Ekonomi Doğal gazda dev halka arz yolda

Doğal gazda dev halka arz yolda

01.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Doğal gaz dağıtım sektöründeki ilk halka arzı gerçekleştirecek olan Başkentgaz, son yılların en büyük halka arzlarından birine imza atmaya hazırlanıyor.

Doğal gazda dev halka arz yolda

Türkiye’de doğal gaz kullanıcıların yüzde 11’ine hizmet götürerek en büyük özel doğal gaz dağıtım şirketi konumunda bulunan Başkentgaz, Borsa İstanbul’da (BİST) işlem görmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) onayının ardından 3 - 4 Haziran 2021’de hisse başına 9.72 TL fiyatla talep toplayacak olan Başkentgaz, doğal gaz dağıtım sektörünün de ilk halka arzını gerçekleştirmiş olacak.

Garanti BBVA Yatırım liderliğinde oluşturulan konsorsiyum tarafından sabit fiyatla en iyi gayret aracılığı ile gerçekleştirilecek halka arz ile Torunlar Enerji’ye ait 175 milyon TL’lik nominal değerli paylar oransal dağıtım yöntemi ile satışa sunulacak. Ortak satışı yöntemi ile gerçekleştirilecek halka arz sonrasında Başkentgaz’ın halka açıklık oranı yüzde 25 olacak. Başkentgaz, ‘BASGZ’ işlem kodu ile BİST Yıldız Pazar’da işlem görecek.

Halka açılacak hisselerinin yüzde 40’ı Torunlar Grubu ve çalışanlarına tahsis edildi. Halka arz edilecek payların yüzde 36’sı yurtiçi bireysel yatırımcılara, yüzde 18’i yurtiçi kurumsal yatırımcılara ve yüzde 6’sı ise yurtdışı kurumsal yatırımcılara ayrıldı. Başkentgaz, halka arz sonrası 510 milyon TL’yi de fiyat istikrarı için tahsis edecek. Bu rakam son yıllardaki halka arzlarda fiyat istikrarı için ayrılan en yüksek tutar.

Haberin Devamı

‘Yatırımcıya temettü geliri de sunacağız’

Torunlar Grubu CFO’su ve Başkentgaz Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kazanç Başkentgaz’ın yatırımcılar için cazip ve kârlı bir şirket olduğunun altını çizerek, “Başkentgaz’ın güçlü sermaye yapısı, yatırıma dayalı büyüme potansiyeli, öngörülebilir nakit akışı ve yüksek finansal verimliliğe sahip bir bilanço ile hisse senedi yatırımcılarına kapılarını açıyor” dedi. Kazanç bugüne kadar Başkentgaz’ın yasal olarak dağıtılabilir kârının yüzde 100’ünü ortaklarına dağıttığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“İzahnamemizi inceleyen yatırımcıların düzenli temettü dağıtım politikamız sayesinde halka arzımıza ilgi göstereceklerini düşünüyoruz. Başkentgaz, yasal olarak dağıtabileceği kârın tamamını yatırımcıları ile paylaşmayı ve nakit olarak dağıtmayı planlıyor. 2021’in ilk üç ayında 410 milyon TL net kâr elde eden Başkentgaz, 2021 yılı dağıtılabilir kârının tamamını da yatırımcıları ile paylaşacak.”

Haberin Devamı

Garanti BBVA Yatırım Genel Müdürü Utku Ergüder ise “Başkentgaz’ın, sahip olduğu net nakit pozisyonu, kârlılığı, kurumlar vergisi istisnası ve dağıtılabilir kârının tamamını temettü olarak dağıtma alışkanlığıyla Borsa İstanbul’un en yüksek temettü verimine sahip şirketlerinden biri olacağına inanıyoruz” dedi.

2 milyar TL nakit

Halka arz ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Başkentgaz Genel Müdürü Asım Yüksel, “1.9 milyar TL net nakit varlığı bulunan şirketimizin, son 12 aylık dönemde cirosu 5.2 milyar TL, FAVÖK 841 milyon TL olarak gerçekleşti. En büyük özel doğal gaz dağıtım şirketi olarak Borsa İstanbul’a kote olmaya hazırlanan ilk doğal gaz dağıtım şirketi de biziz. Düzenli nakit ve kâr üreten bir şirketiz. Doğal gaz ihtiyacı hiç bitmeyecek. Dolayısıyla Başkentgaz, büyümeye ve kâr üretmeye devam edecek” dedi.

2013 yılında özelleştirme idaresinden 1 milyar 162 milyon dolar ile Torunlar Enerji tarafından satın alınan Başkentgaz, sekiz yılda 270 milyon dolar yatırım gerçekleştirerek, abone sayısını 1 milyon 900 bine, şebeke uzunluğunu ise 13 bin kilometreye ulaştırdı. Bu performans ile Başkentgaz, özelleştirmeden bu yana yüzde 30’un üzerinde reel büyüme gerçekleştirdi.