Ekonomi Dışarıda FED içeride rüşvet

Dışarıda FED içeride rüşvet

18.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da Mali Polis’in düzenlediği operasyon, borsada işlem gören şirketlerin yöneticilerini de kapsayınca piyasalar dalgalandı. Borsa Endeksi yüzde 5’lik kayıp yaşadı, faiz, dolar ve euro yükseldi.

Dışarıda FED içeride rüşvet

Piyasaların FED toplantısı ve Merkez Bankası faiz kararına odaklandığı sırada dün sabah saatlerinde gerçekleşen operasyon, borsayı sarstı. İstanbul’da Mali Polis’in düzenlediği operasyonun detayları piyasaya geldikçe, satışlar da artarak sürdü. Özellikle Endeks üzerinde ağırlığı yüksek olan Halk Bankası ve Emlak Konut hisselerinde yoğunlaşan satışlar, piyasanın geneline yayıldı. Borsa İstanbul’da kayıplar yüzde 5’in üzerine çıkarken, dolar/TL’de 2.04, euro/TL’de ise 2.80’ler test edildi. 7 Ekim 2015 tarihli gösterge tahvil, yüzde 9.1 ile 26 Kasım’dan bu yana en sert yükselişi gösterdi.
Yabancılar da etkilendi
Borsa İstanbul’daki sert düşüşte, Halkbank hisseleri yüzde 12.34 değer kaybederken, Emlak Konut’ta yüzde 12.45 düşüş oldu. Halkbank’ın düşüşünde, Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın gözaltına alınması etkili oldu. Sert satışlara bakıldığında, yatırımcıların belirsizlikleri taşımak istemediğini gösteriyor. Oysa analistler Halkbank’ı yakından izleyip, beğenilen hisseler arasında öneriyordu. Son olarak Goldman Sachs, 13 Aralık’ta Halkbank için fiyat hedefini 20.60 TL’den 21.50 TL’ye yükseltirken, tavsiyesini “Al” olarak açıklamıştı.
Yabancıların, piyasaya yönelik tedirginliği olduğunu da görmek gerekiyor. Zira Halkbank hissesinde ciddi pozisyonu olan yabancı yatırımcılar, yılbaşından bu yana ağırlıkla satış yönlü işlem yapıyor.
Ocakta yabancının payı yüzde 85.79 iken bu oran 3 Aralık günü yüzde 80.32’ye geriledi.

Haberin Devamı

Neden sıraları kapatılmadı?
Operasyon sonrası oluşan panik havasıyla Halk Bankası’nda görülen düşüşün, yatırımcının elindeki hisseyi kaptırmasına neden olabileceğine de dikkat çekiliyor. Uzmanlar, belirsiz bir ortamda satış yapmanın yanlışlığını vurgularken, Halkbank’ı hâlâ beğendikleri hisseler arasında sayıyor.
Yatırımcılarsa, operasyonda adı geçen yöneticilerin ilişkili olduğu şirketlerin işlem sırasının geçici olarak kapatılmamasını eleştiriyor. Sonuçta belirsizlik nedeniyle panik satışlar söz konusu. Böylesi işlemlerde özellikle küçük yatırımcı zarar edebiliyor.
Siyasi risk faktörü
Operasyonun ne denli derinleşeceği bilinmemekle birlikte, yeni yılda piyasaların siyasi riskleri de göz önünde bulunduracağı kesin. Uzun aradan sonra “siyasi risk”in geri dönme olasılığı, yabancı yatırımcı açısından da yakından izleniyor.

Merkez faizi sabit bıraktı
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın dünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizler sabit bırakıldı. Bir haftalık repo faizi yüzde 4.5, gecelik borç verme faizi yüzde 7.75, gecelik borçlanma faiziyse yüzde 3.5 olarak bırakıldı. Kararlara bakıldığında, doğrudan faiz indirimi olmasa da, bunun, para piyasası faiz oranlarını yukarı yönlü etkileyebilecek sıkılaştırma kararları olduğu gözleniyor. Uzmanlar bu kararlarda MB’nin iki amacı olduğunu düşünüyor: Birincisi enflasyonu daha rahat düşürmek, ikincisi döviz kurlarında görülmesi muhtemel volatiliteyi engellenmek.
JP Morgan ise, dünkü PPK toplantısının ardından gelen sıkılaştırıcı kararların yeterli olmayabileceğini söyledi. Merkez Bankası’nın bankalara sağladığı ucuz finansmanın miktarını azalttığını belirten JP Morgan, yapılan sıkılaştırmayla efektif fonlama oranının 35 baz puan civarında yükseldiğini vurguladı. JP Morgan, sıkılaştırmanın etkinliğinin, politika uygulamasının karmaşıklığı sayesinde azaltıldığını da savundu.

Dolarınızı satmayın!
Piyasalarda yaşanan sert dalgalanmada dolar/TL kuru 2.04 seviyesine çıktı. Gelişmelere baktığımızda 2014 yılında dövizdeki ivme sürecek. 2.04’lü seviyelerde olan dolar/TL kuru için yıl içindeki hedef 2.20’li seviyeler olarak gözüküyor. Elbette bunun hemen olması beklenmemeli. Ancak FED’den gelen açıklamalarla kurda yukarı hareketler sürecek. Euro/dolar paritesinde ise ilerleyen dönemlerde düşüş görebiliriz.

Yazarlar