Haberin Devamı

THY ise Çin’de Pekin, Şanghay, Guangzhou ve Hong Kong’a uçuyor. Bunun yanı sıra THY, Çin’de yeni noktalara uçmak ve ortak uçuş anlaşmaları yapmak adına çalışmalarını sürdürüyor.

THY yolcu memnuniyetini artırmak için de bu seferlerde Çince bilen kabin görevlileri de bulunduruyor. THY’de Çince bilen 40 kabin personeli var.