Ekonomi Çözümü kabul etmiyoruz ‘ponzi oyunu’ oynanıyor

Çözümü kabul etmiyoruz ‘ponzi oyunu’ oynanıyor

26.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sondakikada görçekleşen Güney Kıbrıs’ın kurtarma paketinin gelecek adına umut verici olmadığını kaydetti.

Çözümü kabul etmiyoruz  ‘ponzi oyunu’ oynanıyor


Babacan, “Sorunun çözümü için seçilen metot bizim tasvip ettiğimiz bir metot değil” dedi.
“Kıbrıs’ın bankacılık sistemi de maalesef düzgün bir sistem değil” diyen Babacan, şöyle devam etti:
“Güney Kıbrıs bankalarının aslında hiç almaması gereken mevduatları alıp, bunlara piyasadan daha yüksek faiz ödedi ve borcu borçla kapatmak anlamına gelen bir “ponzi oyun” içine girdi.
Uygulanan yöntem kendine özgü bir yöntem, bunun diğer Euro Bölgesi ülkeleri için bir emsal teşkil etmemesi gerekiyor. Bunun bir başka ülkede uygulanması sakıncalı” dedi.

Güven sorunu
Babacan, yardım eden ülkelerin, kendilerinden daha az çalışıp daha çok tüketen ve yardım isteyen ülkeleri tasarruflar, bütçe açığı, kamu borç stoku gibi konularda uyardığını ve hak etmedikleri halde suni bir refah yaşayan ülkelerin, yaşadıkları krizlerle birlikte, adalet kavramının öneminin ortaya çıktığını söyledi. Babacan, adalet kavramının da kuralların uygulanmasıyla korunabileceğini dile getirdi.
Türkiye’nin ne Euro Bölgesi’nde ne de başka bir ülkede krizin aşılması için aynı yöntemin kullanılmasını arzu etmeyeceğini belirten Babacan, güven unsurunun bankacılık sektörünün ana unsuru olduğunu, Güney Kıbrıs olayının Avrupa’da ya da Euro Bölgesi’nde bankacılık sistemine genel anlamda bir güvensizlik sebebi olmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Ponzi Oyunu ne demek?

1920’de Charles Ponzi’nin ortaya çıkardığı oyun saadet zinciri sistemiyle çalışıyor. Sistem yatırımcıya yüksek faize dayanıyor. Bu fonlar, yeni yatırımcıdan sağladığı parayı eski yatırımcının faizini ödemekte kullanıyor. Sisteme taze para girişi bir noktada durunca, getiriler ödenemiyor ve tüm sistem çöküyor.
Bunun son örneği ABD’de 50 milyar dolarlık Madoff sıkandalı olmuştu.